Regretatul Helmut Duckadam, fostul portar de glorie a Stelei, a povestit un episod ce i-a marcat copilăria. Invitat la începutul anului 2023 la SportCast cu Sile, un podcast Orange Sport realizat de Silviu Tudor Samuilă, Duckadam a făcut mai multe dezvăluiri cutremurătoare.
”Eroul de la Sevilla”, trecut în nefiinţă pe data de 2 decembrie 2024, a contemplat un eveniment nefericit din copilăria sa, ce l-a marcat pe viaţă. Când avea 11 ani, Duckadam a fost la un pas de moarte, după ce a fost lovit de o maşină, la finele unei zile în care a făcut muncile câmpului.
Fostul portar a stat în comă timp de o zi, însă şi-a revenit miraculos şi a avut norocul de a-şi putea continua cariera de fotbalist.
Duckadam a stat în comă 24 de ore! A ”fentat” moartea pentru prima oară la vârsta de 11 ani
”Lucram împreună cu verişoara mea, aveam în jurul Semlacului mai multe ferme agricole şi vara, în vacanţă, lucram ca să mai strângem şi noi un ban, ca să mai avem de o pereche de pantofi...
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Şi, într-adevăr, într-o seară, când ne-am întors - nu erau drumurile circulate cum sunt la ora actuală... Eu, fiind copil, am virat stânga să traverseze şoseaua naţională şi nu m-am asigurat - era vina mea, clar.
Şi a venit o maşină din Cehia şi m-a luat în plin. M-am trezit la spital, la reanimare, cu braţul stâng rupt. Cred că aveam vreo 11 ani, maxim 12. Dar mi-am revenit.
Am stat în comă cred că vreo 24 de ore. După aia mi-am revenit, dar la braţ... a fost braţul rupt complet şi a trebuit să-mi pună o tijă metalică.
Deci am scăpat în primă fază şi după aia, după câteva luni trebuia să-mi scoată tija, atunci am făcut o altă boacănă. Mergând cu mama la spital să-mi scoată acea tijă, n-aveam voie să mănânc înainte de operaţie şi am mâncat o ciocolată de rom, una mică.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Şi, după operaţie, mi s-a încleştat gura, că trebuia să vomit şi nu mai puteam. Noroc cu o asistentă, care era şi simpatia mea - cât de copil eram, era foarte frumoasă.
Şi, după ce mi-am revenit şi a trecut toată faza, mi-a arătat degetele, erau toate vinete cum a încercat să... (n.r. să-i decleşteze dinţii)”, a povestit Helmut Duckadam, la ”SportCast cu Sile”, la începutul lui 2023.
Cum a arătat cariera de jucător a lui Helmut Duckadam şi cum a scris el istorie pentru Steaua şi fotbalul românesc
Născut pe 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, Helmuth Duckadam a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua şi a fost de două ori campion al României, în 1985 şi 1986.
El a făcut primii paşi în fotbal la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA, echipă la care şi-a făcut apariţa în prima divizie pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte.
Momentul 1986, ”Eroul de la Sevilla” şi intrarea în Cartea Recordurilor
După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit "Eroul de la Sevilla", după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alexanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos.
Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.
În acelaşi an în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept care l-a forţat să se retragă din activitate, la vârsta de 27 de ani.
În total, are 133 de apariţii în Divizia A, 13 în Cupa României şi nouă în Cupa Campionilor Europeni. La echipa naţională a României a avut două selecţii.