You are here:

Fotbalul israelian, interzis de FIFA? Când va face forul mondial marele anunţ: "Sperăm să fie de partea corectă a istoriei"

Fotbalul israelian, interzis de FIFA? Când va face forul mondial marele anunţ: "Sperăm să fie de partea corectă a istoriei"

Fotbal internațional

Comentarii

FIFA urmează să anunţe la 3 octombrie decizia dacă va sancţiona sau nu Israelul, care se află în război cu Hamas de mai multe luni. În luna mai, preşedintele Federaţiei Palestiniene de Fotbal, Jibril Rajoub, a cerut forului mondial să "fie de partea dreaptă a istoriei ".

La reuniunea sa din 3 octombrie, Consiliul FIFA ar urma să decidă dacă va sancţiona Israelul. Forul mondial a comandat un studiu juridic pentru a face un bilanţ al situaţiei. După mai multe amânări, se aşteaptă ca FIFA să îşi dea verdictul, deşi nu există nicio garanţie cu privire la această dată. În ceea ce priveşte UEFA, acest for nu ia în calcul nicio măsură împotriva Israelului.

„Apreciem profesionalismul şi imparţialitatea de care a dat dovadă FIFA în gestionarea acestui caz, în special prin trimiterea problemei la experţi juridici pentru o evaluare aprofundată. PFA rămâne încrezătoare în corectitudinea procedurilor actuale", a precizat Asociaţia Palestiniană de Fotbal într-un comunicat.

La cel de-al 74-lea Congres, din mai, şeful FIFA, Gianni Infantino, a refuzat să supună la vot sancţiunile cerute de Federaţia Palestiniană de Fotbal (PFA) împotriva forului israelian (IFA), argumentând că acestea ar trebui "gestionate" de executivul organizaţiei.

Cu toate acestea, având în vedere "urgenţa" situaţiei, el a promis "o reuniune extraordinară a Consiliului" până la 20 iulie, dar acest termen a fost amânat în timpul verii, oferind "experţilor juridici independenţi" numiţi de FIFA până la sfârşitul lunii august pentru a-şi finaliza raportul.

În luna mai, preşedintele PFA, Jibril Rajoub, a îndemnat FIFA să "fie de partea corectă a istoriei ", votând pentru suspendarea imediată a IFA şi trimiţând mai mulţi membri ai acesteia în faţa comisiei de disciplină.

Într-o scrisoare de şapte pagini trimisă la jumătatea lunii martie, PFA a enumerat consecinţele directe ale bombardamentelor israeliene din Gaza - „cel puţin 92 de fotbalişti ucişi” şi întreaga infrastructură sportivă distrusă - dar a subliniat, de asemenea, absenţa oricărei lupte serioase împotriva „discriminării şi rasismului” antipalestinian, rasismul reclamat de unii suporteri ai Beitar Ierusalim şi mesajele liderilor israelieni pe reţelele sociale care susţin „genocidul din Gaza”.

În replică, preşedintele IFA, Shino Moshe Zuares, a denunţat la Bangkok o „încercare cinică” de a „face rău fotbalului israelian”, care, în opinia sa, se bazează pe „motive care nu au nimic de-a face cu sportul”.

„Aceasta este o situaţie politică extrem de complicată. Nu aş dori nimănui o astfel de tragedie”, a declarat el, asigurând că doreşte să «întindă mâna» şi să «ia în considerare meciuri amicale» atunci când «atmosfera se va calma».

Afla mai multe despre: fifa 

viewscnt
Articole similare