You are here:

FIFA se aşteaptă ca Arabia Saudită să facă un „efort semnificativ” în domeniul drepturilor omului până la Cupa Mondială din 2034

FIFA se aşteaptă ca Arabia Saudită să facă un „efort semnificativ” în domeniul drepturilor omului până la Cupa Mondială din 2034
Comentarii

Angajamentele Arabiei Saudite în domeniul drepturilor omului vor necesita „un efort semnificativ în termeni de timp şi energie” de acum şi până la Cupa Mondială din 2034, potrivit raportului de evaluare a candidaturii regatului la organizarea competiţiei, publicat, sâmbătă, de FIFA şi citat de AFP.

În urmă cu trei săptămâni, Amnesty International a cerut FIFA să „oprească” procesul de candidatură.

Publicarea acestui raport are loc cu zece zile înainte de Congresul Federaţiei Internaţionale de Fotbal, care urmează să desemneze oficial ţările gazdă ale Cupei Mondiale din 2030 şi 2034 la 11 decembrie. Arabia Saudită este singura candidată pentru 2034, în timp ce trio-ul Maroc-Spania-Portugalia candidează pentru găzduirea evenimentului în 2030, Paraguay, Uruguay şi Argentina urmând să găzduiască fiecare un meci în cadrul sărbătoririi centenarului competiţiei.

Riscuri „medii” privind drepturile omului

Candidatura Arabiei Saudite pentru 2034 „constituie o propunere foarte solidă în ansamblu, care se reflectă în rezultatul evaluării tehnice a infrastructurii propuse (sportive şi de altă natură) şi în potenţialul său comercial. (...) Luând în considerare toate aceste considerente, candidatura şi-a demonstrat în mod clar capacitatea de a găzdui Cupa Mondială din 2034”, notează FIFA în raportul său de evaluare.

Cu toate acestea, forul mondial subliniază că „în ceea ce priveşte drepturile omului, în ansamblu, angajamentele luate pentru aplicarea diferitelor măsuri (...) necesită un efort semnificativ în termeni de timp şi energie, în special în anumite domenii. Evaluarea nivelului de risc reflectă aceste considerente”.

În raportul său de evaluare, FIFA consideră că riscurile în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului sunt „medii”. „Cu toate acestea, există o probabilitate deloc neglijabilă ca această competiţie să acţioneze ca un catalizator pentru reformele în curs şi viitoare şi să contribuie la generarea unor efecte pozitive în domeniul drepturilor omului pentru populaţia Arabiei Saudite şi a ţărilor învecinate, care depăşesc competiţia”, a adăugat FIFA în document.

Arabia Saudită, care prevede pedeapsa cu moartea şi restricţionează sever libertatea de exprimare, este criticată în mod regulat pentru situaţia drepturilor omului.

Regatul conservator, care găzduieşte mai multe evenimente sportive internaţionale, este adesea acuzat de „sportswashing”, utilizarea sportului pentru a distrage atenţia de la situaţia drepturilor omului.

Afla mai multe despre: arabia sauditacupa mondiala 2034drepturile omuluififa 

viewscnt
Articole similare