You are here:

Marcel Răducanu a revenit după 23 de ani pe litoralul românesc: ”Nici în Germania nu vezi atât de multe maşini de lux!” Jucătorul care l-a fascinat: ”E cel mai bun din România”

Marcel Răducanu a revenit după 23 de ani pe litoralul românesc: ”Nici în Germania nu vezi atât de multe maşini de lux!” Jucătorul care l-a fascinat: ”E cel mai bun din România”galerie foto

Special

Comentarii

La terasa unuia dintre cele mai cochete restaurante din Constanţa, locul unde lumea bună a Constanţei îşi dă înâlnire în fiecare zi, Marcel Răducanu ( 63 de ani), fosta mare legendă a Stelei şi a Borussiei Dortumund se lasă mângâiat de săgeţile unui Soare puternic care strabate cu greu vegetaţia umbroasă ce acopera terasa de vară a cunoscutului restaurant de la malul mării.

Cu glumele mereu la el, herr Răducanu, a dezvăluit că a revenit pe litoralul românesc după 23 de ani. ”Am fost cu bunul meu prieten, Mitrică Terzi, în Mamaia şi am rămas uimit de ceea ce am văzut. Nu am mai recunoscut nimic din ceea ce ştiam eu, din vechea staţiune Mamaia. Am fost uimit de câte maşini străine am văzut aici. În Germania nu vezi atât de multe maşini de lux. Marea a rămas însă la fel. Am intrat cu picioarele în apă. Mi-era dor să simt apa mării de la noi”, spune Marcel Răducanu, care, de astă dată a revenit la Constanţa pentru a-şi tratata durerile de spate şi nu numai, care au cam pus stăpânire pe el în ultima vreme.

”Am ceva probleme de sănătate. Nu mai pot ridica mâna dreaptă. Merg la Techirghiol pentru un tratament amănunţit. Bine că mă mai ţin picioarele, chiar dacă genunchiul drept mă doare de multe ori îngrozitor de tare. Pe teren, când sunt alături de copii, simt că renasc. Încă mă mă mai ascultă mingea”, explică Răducanu, care în Germania, la Dortumnd, deţine o şcoală de fotbal ce-i poartă numele.

Acolo l-a descoperit pe Goetze, jucător pe care i l-a luat Borussia Dortmund. Acum, părinţii îşi aduc copiii la şcoala lui Răducanu ca la Mecca fotbalului. Vin din toată Europa. Acolo primesc verdictul. Ca la medic: au talent sau pot pleca acasă. ”Nu merge cu amânări. Dacă un copil nu e talentat, nu are sens să pierzi timpul cu el degeaba. Mai bine-l dai la înot, la chitară, la baschet. Face altceva”, explică Răducanu.

O dată pe an vine la Timişoara pentru un camp la care participă între 40 şi 60 de copii din România. Îşi doreşte să găsească talente. ”Fotbalul a fost şi va rămâne viaţa mea. Când văd un copil talentat aş sta o noapte întreagă cu el la antrenament pentru a-i arăta cât mai multe din ceea ce ştiu eu”. Cu toate astea, după un an de colaborare cu Federaţia Română de Fotbal pe segmentul copii şi juniori, acum nu l-a mai căutat nimeni. ”Nu am mai fost căutat de nimeni de acolo. Eu am venit cu sufletul deschis. Nu o făceam pentru bani. Sper să nu fi deranjat pe nimeni pe acolo”, explică el.

Fascinat de Ianis Hagi
 
Cum era de aşteptat, la un momen dat, plonjăm cu discuţia spre fotbalul mare. Sau ăla aşa cum e el, la noi. Când vine vorba despre valoarea campionatului intern, Marcel spune că, pe o scară de la 1 la 10, nota pe care ar acorda-o ar fi 5. Cu indulgenţă. Despre valoarea jucătorilor români, unul singur i-a atras atenţia în mod special: Ianis Hagi. ”E un jucător foarte talentat. Un jucător de mare perspectivă internaţională. Cel mai bun din România. După Europeanul de Tineret s-a scris prin ţară că ar avea o ofertă de la Borussia. Atunci am spus că pentru el cel mai bine ar fi să semneze cu o echipă din Belgia. El trebuie să joace meci de meci... Să crească tot timpul în valoare. La Borussia, posturile sunt dublate, triplate chiar. Nu ştiu dacă ar fi prins echipa etapă de etapă. Eu cred că, în scurt timp, Ianis va ajunge în Spania. Ar fi cel mai bun campionat pentru stilul lui”, mai spune Răducanu, care este impresionat de toată munca dusă de Gică Hagi pentru a ridica din nimic o Academie de Fotbal care să producă atâtea talente. ”Echipa asta de copii, care a fost la Campionatul European de Tineret este rodul muncii lui. E fantastic ce a făcut aici. Din păcate, ştiu că nu l-a ajutat şi nu-l ajută nimeni. Când vezi că un om face atâtea pentru sport, pe banii lui, are rezultate, trebuie să-l ajuţi. Să-i dai un sprijin”, este de părere fosta mare legendă a a Borussiei Dortumnd.

Nu ar putea lucra cu Becali

Răducanu se declară uimit de cea ce se întâmplă în aceste zile la FCSB. ”Eu aşa ceva nu am văzut până acum în cariera mea, ca un patron să facă echipa prin telefon. E normal ca nici un antrenor să nu mai accepte să lucreze cu un patron ca domnul Becali. Un antrenor care acceptă un astfel de contract ştie la ce trebuie să se aştepte. Tot timpul patronul va interveni la FCSB. Eu, unul, nu aş putea lucra cu dânsul. În Germania se întâmplă, foarte rar însă, ca un preşedinte de club să mai vină la vestiar pentru câteva minute pentru a discuta cu jucătorii. Dar niciodată nu face echipa din lojă. Niciodată. Din ce am văzut la jucătorii FCSB-ului, sunt nesiguri. Nu e normal aşa ceva”, a mai spus el.

L-a încurajat pe Glinţă



Vreme de trei ore şi ceva cât a durat dialogul cu Marcel Răducanu, la aceeaşi masă s-a aflat şi Robert Glinţă, primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Spatistul nostru l-a captivat pe Răducanu. ”Uite, aici e valoare cu adevărat. Cât munceşte băiatul ăsta pentru a obţine o medalie. Să ajungi la Jocurile Olimpice e ceva fabulos”,  a adugat Răducanu, care l-a descusut pe Robert despre numărul de ore de antrenament, despre cum reuşeşte să atingă vârful de formă, despre echipa cu care lucrează pentru a putea obţine marea performanţă.

Afla mai multe despre: marcel raducanu 

viewscnt
Articole similare