Federaţia Română de Fotbal a anunţat, miercuri, că în aceste zile, la Centrul Naţional de Fotbal de la Buftea, continuă pregătirea arbitrilor pentru implementarea asistenţei video în fotbalul românesc.
După ce s-au familiarizat cu sistemul la sediul CCA, analizând diferite faze de joc din fotbalul european, arbitrii s-au mutat cu camera VAR pe terenul de joc. Aceşti urmăresc partide ce se dispută la Centrul Naţional de Fotbal de la Buftea şi pe parcursul acestora indică situaţiile care aceştia consideră că trebuie să fie verificate, de VAR sau şi de arbitru, la marginea terenului.
Scopul acestui pas este de a aplica toate noţiunile dobândite până acum şi de a verifica consistenţa grupului în luarea deciziilor înainte de a trece la exerciţiile live. În următoarea etapă vor fi regizate multiple ”incidente” în jocuri, iar arbitrii VAR vor putea interveni în timp real asupra deciziilor luate pe teren.
„Este începutul pregătirii practice pentru arbitrii şi operatorii VAR, pregătire în care VAR-ul şi aVAR-ul exersează situaţii reale, ca cele întâmplate pe terenul de joc, în timp ce arbitrii se pregătesc să înţeleagă şi să aplice partea teoretică pe care am dezvoltat-o până acum: cum trebuie să reacţioneze, cum să comunice cu jucătorii, cu cei din camera VAR şi viceversa. În acest proiect avem implicaţi 50 de arbitri, 24 de arbitri si 26 de asistenţi, plus 12 operatori VAR”, a declarat Alexandru Deaconu, lider de proiect implementare VAR.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
“E un lucru nou şi pentru noi. Până ne familiarizăm, ne formăm reflexele şi automatismele va dura puţin, dar cu antrenament şi exerciţiu vom face faţă, vom fi pregătiţi pentru ce urmează. E mai dificil decât faza teoretică, dar cu o pregătire foarte bună ne vom putea îndeplini obiectivele stabilite”, a afirmat şi arbitrul Horaţiu Feşnic.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.