Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, i-a luat apărarea lui Sebastian Colţescu: "Cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare şi abia apoi o rasă"

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, i-a luat apărarea lui Sebastian Colţescu: "Cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare şi abia apoi o rasă"

Fotbal

Comentarii

Preşedintele Academiei Române a făcut o postare pe Facebook cu referire la episodul lui Sebastian Colţescu din meciul PSG-Basaksehir.

Preşedintele Academiei Române îi ia apărarea lui Colţescu printr-o postare pe Facebook

Ioan Aurel Pop este preşedintele Academiei Române şi a făcut recent o postare pe Facebook cu privire la episodul în care Sebastian Colţescu i s-a adresat lui Webo (antrenorul secund al celor de la Basaksehir) folosind cuvântul "negru". 

"În româneşte cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare şi abia apoi o rasă", a spus Ioan Aurel Pop în postarea sa de pe Facebook.

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, explicat mai pe larg situaţia cu utilizarea cuvântului negru în acel context, ba chiar a oferit şi un exemplu în postarea sa de pe Facebook.

"Deocamdată, în româneşte sunt socotite degradante şi ruşinoase noţiuni ca 'negrotei', 'cioroi', 'cioară' etc. Cuvântul 'negru' nu face parte, pentru moment, din aceeaşi categorie, dar asta nu înseamnă că unii nu-l folosesc în sens peiorativ.

"Există şi români care acordă acestui termen un sens de ocară, de discriminare, de înjosire, ceea ce este de condamnat categoric. Oricum, în acest moment, „negru” din româneşte nu are sensul de „nigger”, „nigga” „cioară”, „cioroi”) din engleza americană. Câtă vreme şi în engleză se foloseşte încă oficial cuvântul „black” pentru a denumi un „african american”, nu ar trebui să fim nici noi (românii) şi nici alţii scandalizaţi.

"Să ne supărăm şi să protestăm şi noi – măcar de dragul echilibrului – când albii sunt batjocoriţi şi când românii sunt numiţi, fie şi cu dezarmantă „duioşie”, altminteri decât români. Nu spun cum, fiindcă este vorba despre un cuvânt prohibit pentru noi", spune preşedintele Academiei Române.

Câteva observaţii lingvistice de Ioan-Aurel Pop Îmi amintesc de o întâmplare nostimă de acum câţiva ani, când un...

Publicată de Ioan Aurel Pop pe Vineri, 11 decembrie 2020

Meciul PSG-Istanbul BB, din etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, marţi, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa lui Pierre Webo, antrenorul secund al oaspeţilor.

Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului.

Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul cu PSG din Liga Campionilor, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia miercuri seară. Meciul s-a încheiat 5-1 pentru PSG.

Afla mai multe despre: ioan aurel pop sebastian coltescu 

viewscnt
Articole similare