Gică Hagi se dedică, de peste un deceniu, academiei care-i poartă numele la Ovidiu. Fostul decar al naţionalei a dezvăluit o mică parte din planul său pentru a creşte fotbalişti români şi a identificat probleme cu care se confruntă fotbalul autohton.
Gică Hagi, analiza fotbalului românesc
Deşi a făcut un pas în spate la Viitorul şi a renunţat la banca tehnică a echipei, Gică Hagi şi-a continuat munca din academie. Recent, "Regele" a abordat unul dintre subiectele despre care a mai vorbit în trecut.
Gică Hagi a vorbit despre fotbalistul român, problemele cu care se confruntă acesta, dar şi planul său de a-i creşte pe tinerii jucători: "Fotbalistul român e creativ, pentru că e latin. Problema e în strategie, în planificare, în susţinere. În a crea condiţii foarte bune, în a începe iar să muncim cu toţii la academii şi să producem foarte mulţi jucători. Acolo produci foarte mult şi nu ştii care vor ajunge să fie cei mai buni, dar trebuie să ştii să formezi, să ai şcoală.
Şcoala pentru mine înseamnă academie până la 14 ani şi de la 14 la 18 ani, tot academie, dar elită. Unde vin şi rămân cei mai buni. Pentru mine, jucătorul de fotbal, ca şi calităţi şi formare, e acelaşi de 30 de ani. Normal, că ritmul jocului e mai iute, sunt multe meciuri şi atunci şi mintea jucătorului e mai iute.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Oamenii sunt aceeaşi, eu nu cred că Di Stefano sau Pele aveau altă înălţime faţă de Mbappe sau nu ştiu. Sau Maradona cu Messi. Trebuie să te adaptezi, ca la modă, epocii în care joci. Toţi oamenii mari care au fost, au jucat fotbal la nivel foarte mare. Că se juca poate unu la unu mai mult şi mai lent, da. Acum e mai multă tactică şi compact, bloc funcţional. Tactica s-a schimbat, dar jucătorul nu”, a declarat Gică Hagi, în cadrul emisiunii Replay de la TVR 1.
Gică Hagi: "O mentalitate se consolidează printr-o organizare foarte bună"
"Toţi vorbim de mentalitate în ultimul timp. O mentalitate nu vine de azi pe mâine. O mentalitate se consolidează printr-o organizare foarte bună, printr-o strategie, selecţie, formare a jucătorilor într-un spirit de a câştiga. În carte scrie că singura strategie e să încerci să devii cel mai bun. Eu nu cunosc altă strategie. După aceea e o muncă infernală, în ani de zile, în care trebuie să munceşti să îi descoperi pe cei care au dorinţa asta de mici şi trebuie să le-o cultivi. Te naşti cu dorinţa asta”, a mai spus "Regele".
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: gica hagi, gheorghe hagi, gica hagi plan fotbalul romanesc