Sportivii din cadrul lotului naţional olimpic de canotaj al României s-au întors la lucru, zilele trecute, în centrul de pregătire de la Snagov. Preşedintele FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, este de părere că ministrul Ionuţ Stroe ar fi putut să lupte mai mult în interesul sportului românesc.
Odată cu răspândirea pandemiei de COVID-19 şi pe teritoriul României, Guvernul a decis să strângă cureaua serios, colectând finanţe dinspre ministerele care ţineau banii blocaţi, cum era şi cazul Ministerului Tineretului şi Sportului. O parte din banii oferiţi federaţiilor s-au întos la Guvern pentru a fi redirecţionaţi către Ministerul Sănătăţii, în lupta cu noul coronavirus. Nu a fost şi cazul FR de Canotaj.
"Nu, pentru că noi nu aveam ce să dăm, din cauza faptului că sportivii erau pe finanţare la COSR. După cum bine ştiţi, noi am venit mult mai devreme din cantonament din Italia, având în vedere că începuse nebunia asta în Italia, i-am adus acasă pe sportivi cu o cursă charter, direct la Snagov. De acolo, după o perioadă, au trebuit să plece toţi acasă. Nu ştiu cât la sută a ajutat banii care s-au luat de la Federaţii şi de la Comitetul Olimpic, cât a ajutat Sănătatea, având în vedere că şi sportul are nişte lipsuri enorme. Şi atunci, cu bruma aia de bani, se puteau investi în materiale. De exemplu, FR de bob are nişte ani buni de când tot cere un bob care costă cât o barcă de 8+1, în jur de 70.000 de euro. Cu acei bani se puteau cumpăra materiale pentru sportivii olimpici, care ne reprezintă la JO. Măcar să fi salvat Sănătatea procentul ăla de 0.001%, banii care au fost direcţionaţi de la sport la Sănătate. Dar mi-e greu să cred", a declarat Elisabeta Lipă, pentru Telekom Sport.
(Cine suportă toate cheltuielile extre care apar cu aceste măsuri?)
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
"Asta am întrebat şi eu, bun, faceţi ordine şi ne impuneţi toate aceste măsuri, dar, de exemplu, eu la canotaj am un număr destul de mare de sportivi.... Poate unora li se pare foarte mare, mie mi se pare foarte mic, pentru că nu poţi să faci o selecţie, să îţi mai îndeplineşti şi obiectivele pe care ţi le-ai propus, cu un număr foarte mic de sportivi. Ştim foarte bine, când nu există competiţie, nu există nici performanţă. Că nu are cum. Când ştii că nu îţi suflă nimeni în ceafă care să îţi ia locul, stai liniştit, că nu ţi se întâmplă nimic. Aşa este şi în sport. Vrei rezultate, trebuie să ai cu cine să faci selecţia.
Sunt Federaţii care au venituri proprii. Eu la federaţie ce taxe să am când o taxă de legitimare este de 10 lei. Anul acesta am şi scos-o, pentru că decât să îi iau 10 lei unui club care abia respiră să poate să plutească, nici măcar acei bani Federaţia nu îi percepe. Este foarte greu să faci venituri proprii. Şi atunci mi se părea normal ca să fim ajutaţi. Nu, nouă ni s-a spus, <<vă priveşte!>> . <<Vă priveşte>>, adică <<vă descurcaţi>>. Nu este treaba mea. Aici era şi treaba ministrului având în vedere că face parte dintr-un Guvern, unde are şi un ministru al Sănătăţii, unde te plângi şi vezi ce poţi să rezolvi. Dacă vrei, dacă nu vrei, asta este. Şi fiecare s-a descurcat cum a putut", a completat Elisabeta Lipă.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: canotaj