În ultimele zile, s-a pomenit tot mai des modificarea formatului competiţional al Ligii 1, mai exact extinderea numărului de echipe de la 14 la 16. Cel care a lansat această idee a fost chiar preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.
Şeful fotbalului românesc, Răzvan Burleanu, a recunoscut că ia în calcul o asemenea opţiune, din mai multe considerente. Printre ele, după cum chiar el a afirmat:
- 1. investiţii în infrastructură pe care fotbalul românesc nu le-a mai avut din anii 70-80;
- 2. foarte multe cluburi cu un număr mare de suporteri care au reuşit să ajungă într-o zonă de stabilitate financiară, cele mai multe dintre acestea regăsindu-se astăzi la nivelul ligii secunde;
- 3. s-a reuşit în ultimii ani creşterea numărul jucătorilor care practică fotbalul în România, iar aceştia au nevoie la un moment dat să aibă o speranţă de a putea să evolueze pentru unul dintre cluburile de fotbal din România;
- 4. vor fi mai mulţi jucători români pe care îi vom regăsi la nivelul Ligii 1;
- 5. ţine de dezvoltarea fotbalului prin atractivitatea şi vizibilitatea sa. Cu cât vei avea un mai mare de echipe stabile financiar, care vin din oraşe cu tradiţie fotbalistică, cu atât vei putea să dezvolţi mai bine fotbalul.
Pe lângă faptul că ar urma să crească numărul de cluburi din Liga 1, mulţi conducători şi-ar dori ca şi play-off-ul să dispară din fotbalul românesc. Sau dacă nu se poate, măcar acea înjumătăţire a punctelor să devină doar o tristă amintire, pentru unii.
Viorel Moldovan, antrenorul Chindiei Târgovişte, şi-ar dori ca formatul Ligii 1 să revină la forma tradiţională, cea are a funcţionat foarte bine, în opinia sa, până în sezonul 2014/2015.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
"Eu nu sunt adeptul acestui sistem, am mai spus-o, e un sistem benefic doar pentru televiziunile care transmit jocurile, într-adevăr ele dau banii, dar eu consider că un sistem cu 16 echipe, tur-retur, un campionat corect, de ce nu 18 echipe, este mult mai benefic şi cred că se pretează mult mai bine pentru campionatul nostru, chiar dacă poate mulţi spun ţinând cont de situaţiile financiare ale cluburilor şi de anumite condiţii, acest sistem nu poate fi benefic!", a declarat Viorel Moldovan, pentru Telekom Sport.
Sezonul 2014/2015 avea să fie ultimul în forma sa tradiţională, cu 18 echipe. În acel an, FCSB cucerea ultimul titlu de campioană, avându-l ca antrenor pe Costel Gâlcă. A fost un sezon extrem de aprins, în care lupta dintre FCSB şi ASA Târgu Mureş s-a dus până în ultima etapă. Formaţii precum U Cluj, Braşov, Rapid, Oţelul şi Ceahlăul părăseau Liga 1, la finele acelui sezon, fără să mai revină de atunci pe prima scenă.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
"Eu consider că trebuie să ne reîntoarcem la ceea ce a fost o dată în campionatul românesc, România este o ţară mare, are în momentul de faţă o dezvoltare destul de interesantă şi din punct de vedere fotbalistic, se construiesc stadioane, sunt echipe care la nivel de liga a doua eu le aştept personal pe prima scenă fotbalistică, mă refer aici la Rapid, la UTA, la Petrolul, la U Cluj, echipe cu suporteri, cu stadioane, cu tradiţie fotbalistică, eu cred că ar fi excelent să se reuşească reimplementarea sistemului cu 18 echipe sau chiar 16 echipe", a adăugat Moldo-Gol.
Fostul mare atacant al "Generaţiei de Aur" consideră că unele formaţii merg în play-off sau în play-out fără motivaţie, doar de dragul competiţiei, fără să-şi pună amprenta în lupta pentru titlu sau retrogradare, în funcţie de obiective. Un sistem cu 18 echipe, fără play-off, ar putea permite unei formaţii din clasament să încurce, după putinţă, o echipă aflată în fruntea clasamentului, chiar şi în ultima etapă. În plus, play-off-ul se termină cu două săptămâni mai devreme decât play-out.
"Gândeşte-te că sunt echipe care pot media campionatul, pot decide lucrurile echipe care poate nu au, în play-out echipe care pot avea un anumit confort, şi nu ştiu cât de importantă va fi motivaţia şi implicarea lor, asta nu este un lucru bun, bine nu vreau să creez o polemică dar te poţi gândi la multe aspecte, plus la fel şi în play-off sunt echipe care o dată ajunse acolo se mulţumesc cu această participare în play-off, nu au un challenge, nu au o motivaţie care să îi facă poate să se ridice din punct de vedere fotbalistic la un nivel mult mai mare. Nu mai vorbesc de această diferenţă, când se termină sezonul unele termină mai repede, altele termină mai târziu, plus meciul de baraj, este o diferenţă destul de mare, nu este un echilibru", a mai adăugat fostul atacant al celor de la Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti, Dinamo Bucureşti, Nantes, Fenerbahce, Coventry, printre altele.
CFR Cluj întâlneşte Sevilla, astăzi, de la ora 19:55, pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu", în manşa tur a fazei "16-imilor" din Europa League. Viorel Moldovan îi face galerie fostului său coleg de la naţionala României, antrenorului de la CFR Cluj, Dan Petrescu.
"Îi ţin pumnii strânşi lui Dan şi am încredere că va reuşi să obţină un rezultat pozitiv în primul joc pe teren propriu la Cluj, chiar dacă are în faţă o echipă Sevilla foarte bună cu jucători de mare clasă, cu rutină la acest nivel de UEFA League", a completat Viorel Moldovan.
Afla mai multe despre: fotbal, viorel moldovan