Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Experienţă inedită pentru selecţionerul României! "Am defilat doar în chiloţi şi într-o sală plină de femei"

Experienţă inedită pentru selecţionerul României! "Am defilat doar în chiloţi şi într-o sală plină de femei"

Sporturi

Comentarii

Pe vremea când juca în Italia, Bogdan Rath a fost nevoit să devină şi manechin, la cerinţa sponsorilor echipei.

Antrenorul singurei echipe româneşti calificată la Jocurile Olimpice de la Paris, cea de polo pe apă, are vise mari pentru competiţia din vară. Fost vicecampion mondial şi european cu Italia, Bogdan Rath nu se teme să spună că la JO totul e posibil.

„Ce m-ar mulţumi pe mine? M-ar mulţumi o medalie, dar trebuie să fim realişti. Numai că asta nu exclude faptul că o să încercăm. Primul lucru o să fie gestionarea emoţiei dată de evenimentul în sine. Foarte mulţi sportivi de valoare au avut insucces la Jocurile Olimpice din cauza asta. Au ajuns acolo şi a fost o presiune foarte mare pe care n-au ştiut să o gestioneze. Al doilea lucru e că suntem interesaţi să atacăm două echipe, cu care am avut semnale că putem, Muntenegreu şi SUA. Ne putem lupta de la egal la egal cu ele”, a declarat Bogdan Rath, selecţioner naţională polo, pentru Sportsnet. 

După cum recunoaşte antrenorul naţionalei, forţa echipei noastre vine din tinereţea lotului.

„Secretul echipei naţionale a României este că e o generaţie foarte tânără. Băieţii au înţeles şi au încercat posibilităţile lor 100%, cu toate că şi eu la un moment dat mă gândeam că eram pregătiţi mai mult pentru 2028 decât pentru 2024, dar am avut oportunitatea asta acum şi am profitat de ea” – Bogdan Rath, selecţioner naţională polo.

Naţionala de polo pe apă e reprezentanta singurului sport de echipă din România calificat la Jocurile Olimpice din acest an.

„Nu e o presiune, e o mândrie. Aş fi vrut să fie şi alte sporturi de echipă la Jocurile Olimpice. Sigur, e o responsabilitate în plus pentru că suntem singurul sport de echipă, dar ne-am câştigat dreptul de a fi acolo şi vom face tot ce putem să aducem bucurie românilor” – Bogdan Rath, selecţioner naţională polo.

Când vorbeşte de faptul că la Jocurile Olimpice toate echipele au o şansă şi că favoritele simt mai mult presiunea, Bogdan Rath ştie exact ce spune.

La Atena, în 2004, unde a participat cu echipa Italiei, el şi coechipierii săi au terminat pe locul 8, deşi erau vicecampioni mondiali.

„Mi s-a întâmplat, eram vicecampioni mondiali şi candidaţi la medalie, s-a întâmplat că am avut un meci care ne-a dat prea mulţi fiori, eram prea emoţionaţi, ne-au ieşit puţine din lucrurile pe care ştiam să le facem în mod normal şi am pierdut acel meci. Am ieşit din 1-4 şi până la urmă am terminat pe locul 8” – Bogdan Rath, selecţioner naţională polo.

De altfel, Bogdan Rath a jucat nu mai puţin de 16 ani în prima divizie a campionatului Italiei câştigând tot ce se putea câştiga. Chiar şi aşa, recunoaşte că una dintre cele mai dificile provocări căreia a trebuit să-i facă faţă a fost aceea de a fi manechin de lenjerie intimă.

„Nu mă mândresc cu aşa ceva. Am avut nişte sponsori în Italia unde am făcut şi nişte prezentări doar în ciorapi şi chiloţi, pentru că asta era linia. Eram preferaţi pentru fizic, dar n-a fost prima opţiune pentru niciunul dintre noi. Sala era plină ochi numai cu femei, pentru că era pe 8 martie. Au fost emoţii mai mari ca la finala Campionatului Mondial. Sunt şi acolo emoţii, dar, într-un fel, te antrenezi pentru aşa ceva. A fi model sau a ieşi în faţa oamenilor e altceva şi chiar şi acolo trebuie antrenament şi lucru pentru a scăpa de trac” – Bogdan Rath, selecţioner naţională polo.

2.000 de fani au sărit în bazin

Tot din Italia a rămas şi cu cele mai frumoase amintiri: titlurile cucerite cu Possilipo Napoli, acolo unde uneori mii de fani săreau în bazin de bucurie după victorii.

„Eu am fost unul din norocoşii care au prins această echipă la nivel foarte înalt. E o emoţie cu toată specială. Noi jucam cu foarte mulţi spectatori. La finale şi în cupe veneau 7.000 – 8.000 la un bazin închis şi erau probleme de acces. Ţin minte, în 2000 sau 2001 au sărit vreo 2.000 de persoane în apă după meci, era foarte greu, că se agăţau toţi, erau îmbrăcaţi şi se agăţau de tine şi atunci trebuia să te eliberezi cumva să fugi. Dar sunt nemaipomeniţi napoletanii, sunt foarte plăcuţi. Cred că dacă ar fi fost un bazin de 15.000 de locuri, ar fi venit 15.000 de spectatori” – Bogdan Rath, selecţioner naţională polo.

De altfel, Bogdan Rath spune că cei cinci ani petrecuţi la Napoli, între 1998 şi 2003 reprezintă cea mai frumoasă perioadă din viaţa lui de sportiv.

„Am avut un tratament extraordinar acolo. A fost nemaipomenit. Poate că acei 5 ani petrecuţi la Napoli au reprezentat cea mai frumoasă perioadă a mea din activitatea sportivă. E adevărat, fotbalul acolo e la un nivel, dar şi polo era foarte sus. Oamenii iubeau această echipă, Posillipo. Era foarte multă lume care ne cunoştea şi se comportau nemaipomenit cu noi. Aveam o vizibilitate foarte mare, presă foarte multă şi canale TV naţionale şi regionale care ne urmăreau. Aveam ofiţer de presă de la radio permanent cu noi. La radio dădeau toate meciurile” – Bogdan Rath, selecţioner naţională polo.

Judecând acum, cu mintea tehnicianului, Bogdan Rath recunoaşte că nu a fost un jucător uşor de antrenat. Şi explică şi de ce.

„Nu eram uşor de antrenat şi folosesc această ocazie pentru a le cere scuze unor antrenori pe care i-am avut. Mi-am dat seama că nu a fost uşor. Din punct de vedere al muncii cu mine era simplu, nu era nici o problemă. Dar nu eram foarte receptiv din prima. După ce am plecat în Italia m-am schimbat foarte mult. A trebuit să reînvăţ anumite lucruri, să îmi schimb nişte obişnuinţe, dar nu era uşor să mă antreneze cineva” – Bogdan Rath, selecţioner naţională polo.

Bogdan Rath a jucat pentru naţionalele României şi Italiei

Bogdan Rath a fost unul dintre cei mai importanţi poloişti români ai ultimilor trei decenii. El s-a născut la 28 iunie 1972, la Bucureşti şi s-a format ca junior la CSS 1 Bucureşti. A debutat în campionatul de seniori, la vârsta de 17 ani, în 1989, la Sportul Studenţesc. S-a transferat apoi la Steaua, cu care a cucerit 5 titluri de campion naţional şi două Cupe ale României în perioada 1991 – 1996.

În 1996 s-a transferat în prima divizie italiană, la Paguros Catania, la care a jucat până în 1998. A trecut apoi la cea mai puternică formaţie din acea perioadă, Posillipo Napoli, la care a evoluat până în 2003 şi cu care a cucerit cele mai importante trofee: de două ori titlul în Italia (2000 şi 2001), Cupa Cupelor în 2003, fiind de două ori finalist în Euroligă, în 1999 şi 2002. În 1999 şi în 2000 a fost selecţionat în echipa mondială All Star.

În 2004 şi 2005 a jucat la Savona, cu care a devenit, în 2005, campion naţional, cucerind, în acelaşi an, şi Cupa LEN şi jucând finala Supercupei Europei.

În 2006 s-a transferat la Leonessa Brescia, formaţie la care a jucat până în 2011, devenind de două ori vicecampion al Italiei (2008 şi 2010) şi cucerind Supercupa Europei în 2006. Şi-a încheiat cariera în 2012, la vârsta de 40 de ani, jucând sezonul de adio la formaţia Ortigia Siracusa. În total a evoluat 16 ani în prima ligă italiană.

În ceea ce priveşte activitatea la echipa naţională, Bogdan Rath a jucat întâi pentru România, după care a devenit titular într-una dintre cele mai puternice naţionale din lume, Italia. Cu tricolorii noştri a terminat pe locul 4 la Campionatele Europene de la Sheffield, din 1993. Apoi, în 1996, a participat cu naţionala României la Jocurile Olimpice de la Atlanta.

După dobândirea cetăţeniei italiene, el a devenit eligibil pentru naţionala Italiei, cu care a fost vicecampion mondial (2003) şi european (2001) şi medaliat cu argint la Cupa Mondială (2003). A participat cu formaţia italiană şi la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena, unde a terminat pe locul 8. 

Afla mai multe despre: polo romaniabogdan rath 

viewscnt
Articole similare