adplus-dvertising
You are here:

INTERVIU | Max Nicu şi trauma pe care a avut-o la naţională: ”Nu o să uit niciodată ce m-a întrebat Mutu”. Ce face la 12 ani distanţă de la debutul pentru România. EXCLUSIV

INTERVIU | Max Nicu şi trauma pe care a avut-o la naţională: ”Nu o să uit niciodată ce m-a întrebat Mutu”. Ce face la 12 ani distanţă de la debutul pentru România. EXCLUSIVgalerie foto

Echipa națională

Comentarii

În 2009, ne puneam cu toţii speranţa într-un neamţ. Naturalizat. Max Nicu era într-o formă de invidiat în Bundesliga, campionat pe care îl urmăream cu jind pe micile ecrane. Dar, după numai 3 meciuri şi conjuncturi nefavorabile, aventura lui Max Nicu în tricoul naţionalei se termina la fel de abrupt cum şi începuse.

Ce face Max Nicu 12 ani mai târziu? Telekomsport a vorbit cu fostul fotbalist şi a aflat cu ce se ocupă în prezent, ce i-a spus Adrian Mutu la naţională şi nu a putut uita, despre conflictul cu Mihai Teja la Universitatea Cluj, dar şi despre Daum, fostul selecţioner german în care ne-am pus speranţele la fel ca şi în Max Nicu.

Salut, Max! Să începem cu începutul: cu ce te ocupi în prezent?
Salutări din Munchen! În momentul de faţă antrenez echipa oraşului meu natal, Prien am Chiemsee. Îmi place câteodată să joc şi eu la echipă. În afară de asta, comentez ca expert meciuri internaţionale la DAZN (Streaming Dienst).

Cum ţi-a afectat activitatea perioada asta nebună din toată lumea, cu Covid-19?
A fost o perioadă ciudată. Din păcate nu am avut mult de lucru, dar sunt bucuros că uşor uşor se ajunge la un soi de normalitate.

Te-ai vaccinat?
Nu m-am vaccinat.

Pot să îndrăznesc să te întreb de ce?
Îmi cer scuze, dar despre asta nu îmi place să vorbesc.

În regulă. Continuăm. Am observat pe reţelele de socializare că te-ai însurat de curând. Felicitări! Soţia ta ce naţionalitate e? Îi place fotbalul?
Da, aşa e. Mulţumesc frumos! Soţia mea e din Finlanda, ne cunoaştem de aproape 5 ani. Ea studia în Germania, iar eu jucam fotbal în apropiere de Universitatea la care studia. La început a fost străină de fotbal, dar între timp s-a familiarizat cu el.

Ce calităţi de român crezi că ai şi ce calităţi de german?
De la germani am disciplina şi punctualitatea, iar de la români emoţiile, sentimentele şi bucuriile de zi cu zi.


70 de meciuri, 3 goluri şi 12 assist-uri are Max Nicu în Bundesliga.


”Am avut sentimentul că nu au avut nevoie de mine la naţională”

Apropo de “neamţ”. Aşa te alintau cei de la naţională atunci când ai fost convocat la lot. Te deranja porecla? Cât de bine te-ai simţit la naţională tu, Max Nicu, neamţul?
Nu m-a deranjat porecla, dar la naţională m-am simţit marginalizat. M-am înţeles foarte bine cu majoritatea de acolo, ca de exemplu Chivu, Contra, Codrea. Mi-aş fi dorit să joc mai multe meciuri pentru România, dar sunt altele motivele pentru care nu am făcut asta.

Poţi să îmi dai un exemplu? Ce motive?
Eu am venit foarte concentrat la naţională atunci de la Hertha Berlin. Şi nu m-am simţit deloc bine când am fost la lot. Nu am avut sentimentul că ar fi avut nevoie de mine acolo.

Ai simţit în vreun moment faptul că Victor Piţurcă te-a convocat la naţională doar pentru că a existat o presiune uriaşă din partea presei scrise şi televiziunilor? Întreb asta pentru că nici nu te-a folosit foarte mult.
Da, categoric. Am citit tot ce s-a scris despre mine la momentul respectiv, dar şi părerea lui Victor Piţurcă despre mine. Îmi pare rău acum că m-am opus părerii lui. După ce a venit Răzvan Lucescu antrenor a fost altceva.

”Nu o să pot niciodată să uit ce mi-a zis Mutu”

Povesteşte-mi un episod de la naţională care te-a făcut să te simţi nu de-al nostru, ci de-al altora, ca să zic aşa.
Au fost multe. Nu o să pot uita niciodată când Mutu m-a întrebat “Ce cauţi tu aici?”.

Sper că nu o să ating un subiect sensibil, dar ce s-a întâmplat cu tine? Erai într-o formă excelentă în Budesliga, convocat la naţională şi în loc să mergi în sus în cariera de fotbalist, lucruri s-au întâmplat exact invers.
Am luat decizii care nu au fost bune pentru mine, dar mi s-au pus şi destule piedici. Însă ce pot sincer să zic este că nu regret nimic, totul a avut un sens în final.

Ai avut ofertă de naturalizare şi din Germania?
Eram în atenţia selecţionerului Germaniei, dar nu s-a concretizat nimic, nu am fost contactat de cei de acolo

Uitându-te în spate, regreţi naturalizarea?
Nu, de ce să o regret? A fost o şansă unică pentru mine asta. M-am consultat înainte de asta cu părinţii mei şi decizia a fost luată ca şi formă de recunoştinţă pentru ei.

Mihai Teja nu l-a mai vrut la U Cluj

Apropo de regrete. Două cuvinte: U Cluj. Alte două cuvinte: Mihai Teja. Ce s-a întâmplat acolo?
O jumătate de an cât am jucat la U Cluj a fost cea mai frumoasa perioadă din cariera mea. Serios. M-am simţit foarte onorat să îmbrac tricoul lor. Fanii au fost extraordinari şi îmi pare sincer rău că nu am avut voie să mai râmân acolo. Sunt convins că Mihai Teja nu a vrut să mai fiu la echipă. Vlad Munteanu a încercat să-l convingă că pot ajuta echipa să rămână în Liga 1, dar el nu m-a mai vrut. Cred că l-a deranjat că eu am fost aclamat înainte de a veni.

Ai mai avut alte oferte de la alte echipe din Liga 1?
Nu, alte oferte nu am avut sau poate nu am ştiut eu de ele.

De naţionala României ce spui? Am avut şi selecţioner de-al tău, ca să glumim puţin, pe Daum. Şi totuşi tot nu reuşim să ne mai calificăm la un turneu final.
Subiectul acesta este unul delicat. Echipa are calitate, dar influenţa din afară este în continuare prezentă. Antrenorul trebuie să lucreze în linişte. Păcat că ei nu pot ajunge printre echipele de vârf ale Europei. Lui Rădoi şi echipei le ţin pumnii. Cât despre Daum... Sigur că îl cunosc, am jucat chiar şi împotriva lui. Am ştiut că nu este potrivit pentru naţională. Eşecul lui nu m-a surprins.

Te-ai gândit vreodată să te stabileşti în România?
Nu mi-am pus întrebarea asta. Radăcinile mele sunt în România şi voi reveni mereu cu drag în ţară.

Ce a mai spus Max Nicu:

“Am mai multe tricouri rămase ca amintire de la naţională. Chiar şi un album de la primul meci.”

“În România mi-am îmbunătăţit limba română şi mi-am dat seama că am moştenit ce era mai bun de la părinţii mei.”

“Dacă aş avea un fiu şi ar vrea să joace fotbal şi ar putea juca România m-aş bucura foarte mult.”

viewscnt
Articole similare