Judo-ul masculin românesc se poate spune, cu certitudine, că are viitor. Adrian Şulcă a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial de juniori desfăşurat în Italia, la Olbia. Sporivul antrenat de Emil Morar s-a impus fără drept de apel în finala categoriei de 73 de kilograme, devenind cel mai valoros judokan al lumii.
Extrem de deschis dialogului Adrian a acceptat să vorbească în exclusivitate pentru telekomsport.ro despre performanţă obţinută în Italia dar şi despre lucruri mai puţin ştiute despre el. "Într-un fel, mă aşteptam la acest rezultat. Am muncit foarte mult pentru a ajunge aici. De fiecare dată când intru pe tatatami mă gândesc doar viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, de la Paris, unde-mi doresc foarte mult o medalie", a explicat Adrian Şulcă pentru telekomsport.ro
Când vine vorba despre începuturile sale în acest sport, Adi îşi aminteşte: "Am intrat în sala de judo datorită unui prieten. Ştiam că la noi în oraş se face acest sport şi am mers la sală dintr-o joacă. Mi-a plăcut din prima zi. Procedele am început să le învăţ foarte repede, dovadă că prima competiţie de copii pe care am câştigat-o a fost la ddoar o lună distanţă de la momentul în care am început să practic acest sport. Eu cred că nu aş putea trăi fără judo. Este viaţa mea. Mă văd practicând acest sport şi la vârsta de 80 de ani. Voi fi la fel ca Marian Drăgulescu. Dar voi avea cu 40 de ani mai mult faţă de cât are el acum", a mai spus el glumind.
Primul kimonou l-a cumpărat din banii lui!
Adi a îmbrăcat primul kimonou la doar două săptâmâni după primele antrenamente. Doar că nu era un kimonou destinat marii performanţe. "L-am cumpărat din banii mei. Am dat pe el 500 de lei. Nu avea nici pe departe calitatea kimono-urilor pe care le îmbrac acum", a mai spus el.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Această competiţie mondială de juniori, din Italia, nu a făcut altceva decât să reconfirme valoarea şi talentul unui judokan în care România îşi pune mari speranţe pentru viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de la Paris, din 2024. "Ştiu că aşteptările din partea mea sunt foarte mari. Simt o mică presiune din acest punct de vedere dar atunci când ai unpsihic foarte puternic nu mai contează nimic. Judo-ul m-a învăţat să fiu un perfecţionist. M-a călit mult penrtru viaţă. Este un sport al minţii. E ca un şah pe tatami. Fiecare mutaare pe care o faci, în cazul nostru fiecare procedeu, contează enorm", a precizat el.
Superstiţii inedite: vrea să-şi afle adversarii doar în ziua concursului!
Aproape toţi sportivii de performanţă au superstiţii înainte de o mare competiţie. Nici Adrian Şulcă nu face excepţie de la regulă. ''Ţin foarte mult să-mi aflu adversarii doar în ziua competiţiei. Mă concentrez altfel dacă- i aflu atunci. În afară de asta, înainte de a intra pe tatami, obişnuiesc să ascult mo muzică lentă. Mă linişteşte mult. Nu am preferinţe legate de culoarea kimono-urilor, dacă sunt albe sau albastre", a încheiat Adrian, care, în zilele următoare va urma o perioadă de recuperare, din cauza unei accidentări la genunchi. "M-am accidentat la genunchi, în al doilea meci. Spre norocul meu nu este ceva grav. Dar am nevoie de câteva zile de refacere", a punctat el.
articol de Răzvan Ionaşcu
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: adrian sulca,