You are here:

FIS Children Trophy şi FIS SES 2020: cele mai mari competiţii de schi alpin din România

FIS Children Trophy şi FIS SES 2020: cele mai mari competiţii de schi alpin din România

Alte sporturi

Comentarii

Peste o sută de schiori din întreaga lume vor participa la două dintre cele mai mari competiţii de schi alpin organziate la noi în ţară. Este vorba despre FIS Children Trophy (12-13 februarie) şi FIS SES 2020 Race (18-21 februarie) - două curse înscrise în calendarul oficial al Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS).

După trei ediţii extrem de reuşite ale concursului de schi alpin pentru copii şi tineret, FIS Children Trophy, desfăşurate începând cu februarie 2018,  Asociaţia de Turism Poiana Braşov împreună cu Federaţia Română de Schi şi Biatlon şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, adaugă în palmares, în perioada 18 – 21 februarie 2020, o nouă competiţie spectaculoasă de schi: FIS SES 2020 - adresată sportivilor din 19 ţări, inclusiv România. „În urma demersurilor făcute de Federaţia Română de Schi Biatlon şi, bineînţeles, după ce ne-am dovedit la nivel internaţional capacităţile organizatorice şi de infrastructură competiţională în ultimele două sezoane, am primit şi competiţia FIS SES 2020. Numai faptul că am primit-o în luna februarie, care se ştie că este o lună foarte aglomerată, este un semn clar că încet, dar sigur, vom avea ocazia să organzăm în Poiana Braşov etape şi curse de un nivel superior”, spune Dan Ghiţă, preşedintele FIS Children Trophy. „Aşteptăm 200 de sportivi şi ne vom bucura de prezenţa secretarului general al Federaţiei Internaţionale de Schi, Sarah Lewis”, conchide el.

Organizarea acestor concursuri internaţionale, acreditate de FIS, reprezintă o confirmare a faptului că Poiana Braşov poate găzdui competiţii de avengură în viitor, care se datorează în primul rând investiţiilor semnificative făcute în modernizarea domeniului schiabil. În 2011–2012 staţiunea a beneficiat de un program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii de schi pe direcţiile de extindere a domeniului de circa 80 de hectare, cu o lungime cumulată a pârtiilor de 24 de kilometri acoperiţi integral de zăpadă artificială. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 33 de milioane de euro. De altfel, preocuparea pentru dezvoltarea infrastructurii din Poiana Braşov  a continuat si în 2018 prin deschiderea unei parcări multietajate în Poiana Mică - investiţie cu fonduri europene în valoare de aproximativ 20 milioane lei.

 „Un alt motiv important pentru atribuirea desfăşurării competiţiei a fost dotarea domeniului schiabil cu instalaţie complet automatizată pentru fabricat zăpada artificială compusă din 29 de tunuri şi 120 de lănci, de fabricaţie Technoalpin şi şase maşini de pregătit şi preparat pârtiile, PistenBully marca Kassbohrer”, afirmă Dorin Drăgoi, administratorul domeniului schiabil. De asemenea, infrastructura din Poiana Braşov este comparabilă cu cea existentă în staţiunile mai mici din Alpi - staţiuni care găzduiesc competiţii la nivel internaţional.

Doar anul trecut au participat la concursul FIS Children Trophy  aproape 100 de schiori din 10 ţări, unele dintre ele cu mare tradiţie în schiul alpin: Austria, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Liban şi Franţa.

„A fost una dintre cele mai bune competiţii la care am participat, dacă nu cea mai bună din calendarul FIS Children! Meritaţi Cupa Mondială!”, a spus în urma ediţiei de anul trecut delegatul oficial FIS şi secretarul general al Federaţiei Sârbe de Schi, Milan Božić. Aceleaşi aprecieri au venit şi din partea altor antrenori străini, printre care şi căpitanul echipei Austriei, Peter Meliessnig.

„FIS este un concurs foarte important pentru schiorii care fac performanţă. La FIS iei puncte care-ţi clarifică locul în clasamentul Mondial. Nu există diferenţă de calitate a pârtiilor sau în privinţa organizării faţă de alte ţări din Europa de Vest şi cea din Poiana Braşov”, declara recent multiplul campion naţional şi internaţional la schi Ioan Valeriu Achiriloaie.  

Cele doua competiţii au fost finanţate de sponsori din sectorul privat : Husqvarna, Netbet, Total România, Tinmar, Media Galaxy, Omniasig Vienna Insurance Goup, Happy Tour, Teleferic Grand Hotel, Paste Băneasa, Media Galaxy, Red Bull, Stoica&Asociaţii, Ana Teleferic, Alpin Resort Hotel, Sensi blu, Ana Hotels şi Raiffeisen Bank.

FIS Children Trophy va continua să fie organizat în România până în anul 2022, fiind înscris încă trei ani în calendarul Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS). 

 

Afla mai multe despre: fis children trophyfis ses 2020schi alpin 

viewscnt
Articole similare