You are here:

Ionuţ Negoiţă a fost achitat de acuzaţiile de complicitate la bancrută frauduloasă în dosarul insolvenţei clubului FC Dinamo

Ionuţ Negoiţă a fost achitat de acuzaţiile de complicitate la bancrută frauduloasă în dosarul insolvenţei clubului FC Dinamo

Dinamo București

Comentarii

Fostul acţionar majoritar al FC Dinamo Ionuţ Negoiţă a fost achitat, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti de acuzaţiile de complicitate la bancrută frauduloasă în dosarul primei insolvenţe a clubului FC Dinamo. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată la ÎCCJ.

În decembrie 2017, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a acţionarului FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă, pentru complicitate la bancrută frauduloasă în dosarul de insolvenţă a societăţii care administrează clubul de fotbal.

Sub aceeaşi acuzaţie de complicitate la bancrută frauduloasă au fost trimişi în judecată şi fostul administrator judiciar al societăţii, Cătălin Andrei Dascăl şi Elena Cosma, fost administrator al unei societăţi implicate în dosar, persoana care a realizat planul de reorganizare a FC Dinamo, precum şi fostul administrator special al societăţii FC Dinamo 1948 SA, Valentin Cristian Gheorghiţă.

“În fapt, s-a reţinut că, în calitate de administrator special al societăţii DINAMO 1948 SA, în cadrul procedurii de insolvenţă, la data de 22.10.2014, în momentul în care a semnat planul de reorganizare şi a făcut prezentarea şi evaluarea activelor aflate în patrimoniul societăţii DINAMO 1948 SA, inculpatul G.C.V. a omis (a ascuns) o parte din activele acestei societăţi, cu o valoare contabilă netă de 16,863,011.58 lei şi o valoare reală de 5,179,032.74 lei, formate din stocuri în valoare de 504.158,05 lei, creanţe în valoare de 4,449,796.43 lei şi disponibilităţi băneşti existente în casierie şi conturi la bănci în cuantum de 225.078,26 lei, în scopul reducerii frauduloase a creanţelor bugetare", arătau procurorii, în 2017.

Ionuţ Negoiţă era acuzat că a votat pentru aprobabrea planului de reorganizare a societăţii în scopul de a frauda bugetul de stat.

Procurorul a dispus în cursul urmăririi penale măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor tuturor inculpaţilor, în vederea garantării recuperării prejudiciului şi a executării pedepsei amenzii penale.

Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvenţă a fost înregistrat în 13 mai 2014, la Tribunalul Bucureşti.

Clubul condus de Ionuţ Negoiţă a acoperit în totalitate datoriile, la începutul lunii martie 2015, cu două luni mai devreme decât prevedea planul de reorganizare aprobat de către instanţă.

Conform acestui plan, SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adică 4,48 la sută din suma aferentă masei credale, care se ridica la momentul intrării în insolvenţă la 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro.

Statul român, care era creditor în acest proces cu 5,5 milioane de euro, a recuperat, conform planului de distribuiri, 5,93 la sută, adică, 325.000 de euro. În cazul în care societatea ar fi intrat în faliment, conform tabelului comparativ al sumelor estimate, creditorului bugetar, adică statul, i-ar fi fost atribuit un procent de 5,48 la sută din creanţă, inferior celui de care a beneficiat prin aplicarea procedurii de reorganizare, respectiv 5,94 la sută.

Principalul creditor înscris la masa credală, la categoria creditorilor chirografari, a fost acţionarul majoritar al societăţii, Ionuţ Negoiţă, cu aproximativ 9,6 milioane de euro. Afaceristul a preluat majoritatea acţiunilor SC FC Dinamo 1948 SA, 93 la sută, în luna martie a anului 2013, cu un an înainte de declanşarea insolvenţei, solicitată de debitor.

Totalul datoriilor FC Dinamo către Negoiţă şi companiile sale reprezentau la momentul întocmirii masei credale 55 la sută din totalul de 17,5 milioane de euro. Ionuţ Negoiţă s-a înscris la masa credală cu creanţe de aproape 6,5 milioane de euro prin societăţile Ideal Rezidential SRL, Confort City Rezidential SRL, Domus Stil Imobiliare SRL, Rin Hotel Management SRL, Rin Hospitality Company SRL şi Confort Business Solutions SRL. Restul de 3,1 milioane de euro au fost introduse în tabelul de creanţe în nume propriu.

În afara sumelor datorate lui Negoiţă, societatea mai avea datorii de aproximativ 7,9 milioane de euro, dintre care 5,5 milioane la bugetul de stat, restul reprezentând sume de achitat către alte societăţi şi salariaţi.

Afla mai multe despre: dinamo 

viewscnt
Articole similare