You are here:

EXCLUSIV | Poveşti nemuritoare despre Maradona. Ioan Andone, amintiri din cele trei meciuri în care s-a duelat cu marele fotbalist argentinian: "A fost un geniu"

EXCLUSIV | Poveşti nemuritoare despre Maradona. Ioan Andone, amintiri din cele trei meciuri în care s-a duelat cu marele fotbalist argentinian: "A fost un geniu"galerie foto
Comentarii

Diego Armando Maradona a murit la vârsta de 60 de ani, în urma unei insuficienţe cardiace. Puţini fotbalişti au avut ocazia de a se duela cu uriaşul fotbalist argentinian de mai multe ori, iar Ioan Andone este unul dintre norocoşi. Managerul lui FC Voluntari l-a întâlnit pe teren pe Maradona de trei ori de-a lungul carierei.

"E dispariţia celui mai mare fotbalist din istoria fotbalului. În generaţia noastră, în cei 20 de ani în care am activat, nu am văzut un fotbalist mai talentat. A fost un geniu. Oferea plăcere. Şi noi pe teren când l-am întâlnit, pentru eu l-am întâlnit de trei ori, ne opream câteodată să vedem ce face cu mingea. Spuneai că nu se poate aşa ceva, trebuie să fii talentat să faci ce făcea el cu mingea.

L-am întâlnit de trei ori. În '82 contra Argentinei la Rosario, apoi în '84 cu selecţionata jucătorilor străini din Spania şi în '90 la Campionautl Mondial. În 1982, era o echipă uriaşă a Argentinei.

Cu Passarella, cu Kempes, cu Ardiles, cu Tarantini, o mare echipă, Fillol în poartă. A fost un meci amical, ei se pregăteau pentru CM din 82 din Spania. Am avut o invitaţie, era Mircea Lucescu antrenor, am avut un turneu de trei meciuri, Peru, Argentina, Chile. S-a jucat la Rosario pe un stadion de 50 de mii de spectatori, nu am văzut în viaţa mea până atunci un stadion mai plin.

  • Echipele de start la Argentina - România 1-0 (21.05.1982)

Avea 22 de ani, dar şi atunci era foarte greu de oprit. Îl vedeai de la început cum preia mingea. Eu eram fundaş, el a jucase atunci la mijloc, iar când apărea tot timpul trebuia să-l tatonez, că nu puteai să-i iei minega, te dribla din corp, din fentă, din preluare. Era incredibil. Al doilea meci era o acţiune în care toate fondurile, televizare, spectatori, toţi banii intrau în conturile asocieţiei sindicale a fotbaliştilor.

Ţin minte că a dat gol din penalty la Silvică (n.r. Silviu Lung) pe centrul porţii. Ne şi umfla râsul, că el săracul s-a dus într-un colţ cum trebuie să-ţi alegi, el a dat-o pe centru. Puţin mai era şi o lua cu picioarele, dar parcă intenţionat i-a dat la jumătate de metru.

Apoi era apogeul. În 1990, mai ales că meciul a fost la Napoli, care era oraşul lui, ne-am făcut mari probleme că era meci decisiv, pierdusem noi cu Camerun acasă şi era decisiv pentru calificare. Emerich Ienei a făcut acolo o tactică bună, i-a dat om la om, nu l-a lăsat liber şi cine era în zonă să-l marcheze.

Când avea Maradona mingea, era al doilea om la dublaj. Dacă reuşea să treacă de Rotariu, tot timpul să putem să-l oprim, dar Roti a făcut o partidă excepţională atunci. Rezultatul ăla de egalitate i se datorează mult lui Roti, că a putut să-l oprească. Aveau în faţă Caniggia, Burruchaga lângă Maradona.

Despre Maradona până în anii '90 s-a ştiut puţin. După '90, au început televiziunile să transmită şi să vedem ce face. Era un geniu. El era în lumea lui,   juca pentru a oferi plăcere publicului" , a declarat Ioan Andone la Telekom Sport.

Doliu în fotbalul mondial. Diego Armando Maradona a murit la vârsta de 60 de ani

Sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Maradona a fost depus la palatul prezidenţial din Buenos Aires.

Sicriul lui Diego Maradona a fost transportat într-o ambulanţă, însoţită de un important dispozitiv de securitate, potrivit AFP. Sute de oameni se aflau deja în faţa palatului prezidenţial (Casa Rosada) pentru a-i aduce un ultim omagiu campionului mondial din 1986, care a murit la vârsta de 60 de ani.

Catafalcul va rămâne la Casa Rosada 48 de ore, timp în care sunt aşteptate peste un milion de persoane să treacă prin faţa acestuia.

Accesul publicului va fi liber, dar securitatea va fi extremă, în special din cauza pandemiei de coronavirus.

Preşedintele Alberto Fernández a explicat că primul lucru pe care l-a făcut când a aflat vestea decesului a fost să ofere familiei un loc pentru ca oamenii să-şi poată lua rămas bun de la vedetă.

"M-am gândit să deschid Casa Guvernului pentru Diego pentru că de pe aceste balcoane a ieşit cu Cupa Mondială în 1986 şi a salutat după Cupa Mondială din 1990 şi vreau ca toţi argentinienii care vor să-şi ia adio să poată face acest lucru”, a spus el.

La început s-a intenţionat ca Maradona să fie dus la stadionul echipei Argentinos Juniors, dar soţia lui Maradona, Claudia Villafane, a preferat Casa Rosada.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: maradonaioan andone 

viewscnt
Articole similare