Cea mai importantă veste a zilei de marţi a fost demiterea lui Jose Mourinho de la Manchester United. La scurt timp distanţă au şi ieşit primele zvonuri la Madrid legate de o posibilă revenire a tehnicianului portughez pe Santiago Bernabeu. De ce poate fi lusitanul o soluţie utilă pentru Real Madrid în acest moment şi ce a lăsat în urma sa în Capitala Spaniei? Încercăm să răspundem la aceste întrebări, în cele ce urmează.
Mourinho, din nou la Real Madrid? Este unul dintre subiectele de primă pagină din presa spaniolă de miercuri, la nici 24 de ore de la demiterea tehnicianului portughez de la Manchester United. E drept, a devenit tot mai uşor şi parcă tot mai la modă să faci greşeli bine informate. Până la urmă, o greşeală bine informată e, înainte de toate, foarte bine informată şi, în acelaşi timp, foarte rău gîndită. Experienţa Mourinho la Real Madrid e ultima achiziţie în materie, iar teoria presupusului său eşec pe Santiago Bernabeu e unul dintre cele mai proaspete exponate. În mod tradiţional, analiştii siliţi să găsească o trecătoare între pocăinţă şi orgoliu adoptă rapid faimoasa observaţie după care " adevărul e undeva la mijloc". Ceea ce e destul de posibil. Însă orice analiză a celor 3 ani petrecuţi de portughez pe Santiago Bernabeu e indisolubil legată de context. Şi de context trebuie ţinut cont, înainte de toate.
Cu Mourinho antrenor, Real Madrid a început o nouă viaţă. Se întâmplă în 2010 şi era al doilea an, din cel de-al doilea descălecat al lui Florentino Perez la Madrid. Gruparea blanco încercase un sezon "de probă" cu Manuel Pellegrini care nu reuşea să câştige niciun trofeu, ba chiar fusese victima unui eşec istoric în Copa del Rey, 0-4 cu Alcorcon. Eliminat şi din optimile Ligii Campionilor şi învins de Barcelona în lupta directă pentru titlu, Pellegrini a plecat, iar Perez a adus cel mai în vogă antrenor al lumii din acel moment, Jose Mourinho, proaspăt câştigător de Uefa Champions League cu Inter Milano.
Supremaţia Barcelonei şi blestemul optimilor din UCL
Real Madrid se lupta în 2010 cu probabil cea mai bună Barcelona din istorie. Formaţia în care Messi era în mare formă, iar în spatele său se afla masinara implacabilă, Xavi-Iniesta. Madridul nu-i făcea faţă marii rivale la aproape niciun capitol, iar în memoria fanilor, eşecurile umilitoare pe termen scurt, dar şi pe termen lung erau foarte apăsătoare. Apoi, mai era UCL. Competiţia cu care Real Madrid are o legătură aparte... Totuşi, vreme de 8 sezoane la rând, Real Madrid nu reuşise să depăşească faza optimilor de finală. Catastrofal pentru un asemenea club.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Ei bine, acesta era Realul pe care l-a găsit Mourinho. Aureolat de transferurile galactice ale lui Perez, dar fără pic de vână în Spania şi fără rezultate în Europa. Declinul era atât de mare, încât în urmă coeficienţilor UEFA, Madridul nu mai era cap serie de Champions League, ba chiar riscă să pice în urna a treia valorică.
Şi a fost adus, Mourinho.
Record de goluri şi puncte în La Liga. Număr record de goluri într-un sezon pentru "defensivul Mou"
Mourinho nu a adus Liga Campionilor la Madrid şi a câştigat doar 3 trofee. Dar a intrat rapid în inimile fanilor. Idolatrizat de cei mai mulţi, detestat de cei care au simţit că a pătat imaginea clubului, portughezul a plecat după trei sezoane cu câteva borne importante.
Înainte de toate, portughezul a reuşit cumva să oprească maşinăria istorică a Barcelonei. A renunţat la a aduce jucători galactici şi a transferat cu cap, fotbalişti mai ieftini, dar foarte buni. Printre ei, Mesut Ozil, Raphael Varane, Luka Modric sau Angel di Maria. Apoi, când s-a prins că e aproape imposibil să te baţi de la egal la egal cu Barcelona lui Guardiola a mizat în meciurile directe, pe blocul defensiv. Şi i-a ieşit. La primul El Clasico a pierdut cu 0-5! Înainte să plece de la Madrid, Barca nu-l mai bătuse de 5 meciuri!
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Primul trofeu l-a obţinut în faţa marilor rivali: Cristiano semna reuşita din prelungirile finalei Cupei Spaniei, prima câştigată de Los Blancos după 18 ani. Al doilea trofeu l-a bifat Mourinho tot în faţa Barcei.
De această dată, în campionat. Şi nu oricum! Record de puncte (100) şi record de goluri marcate (121), plus victorie decisivă pe Camp Nou! În tot acel sezon, Realul său a fost devastator. Mulţi îl consideră cel mai frumos Real Madrid din ultimele 2 decenii. O echipă atât de reactivă încât a reuşit să dea cu în UCL contra lui Ajax, în 7 secunde.
Şi culmea, "defensivul Mourinho" a plecat de la Real Madrid cu o altă bornă istorică: nicio altă echipă din istoria fotbalului spaniol nu a dat 174 de goluri într-un singur sezon. A făcut-o Realul lui Mou în 2011-2012. A fost sezonul cu cele mai multe victorii în deplasare din istoria Realului (16), un an în care Real Madrid administra scoruri de tenis pe terenul Sevillei sau Valenciei.
Pe lângă forţa pe care a avut-o să remodeleze structura clubului, de la înlăturarea lui Jorge Valdeno, până la numirea unor şefi noi la Academia Clubului, Mourinho a repus Madridul pe harta Europei fotbalistice. Trei semifinale la rând a bifat Realul său, adică aceeaşi echipa care nu putea trece vreme de 8 sezoane la rând de optimile de finală: "Când am venit eu la Madrid, fotbalişti enormi ca Ramos sau Marcelo nu jucaseră niciodată o semifinală de UCL" explica ulterior, chiar Mourinho. Cea mai dureroasă eliminare în semifinale a fost cea cu Bayern Munchen, când Real a cedat la penalty-uri, Mourinho fiind culmea trădat de cei mai buni executanţi ai săi.
Dezastru în ultimul sezon pe Bernabeu
Al treilea an a fost dezastruos. Mourinho a pierdut vestiarul şi s-a contrat cu toată lumea. Au început scandalurile, acuzele şi reproşurile indirecte. Portughezul a fost acuzat de presă că a rupt vestiarul şi că strică imaginea clubului. Conferinţele de presă se transformaseră în adevărate dueluri între antrenor şi jurnalişti, iar echipa începea să scârţâie. Real Madrid face parte din grupul restrâns al echipelor care au dezvoltat un fel de a juca fotbal, nu e o reţetă de supravieţuire sau un mecanism de sabotaj.
Iar Mou părea să piardă în acel an, de sub vederi, chiar asta. Atât de mare era antipatia jurnaliştilor spanioli faţă de Jose, încât portughezului i se reproşa inclusiv faptul că nu joacă precum Barcelona. Cheia formulei sale câştigătoare era mişcarea, însă Realul său hiper-reactiv, organizat şi lucid, arăta într-adevăr cîteva fisuri notabile: o metodă prudentă pînă la static şi o rată de eroare peste norma naturală.
O parte importantă a fanilor l-a susţinut însă mereu. La ultimul meci cu Osasuna, ultraşii i-au scandat 90 de minute numele şi l-au aşteptat 30 de minute după fluierul de final pentru a-l mai saluta odată: "Îţi mulţumim pentru cum ai luptat pentru noi şi clubul nostru. Eşti special şi unic" a fost ultimul mesaj trimis de aceştia, portughezului, chiar pe Santiago Bernabeu.
Dacă s-ar întoarce la Real Madrid, Mourinho ar găsi, mai mult sau mai puţin, o situaţie aproape similară cu cea din 2010. Realul e lipsit de tonus, are nevoie de schimbări majore de lot, administrative şi structurale, dar şi de o mâna dură şi capabilă care le poate face. Madrilenii caută speranţa şi vor să ştie că au pe cine să se bazeze. Iminent, numele portughezului a apărut în minţile multor fani, care nu pot uita cum a transformat lusitanul clubul, în plină dominaţie autoritară catalană. Şi nici fotbalul efervescent pe care l-a propus în marea majoritate a meciurilor.
Revenirea să este însă dificilă. O parte importantă a presei e încă în război cu Jose, mulţi dintre fani n-au uitat nici ei "războaiele" la care Mourinho a supus clubul, iar câţiva dintre jucătorii cu care Mou a lucrat, printre care vocea cea mai importantă din vestiar (Sergio Ramos) nu agrează revenirea sa. Florentino Perez este omul care va lua decizia finală. Va risca şeful de pe Bernabeu? Rămâne de văzut.
Borne importante la Real Madrid, care ”joacă” în favoarea portughezului
►În perioada Mourinho, Real Madrid a investit doar 181 de milioane de euro în transferuri. A vândut jucători în valoare de 51 de milioane de euro, dar după plecarea portughezului, doi dintre jucătorii aduşi de el, Ozil şi Di Maria au adus în vistieria clubului 125 de milioane de euro!
►Mourinho i-a transferat la Real Madrid pe Casemiro şi Varane, doi dintre stâlpii de azi ai echipei. L-au costat 15 milioane de euro! Azi, fiecare e cotat la 100 de milioane.
►13 jucători de la echipa secundă a debutat Mourinho la Real Madrid
►Echipa umilită de marea rivală cu 6-2 sau 5-0 a devenit echipa care în ultimele 8 meciuri directe a câştigat 5 contra Barcelonei şi a pierdut doar 1. Ultima victorie contra Barcei cu Messi şi Iniesta în teren a fost obţinută cu Morata, Varane sau Callejon printre titulari, jucători extrem de tineri la acea vreme
►50 de puncte a obţinut Mourinho în deplasare în sezonul 2011-2012. Record absolut pentur Real Madrid
►72% este rata de succes a antrenorului portughez la Madrid
►Este antrenorul care a obţinut cele mai multe succese într-un singur sezon la Real Madrid (32)
►178 de meciuri a pregătit-o Mourinho pe Real. Madrilenii au marcat în total 476 de goluri, adică o medie de 2.7 goluri pe meci. Formaţia sa a încasat mai puţin de 1 gol pe meci
3 motive pentru care Mourinho nu e bine primit la Real Madrid
► Realul în perioada sa nu a câştigat Uefa Champions League
► Este acuzat că a divizat marea masă a suporterilor blanco. La Madrid există încă un curent ”mourinhist” printre Los Socios
► Conflictele cu jucătorii au dus la pierderea vestiarului în ultimul său an de contract. Chiar şi în prezent, are o relaţie rece cu Sergio Ramos, căpitanul echipei
Afla mai multe despre: jose mourinho, real madrid