You are here:

Generaţia 1998 şi echipa naţională! Doar 4 au devenit jucători de bază, cinci nici n-au apucat să joace la seniori! Ce s-a întâmplat cu ceilalţi

Generaţia 1998 şi echipa naţională! Doar 4 au devenit jucători de bază, cinci nici n-au apucat să joace la seniori! Ce s-a întâmplat cu ceilalţi

Echipa națională

Comentarii

Turneul final al Campionatului European din 1998 s-a jucat la Bucureşti, iar naţionala lui Victor Piţurcă propunea un lot extrem de valoros, cu fotbalişti care proveneau de la marile forţe ale campionatului intern: Steaua, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova şi FC Naţional.

La singura noastră participare la un turneul final, în 1998, turneu găzduit de România, naţionala de tineret a terminat pe locul 8. Pe atunci, nu se juca în sistemul grupelor. Ai noştri au jucat direct în "sferturi", fiind învinşi de Olanda, 1-2.

Dar câţi dintre fotbaliştii lui Victor Piţurcă au ajuns să facă până la urmă carieră şi în tricoul primei reprezentative? Şi câţi dintre ei nu au bifat o carieră de succes la naţionala mare, în ciuda potenţialului lor evident.

România Under 21 1998 - Fotbalişti care au confirmat ulterior la echipa naţională mare


Bogdan Lobonţ (portar)

La acea vreme, Lobonţ avea 20 de ani şi juca la Rapid Bucureşti. Titular al naţionalei de tineret, Bogdan s-a transferat în 2000 la Ajax Amsterdam şi după turneul final de la Bucureşti a deveni numărul 1 în poarta naţionalei mari. ”Lobby” a strâns 86 de selecţii pentru prima reprezentativă şi a devenit unul dintre cei mai importanţi portari din istoria echipei naţionale. El a făcut parte din lotul României la Euro 2000 şi Euro 2008.

Cosmin Contra (fundaş)

Fundaşul dreapta titular al naţionalei Under 21 din 1998 juca la acea vreme la Dinamo. După turneul final a prins un transfer important în Spania la Deportivo Alaves, cu care a ajuns până în finala Cupei Uefa. AC Milan sau Atletico Madrid s-au numărat printre echipele la care a evoluat ulterior actualul selecţioner al naţionalei mari. Contra debutase deja la echipa mare în 1996 şi a devenit unul dintre cei mai importanţi fundaşi din istoria naţionelei, pentru care a strâns 73 de selecţii şi 7 goluri marcate. A jucat la Euro 2000 şi Euro 2008 cu naţionala României.

Florentin Petre (mijlocaş)

Fotbalistul lui Dinamo la acea vreme, Florentin Petre (foto - într-un meci jucat împotriva Italiei, la Euro 2000) a făcut şi el saltul spre prima reprezentativă. Între 1998 şi 2009 a îmbrăcat tricoul echipei mari, pentru care a marcat 6 goluri în 53 de selecţii. A reprezentat tricolorul la Euro 2000 şi Euro 2008.

Adrian Iencsi (fundaş)

Fundaşul născut la Piatra Neamţ se transferase deja la Rapid, înainte de turneul final de la Bucureşti. A fost titular în naţionala Under 21 şi a făcut pasul spre prima reprezentativă, acolo unde a bifat 30 de selecţii şi a marcat un gol. Timp de şase ani a fost o prezenţă constantă în lotul echipei mari, chiar dacă nu a jucat, frecvent, ca titular.

România Under 21 1998 - Fotbalişti care au făcut saltul, dar nu au rămas în anturajul naţionalei

Iulian Miu a promovat şi el la prima reprezentativă. A adunat 8 selecţii între 2001 şi 2003. Erik Lincar evolua la Steaua în acea perioadă şi a făcut saltul în 1999 spre prima echipa. A bifat 5 selecţii, dar nu a rămas în anturajul echipei mari pentru prea mult timp. Mihai Tararache era considerat la acea vreme unul dintre cei mai promiţători tineri fotbalişti români. A debutat în echipa mare abia în 2001 când juca deja în Elveţia, dar în următorii ani a mai strâns doar 3 alte prezenţe printre tricolorii mari.

Deşi a fost unul dintre cei mai buni marcatori din Liga 1 şi unul dintre cei mai prolifici atacanţi din fotbalul românesc, lui Ionel Dănciulescu i-a fost foarte greu sa se impună în faţa greilor de din Generaţia de Aur. A bifat doar 8 selecţii ulterior şi a marcat două goluri. Cam în aceeaşi situaţie a fost şi Ionuţ Luţu, poate cel mai talentat dintre fotbaliştii acelei generaţii. ”Hagi-Luţu” a bifat un singur meci în echipa reprezentativă în 1999.

Eugen Trică era un fotbalist de mare perspectivă la turneul final din 1998. Ulterior, la prima reprezentativă a jucat doar patru meciuri, fără să convingă. Aflat într-un context dificil, cu o concurenţă acerbă, Cătălin Munteanu a făcut pasul spre naţionala mare, dar în patru ani a jucat doar 17 meciuri şi a marcat un singur gol. Din 2001 nu a mai prins naţionala, deşi până în 2005 a jucat în Spania.

16 meciuri la naţionala mare a prins şi Adrian Mihalcea, unul dintre atcanţii de calibru din campionatul întern până în 2005. Nu a fost niciodată însă o primă opţiune, drept dovadă, actualul secund al lui Cosmin Contra de la echipa naţională, nu a maract niciodată în 16 meciuri.

România Under 21 1998 - fotbalişti care nu au făcut pasul spre prima reprezentativă

Cristian Ciocoiu nu a ajuns să evolueze în prima reprezentativă şi nu a bifat nici măcar un meci. În exact aceeaşi situaţie s-au aflat Cornel Frăsineanu, Robert Vancea, Cătălin Liţă şi Marius Iordache.

Portarul Craiovei la acea vreme, Tiberiu Lung a evoluat într-un singur meci în naţionala mare, la fel şi Laurenţiu Reghecampf.

O situaţie specială şi tristă este cea în care s-a aflat regretatul Cătălin Hîldan. Fotbalistul lui Dinamo debutase în 1999 în naţionala mare şi se impusese chiar în primul unsprezece în câteva meciuri. Între 1999 şi 2000, Hîldan a bifat 8 prezenţe în tricoul naţionalei mari şi a marcat un gol. Din păcate, pe 5 octombrie 2000, în urma unui stop cardiac, Cătălin Hîldan a încetat din viaţă.

Fotbalişti străini care au făcut carieră după turneul final Euro 1998

- Germania: Miroslav Klose, Timo Hildebrand, Lars Ricken, Christoph Metzelder, Simon Jentzsch
- Grecia: Traianos Dellas, Giorgos Karagounis, Nikos Liberopoulos
- Olanda: Arnold Bruggink, Ruud van Nisterlooy, Roy Makaay, Mark van Bommel
- Spania: Guti, Michel Salgado, Victor Sanchez, Salva, Juan Carlos Valeron

Afla mai multe despre: euro 1998românia under 21victor piţurcăbogdan lobonţflorentin petre,  

viewscnt
Articole similare