Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

”Fetele trebuiau să-i ţină `calzi` pe arbitri pentru meci”! Gafă antologică din istoria fotbalului românesc. ”Aveau alte preferinţe”

”Fetele trebuiau să-i ţină `calzi` pe arbitri pentru meci”! Gafă antologică din istoria fotbalului românesc. ”Aveau alte preferinţe”

Fotbal

Comentarii

Fotbalul românesc este plin de poveşti incredibile, chiar dacă nu de fiecare dată nu au avut un final fericit.

Este şi cazul legendei ce-l are drept subiect principal pe fostul central olandez John Blankenstein, un om de tristă amintire pentru fotbalul românesc.

Gafă de proporţii, cu efect iremediabil!

Se întâmpla în anul 1990, acum mai bine de 33 de ani, dar unele răni nu se închid niciodată. Mai ales când o gafă se transformă într-o răzbunare îngrozitoare pentru tot fotbalul românesc.

În 1990, Mircea Lucescu antrena una dintre cele mai puternice echipe ale Europei - pe Dinamo Bucureşti - unde îi avea sub ”pelerină” pe Bogdan Stelea, Mircea Rednic, Ioan Andone, Daniel Timofte, Ionuţ Lupescu, Ioan Sabău, Dorin Mateuţ, Dănuţ Lupu, Claudiu Vaişcovici, Florin Răducioiu sau Toni Doboş.

În acel an, Dinamo le spulberase pe Dinamo Tirana, Panathinaikos Atena şi Partizan Belgrad, în drumul către semifinalele Cupei Cupelor - a doua competiţie ca valoare din acea perioadă (echivalentul actual al Europa League).

Adversara din semifinale a ”Câinilor” era Anderlecht Bruxelles, multipla campioană a Belgiei. Românii au pierdut prima manşă din Belgia, scor 0-1, dar erau încrezători la retur, pentru că jocul bun oferea această încredere majoră.

Lucrurile s-au complicat în retur, după o gafă de proporţii a conducerii lui Dinamo din acei ani. Se pare că aceştia s-au grăbit să ”omenească” brigada cu ”cântăreţe”, fără să ştie că olandezii delegaţi de UEFA aveau ”alte preferinţe”,

Răzbunarea a fost cruntă: cronicilor vremurilor trecută notează un gol nevalidat pentru Dinamo, dar şi alte două penalty-uri refuzate. Anderlecht s-a impus, într-un final cu 1-0, şi a mers în finală, unde avea să fie învinsă de Sampdoria.

  • De asemenea, Florin Răducioiu a fost eliminat direct, pe finalul jocului.

Ultima dată am auzit povestea de la Ioan Danciu (n.r. - fost mare arbitru), la emisiune, înainte să moară. O brigadă olandeză, în semifinalele Cupei Cupelor, Dinamo - Anderlecht, condusă de John Blankenstein.

Pe vremea respectivă, în toată Europa, nu numai în România, ospitalitatea faţă de arbitri depăşea o limită. Nu era o punguţă cu un creionaş.

De cele mai multe ori, arbitrii erau duşi într-un loc, unde veneau nişte doamne cu un program artistic. Folcloristele de la Piatra Neamţ. La Bucureşti nu erau folcloriste, erau cântăreţe. Era un program de muzică artistică uşoară.

Şi veneau fetele acestea care trebuiau să-i ţină pe arbitrii calzi pentru meciul de-a doua zi. Şi binedispuşi.

Legenda spune că clubul Dinamo s-a strofocat din răsputeri să producă o brigadă de artiste pe gustul arbitrilor olandezi, doar că aceştia, în frunte cu Blankenstein - lucru recunoscut public de acesta ulterior - aveau altă preferinţe sexuale. Altă orientare.

Aparent, domnul Blankenstein avea o relaţie cu asistentul lui şi nu a fost interesat de servicii. Ba chiar l-a considerat un afront faptul că i-a prezentat fetele. Şi, drept urmare, răzbunarea lui Blankenstein a intrat un metru.

Răducioiu poate să povestească o zi despre faza aia. Gol nevalidat. Dinamo a pierdut. Am plâns în noaptea aia până dimineaţă”, a povestit Costin Ştucan, la ”SportCast cu Sile”, de la Orange Sport.

John Blankenstein a fost un activist declarat pentru drepturile LGBT, fondator al ”Homo Lesbiech Federatie Nederland”.

A fost printre primii arbitri care şi-au recunoscut public homosexualitatea.

Olandezul s-a stins din viaţă în 2006, la 57 de ani, într-un spital din Haga.

Afla mai multe despre: blankensteindinamo-anderlecht 

viewscnt
Articole similare