Fotbalul a avut de înfruntat căldura toridă la recent încheiata Cupă Mondială a Cluburilor din Statele Unite — o imagine în avanpremieră a ceea ce îi aşteaptă pe jucători şi fani când SUA va găzdui, alături de Mexic şi Canada, Cupa Mondială de fotbal din vara anului viitor, relatează AP.
Cum ar putea schimbările climatice să forţeze FIFA să reconsidere calendarul Cupei Mondiale
Odată cu creşterea temperaturilor la nivel mondial, oamenii de ştiinţă avertizează că organizarea Cupei Mondiale şi a altor turnee de fotbal în timpul verii din emisfera nordică devine din ce în ce mai periculoasă atât pentru jucători, cât şi pentru spectatori. Unii sugerează că FIFA ar trebui să ia în considerare ajustarea calendarului fotbalistic pentru a reduce riscul apariţiei bolilor cauzate de căldură.
„Cu cât avansăm în acest deceniu, cu atât riscul este mai mare dacă nu luăm în considerare măsuri mai drastice, cum ar fi organizarea competiţiilor în lunile de iarnă şi/sau în zone cu latitudini mai reci”, a declarat prof. Piers Forster, directorul Centrului Priestley pentru Viitorul Climatului din Leeds, Anglia. „Sunt din ce în ce mai îngrijorat că suntem la doar un val de căldură distanţă de o tragedie sportivă şi aş dori ca organismele de conducere să acorde mai multă atenţie ştiinţei climatului şi sănătăţii.”
Turneele de fotbal din iunie şi iulie sunt o tradiţie care datează de la prima Cupă Mondială, din 1930.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
De atunci, perioada de trei luni iunie, iulie şi august a devenit mai caldă cu 1,05 grade Celsius la nivel global, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA. În acelaşi timp, temperaturile din Europa au crescut cu 1,81 grade Celsius. Ritmul încălzirii s-a accelerat începând cu anii 1990.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Climatologii spun că acesta este un factor care trebuie luat în considerare atunci când se practică sporturi de intensitate ridicată în aer liber, cum ar fi fotbalul.
„Dacă vrei să joci fotbal 10 ore pe zi, acestea trebuie să fie orele dimineţii devreme şi ale serii târzii”, a declarat climatologul Friederike Otto de la Imperial College din Londra într-un e-mail adresat Associated Press, „dacă nu vrei ca jucătorii şi fanii să moară din cauza insolaţiei sau să se îmbolnăvească grav din cauza epuizării cauzate de căldură”.
FIFA se adaptează
Căldura extremă şi furtunile au afectat noul turneu al FIFA pentru echipele de cluburi. Cupa Mondială a Cluburilor s-a desfăşurat în 11 oraşe americane, în perioada 14 iunie - 13 iulie.
FIFA s-a adaptat modificând protocolul privind căldura extremă pentru a include pauze suplimentare în timpul jocului, mai multă apă pe teren şi răcirea băncilor echipelor cu ventilatoare şi mai multă umbră.
Cu toate acestea, mijlocaşul echipei Chelsea, Enzo Fernández, a declarat că a avut ameţeli din cauza căldurii şi a îndemnat FIFA să evite meciurile după-amiaza la Cupa Mondială de anul viitor.
Sindicatul mondial al jucătorilor de fotbal, FIFPRO, a avertizat că şase dintre cele 16 oraşe gazdă ale Cupei Mondiale de anul viitor sunt expuse unui „risc extrem de ridicat” de stres termic.
Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a abordat sâmbătă problema căldurii, afirmând că cele câteva stadioane acoperite care vor găzdui Cupa Mondială vor fi utilizate pentru meciurile din timpul zilei de anul viitor.
Căldura extremă ar putea deveni o provocare şi mai mare la următoarea Cupă Mondială, din 2030, care va fi găzduită de Spania, Portugalia şi Maroc. Meciurile sunt programate să se joace după-amiaza şi seara, de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie. Toate cele trei ţări au înregistrat deja temperaturi de peste 40 de grade Celsius în această vară.
FIFA a minimizat riscul reprezentat de căldură în evaluarea internă a candidaturii pentru Cupa Mondială din 2030, afirmând că „sunt dificil de prevăzut condiţiile meteorologice, având în vedere evoluţia actuală a climei globale şi locale, dar este puţin probabil să afecteze sănătatea jucătorilor sau a altor participanţi”.
Epuizarea din cauza căldurii
Efectele fizice ale practicării fotbalului timp de 90 de minute în soare direct, în cea mai caldă perioadă a zilei, pot fi severe şi pot duce la hipertermie – temperaturi corporale anormal de ridicate.
„Când jucătorii suferă de hipertermie, ei experimentează şi o creştere a efortului cardiovascular”, a declarat Julien Périard de la Universitatea din Canberra.
„Dacă temperatura corpului creşte excesiv, pot apărea afecţiuni cauzate de efortul fizic”, care duc la crampe musculare, epuizare din cauza căldurii şi chiar la insolaţie, care poate pune viaţa în pericol, a spus el.
Multe evenimente sportive organizate vara îşi ajustează ora de începere la dimineaţa devreme sau seara târziu pentru a minimiza riscul de afecţiuni cauzate de căldură, inclusiv maratoanele de la Jocurile Olimpice sau campionatele mondiale de atletism. Cu toate acestea, în fotbal, unde programul meciurilor din Cupa Mondială este adesea stabilit ţinând cont de publicul european, meciurile dimineaţa sunt rare.
Ar fi dificil pentru FIFA să evite începerea meciurilor din Cupa Mondială în timpul zilei, având în vedere programul încărcat al meciurilor, numărul echipelor participante crescând de la 32 la 48 în 2026.
Regândirea calendarului
Canicula devine o problemă mai ales când Cupa Mondială se desfăşoară în emisfera nordică, deoarece lunile iunie şi iulie sunt luni de iarnă în emisfera sudică.
FIFA a rămas fidelă programului tradiţional din iunie-iulie pentru Cupa Mondială masculină, cu excepţia anului 2022, când a mutat turneul în noiembrie-decembrie pentru a evita căldura verii din Qatar. Se aşteaptă ceva similar când Arabia Saudită vecină va găzdui turneul în 2034.
Cu toate acestea, mutarea Cupei Mondiale într-o altă perioadă a anului este complicată, deoarece înseamnă că ligile puternice de fotbal din Europa trebuie să-şi întrerupă sezonul, afectând atât ligile naţionale, cât şi Liga Campionilor.
Când şi unde să se programeze Cupa Mondială şi alte evenimente sportive în aer liber va deveni probabil o problemă tot mai urgentă pe măsură ce încălzirea globală continuă.
Sportivii şi chiar oamenii obişnuiţi care practică activităţi fizice de bază sunt expuşi în 2023 la un risc de căldură moderată sau ridicată cu 28% mai mare decât în anii 1990, a declarat Ollie Jay, profesor la Universitatea din Sydney, care a contribuit la elaborarea politicii pentru Australian Open în tenis.
„Acest lucru este simbolic pentru ceva mai mare”, a declarat Michael Mann, climatolog la Universitatea din Pennsylvania. „Nu doar pericolul şi inconvenientele pentru fani şi jucători, ci şi natura fundamental perturbatoare a schimbărilor climatice în ceea ce priveşte modul nostru actual de viaţă.”
- Citește și
- Răsturnare de situaţie! Gigi Becali l-a iertat pe titularul pe care l-a "împachetat": ”Am fost mirat când l-a criticat”
- Jude Bellingham s-a operat. Real Madrid l-a pierdut pe mijlocaşul englez pentru multe luni
- MM Stoica a găsit posibilele explicaţii pentru prestaţia FCSB-ului din Andorra: ”A intervenit o stare ciudată!”
- Perechea Irina Bara/Raluka Şerban s-a calificat în sferturi la Hamburg
- Nelu Varga, aspru cu eşecul FCSB-ului în Andorra: ”Aproape de o ruşine foarte, foarte mare. Aşa se întâmplă când eşti arogant”
- Lovitură: UEFA a suspendat 10 ani un club. Fapta pentru care nu va mai juca în competiţiile europene
- NEWS ALERT | Valentin Mihăilă îşi ia la revedere de la Serie A! În ce campionat va evolua şi cu echipă s-ar fi înţeles
- OFICIAL | Un nou transfer în Superligă! Jucătorul a plecat azi la Budapesta să semneze cu noul club
- Dennis Man, transfer direct în Liga Campionilor. De la lupta pentru evitarea retrogradării, românul poate juca în cea mai tare competiţie
- Dan Petrescu i-a făcut o prezentare de zile mari lui Paksi! "Ştiu că nu vă convine. Nimeni din România nu ştie asta"
- Ultimele veşti legate de Louis Munteanu înainte de CFR - Paksi
Afla mai multe despre: cupa mondiala, schimbari climatice fotbal