Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a vorbit la Telekom Sport despre situaţia iscată de transferul ratat al lui Denis Haruţ (21 de ani) la FCSB. Fotbalistul a refuzat să semneze un contract pe şapte ani, propus de clubul condus de Gigi Becali, astfel că a rămas la FC Botoşani. Dumitru Costin a spus că nu e legal procedeul pe care l-a încercat FCSB.
A încălcat FCSB legea cu Haruţ? Dumitru Costin: "Nu e legal, normal că nu e! Numai la noi se întâmplă şmecherii de genul!"
FCSB a încercat să-l semneze pe Denis Haruţ pe un contract de doi ani, plus unul de cinci ani, care intra în vigoare din 2022. Fotbalistul a refuzat şi astfel a ieşit la iveală procedura pe care a încercat-o conducerea FCSB, iar Dumitru Costin a fost vehement în reacţia sa pe această temă.
Constin a spus că regulamentele FRF permit astfel de "şmecherii" şi că există norme care permit nişte limite maximale de durată a contractelor sportivilor. "În momentul de faţă, regulamentele Federaţiei permit astfel de şmecherii, din păcate. Pentru că sistemul care ar fi trebuit să existe şi să ducă la administrarea corectă, eficientă şi transparentă a tot ce există contracte în fotbalul românesc nu există. Au rămas pe un sistem rudimentar, vechi, vorbesc ei că vor face la un moment dat un sistem din ăsta care să nu mai permită şmecherii de genul acesta.
Sunt nişte norme care permit nişte limite maximale referitoare la durata acestor contracte. Numai la noi se întâmplă şmecherii de genul acesta. Nu sunt legale, normal că nu sunt legale. Dacă clubul apucă să înregistreze contractul respectiv, este evident că el va produce efecte. Din păcate pentru sportiv. El nu îl poate înregistra decât cu puţună vreme înainte de expirarea celui deja înregistrat, care e la vedere. Aşa după ce am semnat un contract, mă duc în instanţa de judecată să anulez un alt contract pe care l-am semnat, care nu este antedatat. Credeţi că pleacă sportivul cu duplicat după contractul ăsta în alb? Vă înşelaţi, nu pleacă.
Clubul doreşte să îşi securizeze probabil în aceleaşi condiţii financiare, pe o perioadă foarte lungă de timp, pe sportivul respectiv. Interesul clubului era înainte de toată să îl securizeze sportivul respctiv pe o durată cât mai lungă, cu speranţa dacă nu l-am vândut în primii 5 ani, poate îl vând în al şaselea. Să mă securizez că nu o să emită pretenţii în anul 5, ziua întâi, nu o să vrea mai mult decât i-am oferit acum 5 ani", a spus Dumitru Costin, la Telekom Sport.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Dumitru Costin: "Avem nişte contracte absolut nebuneşti!"
Preşedintele Blocului Naţional Sindical a continuat şi a vorbit despre situaţia în care a fost pus Denis Haruţ: "Sunt nişte clauze foarte bune pentru club şi evident absolut incorecte pemtru sportivi. Sunt şi sportivi care acceptă să semneze astfel de contracte, 8 ani de zile, dacă se angajează să îmi plătească aceşti bani 8 ani de zile. Cum sportivul nu are un exemplar, dacă după 5 ani se dovedeşte să sportivul a fost praf şi nu are valoare de tranzacţionare, evident că clubul nu mai activează cel de-al doilea contract pe care îl are la dispoziţie. Hai să scap de el, l-am ţinut de pomană. Gândiţi-vă că un mecanism similar se întâmplă pe zona de juniori. La 19 ani semnează un contract şi sunt ţinuţi 5 ani de zile cu obligativitatea, regulemantul îl obligă să semneze cu acelaşi club în condiţiile permise de regulament. Îţi dau salariul minim şi te ţin până la 24 de ani.
Avem contracte absolut nebuneşti, dar aici intervine şi faptul că discutăm, de minori şi sunt părinţii lânegă ei. Avem contracte nebuneşti semnate la juniori cu clauze de despăgubire de 150 milioane de euro. Federaţia a primit de la AFAN numeroase solicitări, cel puţin pe zona juniori să îşi modifice regulamentele, dar nu vrea. Cine merge la Adunarea generală şi votează, nu?
Este un model care se perpetuează de atâta vreme şi care ţin sportivii din România, că sunt juniorim, că sunt adulţi într-o stare de incertitudine. De ce credeţi că lucrurile nu merg ok nici la Comisiile federaţiei. Acum merg mai prost decât pe vremea lui Mircea Sandu. Totul este gestionat, toată politica asta este gestionată de FRF.
Am fost sunat Băi, ai greşit. Nu e vina federaţiei, e vina Ligii, că administrarează contractele de la Liga 1. Nu sunt la FRF. Şi i-am spus greşeşti tu, dragul meu. Singura autoritate pe teritoriul României recunoscută de FIFA şi UEFA şi are dreptul să elaboreze regulamente proprii, are autonomie şi eliberează modele de contracte este FRF. FIFA şi UEFA nu au treabă cu Liga. Singura entitate de pe teritoriul României care are dreptuld e a emite regulemte, de a pune la puncte modele de contracte este FRF", a mai spus Dumitru Costin.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: dumitru costin, fcsb, denis harut, liga 1, contracte