You are here:

Ghidul vinurilor de Paşte: ce spun somelierii să bei cu miel, sarmale şi cozonac

Ghidul vinurilor de Paşte: ce spun somelierii să bei cu miel, sarmale şi cozonacgalerie foto

Diverse

Comentarii

Paştele este o sărbătoare a revenirii la gusturile autentice şi la mesele în familie. Din meniul tradiţional nu lipsesc mielul, drobul, sarmalele, pasca sau cozonacul – iar vinul potrivit transformă totul într-o experienţă completă. Am întrebat şapte dintre cei mai apreciaţi cunoscători de vin din România ce aleg ei să pună în pahar la masa de Paşte.

Răspunsurile sunt savuroase, echilibrate şi, în unele cazuri, surprinzătoare. Poţi găsi lista completă a vinurilor aici.

Pentru drob de miel

Drobul, cu textura sa verde, cere un vin care să-i păstreze prospeţimea. Casa Rotarescu Val Vârtej Rosé 2024, recomandat de Răzvan Avram, este o alegere florală şi proaspătă, ideală pentru acest început de festin. Răzvan Jurca merge pe Villa Vinea Fetească Regală Premium 2023 sau Villa Wolf Gewurztraminer 2024 – ambele luminoase şi cu note florale, iar pentru cei care vor ceva mai festiv, sugerează un Spumant Metoda Tradiţională 2022.

Marius Cristian propune o abordare mai nonconformistă: Avincis Orange 2022 – un vin de caracter, cu structură, care poate pune drobul într-o lumină nouă. În aceeaşi notă efervescentă, Valentin Ceafalău alege Cava Castell d’Or Imperial Brut Reserva, iar Diana Pavelescu propune un alt spumant – Avincis Spumant Brut 2020, cu aciditate ideală pentru ierburile din drob. Mihai Oprea recomandă două stiluri diferite: Luscan 2021, un rosé aromat şi prietenos, şi Barista Pinotage 2022, mai îndrăzneţ şi condimentat, pentru un contrast interesant.

Pentru friptura de miel

Pentru carnea suculentă şi aromată de miel, vinurile trebuie să aibă forţă, taninuri elegante şi profunzime. Avincis Negru de Drăgăşani 2020 (Răzvan Avram) este intens, cu note de fructe roşii şi o structură fină. Barista Pinotage 2022, preferat de Răzvan Jurca, aduce arome de cafea şi fructe negre, în timp ce Prince Soare 2017 şi Smerenie 2021 completează lista cu accente mai meditative.

Trumpeter Syrah 2022, recomandat de Valentin Ceafalău, impresionează prin plinătate şi condimente, în timp ce Kendall Jackson Chardonnay 2020, deşi un alb, are complexitatea necesară pentru o friptură mai aromată. Diana Pavelescu rămâne fidelă unui clasic de colecţie: Soare 2019 de la Vinarte – Cabernet Sauvignon structurat şi expresiv. Iar Mihai Oprea propune două opţiuni excelente: Torracina Nero d’Avola 2021, cu caracter fructat şi pământiu, sau Prince Mircea Negru de Drăgăşani 2022, un simbol al terroir-ului românesc, ales şi de Radu Rizea.

Pentru friptura de pui sau curcan

 

Carnea albă, mai delicată, cere vinuri care să aducă prospeţime şi echilibru. Villa Vinea Kerner Premium 2023, recomandat de Răzvan Avram, este alb, aromatic, cu aciditate sprintenă. Răzvan Jurca preferă Migala Cuvee 25 Rosé 2023, un rosé elegant, dar şi Prince Mircea Cuvee D’Excellence 2022 sau un spumant jucăuş – Caii de la Letea Băbească Neagră 2024.

Marius Cristian alege clasicul Moulin de Gassac Chardonnay 2023 – expresiv, floral, cu mineralitate discretă. Tot un alb, Timo Vermentino 2024, este sugestia lui Valentin Ceafalău – citric, floral şi perfect pentru pui. Diana Pavelescu propune Origin Fetească Albă 2022, elegant şi discret. Mihai Oprea optează pentru 1000 de Chipuri Chardonnay 2024, proaspăt şi echilibrat.

Pentru sarmale

Pentru sarmalele tradiţionale, cu umplutură condimentată şi gust acrişor, vinul trebuie să aibă suficient corp şi aromă. Răzvan Avram recomandă IE de Finteşti Shiraz 2019 – un vin rotund, uşor picant. Răzvan Jurca alege Crâmpoşie Pelerin 2024, care se adaptează minunat diferitelor reţete de sarmale, dar şi Dealu’ Negru by Jelna Tria 2023.

Valentin Ceafalău recomandă Capo Zafferano Rosso Appassimento 2023 – cu fructe coapte şi condimente dulci. Diana Pavelescu oferă un contrast interesant cu Epiphanie 2019 – Fetească Neagră cu forţă şi rotunjime. Mihai Oprea completează cu Migala Cuvée 25 Rosé 2023 şi Villa Vinea Cuvée Celest Rosé 2021 – ambele roséuri echilibrate care reuşesc să domolească intensitatea gustului.

Pentru cozonac şi pască

Finalul mesei de Paşte cere vinuri dulci, prietenoase şi expresive. Dealu Negru Muscat Ottonel Reserva 2023 (Răzvan Avram) este catifelat şi parfumat, în ton cu deserturile. Capitel Fontana Recioto 2011, ales de Răzvan Jurca, este un roşu dulce, intens, pentru un final cu fast. El mai adaugă şi Vox Dei Tămâioasa Românească Dulce 2022 sau Rose Busuioaca de Bohotin
2023 – delicate şi florale.

Diana Pavelescu mizează pe Juan Gil Silver Label 2021 – Monastrell rotund, cu note dulci şi alcool generos. Mihai Oprea propune două variante perfecte: Spumant Metodă Tradiţională 2022, pentru o prospeţime acidulată care echilibrează dulceaţa cozonacului, şi Artisan White 2023 – prietenos, cu note fructate şi farmec contemporan.

Alege vinurile potrivite de Paşte

De Paşte, la Unvinpezi.ro, vinurile nu sunt doar bune, ci şi mai accesibile: ai reduceri de până la 43% la peste 220 de etichete premium, selecţionate de experţii site-ului. Dacă eşti membru în Club, primeşti extra 10% reducere şi livrare gratuită.

Nu rata Pachetele Cadou pentru Paşte – combinaţii elegante, cu vinuri alese şi ambalaje speciale, perfecte pentru a le dărui celor dragi (sau chiar ţie!).

Unvinpezi.ro este un proiect lansat în 2012, cu un concept unic pe piaţa vinurilor din România: promovarea vinurilor premium, atent selecţionate, printr-o ofertă zilnică limitată. Anual, o echipă de 16 experţi degustă şi evaluează peste 500 de etichete, iar doar cele mai valoroase ajung în selecţia disponibilă pe site. De la o singură etichetă de vin pe zi, platforma a evoluat într-o destinaţie de referinţă pentru iubitorii de vin, oferind astăzi o gamă variată de vinuri premium, la preţuri competitive.

Intră pe www.unvinpezi.ro şi alege ce bei de Paşte. Experţii au vorbit. Acum e rândul tău!

Articol sustinut de Unvinpezi.ro.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: unvinpeziadvertorialpublicitate 

viewscnt
Articole similare