Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Incredibil! Oligarhii apropiaţi de Putin, "cazaţi" de o ţară NATO de lângă România. Mutarea revoltătoare făcută sub ochii Europei deşi sunt "vânaţi"

Incredibil! Oligarhii apropiaţi de Putin, "cazaţi" de o ţară NATO de lângă România. Mutarea revoltătoare făcută sub ochii Europei deşi sunt "vânaţi"

Diverse

Comentarii

Oligarhii ruşi Alekperov şi Abramovich, cel din urmă încă patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, deşi l-a pus la vânzare, şi-au dus iahturile de lux Galactica Super Nova şi My Solaris, spre portul Tivat, din Muntenegru. Presa din străinătate prezintă motivele pentru care oligarhii apropiaţi de Vladimir Putin au reuşit să-şi securizeze bunurile în ţara membră NATO.

Cum şi-au securizat bunurile oligarhii într-o ţară NATO

Muntenegru e membră din 2017, în ciuda faptului că avea o armată de doar 2.000 de soldaţi. Odată cu aderarea, NATO a reuşit să domine toate porturile Mării Adriatice. 

De la startul invadării Ucrainei şi a sancţiunilor impuse oligarhilor apropiaţi de Vladimir Putin, afaceriştii care au reuşit să-şi salveze iahturile de lux le-au transportat pe coasta Muntenegrului, o ţară NATO şi care aspiră la aderarea la Uniunea Europeană, dar care în plin război în Ucraina oferă adăpost miliardarilor ruşi, care deţin 40% din litoralul ţării. 

„Muntenegru nu este încă stat membru al UE şi, prin urmare, sancţiunile dispuse nu obligă ţara să-i sancţioneze. Muntenegru este încă în negocieri pentru aderarea la UE”, explică María García Casas, profesor în Drept Internaţional Public la Universitatea din Madrid.

Iahtul My Solaris al lui Roman Abramovich, afaceristul care a reuşit să aibă cele mai mari performanţe din istoria clubului Chelsea Londra, a părăsit Barcelona şi s-a îndreptat tot spre portul Tivat, unde a oprit 36 ​​de ore.

Un alt iaht de lux deţinut de Abramovich se îndreaptă că estul Mediteranei. 

Astfel, oligarhii îşi pun în siguranţă ambarcaţiunile luxoase şi împiedică confiscarea lor. 

„Dacă sancţiunile ar fi fost dispuse de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, toate statele membre ale Naţiunilor Unite ar fi obligate să le facă efective, inclusiv Muntenegru”, spune profesorul María García Casas.

Totuşi, experţii în drept internaţional s-au pus de acord că Maldive ar fi fost o destinaţie mai sigură pentru bunurile oligarhilor, întrucât ţara "nu are un tratat de extrădare cu SUA şi relaţiile cu UE sunt tensionate"

Muntenegru este în curs de aderare la Uniunea Europeană

Potrivit profesorului de drept administrativ al UE, Joseba Fernández de Gaztea, de la Universitatea din Navarra, „atât timp cât nu a semnat tratatul internaţional de acces, Muntenegru nu are obligaţia legală de a respecta legislaţia UE. Are obligaţia, însă, să respecte conţinutul acordului de stabilizare şi asociere semnat la 15 octombrie 2007. Însă nu rezultă clar că Muntenegru are obligaţia de a executa sancţiunile pe care UE le impune ţărilor terţe. 

Dacă Muntenegru va adopta o poziţie faţă de Ucraina care îngreunează UE, Comisia va reconsidera ceea ce a scris deja pentru capitolul 31 (n.r. - politica externă, de securitate şi de apărare).

Să ne imaginăm că Muntenegru sprijină Federaţia Rusă. Atunci statele membre nu pot semna tratatul de aderare, iar Muntenegru rămâne în afara UE. Dacă, în schimb, Muntenegru adoptă o poziţie contrară UE şi apoi se corectează, este posibil ca întregul său proces să fie amânat”, mai spune Joseba Fernández de Gaztea.

Afla mai multe despre: natomuntenegruiahtroman abramovichvladimir putinrusiarusia ucraina 

viewscnt
Articole similare