Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

A fost mare pentru România, iar acum vorbeşte din funcţia de antrenor-coordonator al echipei naţionale a Marocului: "Nu se doreşte ca sportivii care au reprezentat România să intre în federaţie" | EXCLUSIV

A fost mare pentru România, iar acum vorbeşte din funcţia de antrenor-coordonator al echipei naţionale a Marocului: "Nu se doreşte ca sportivii care au reprezentat România să intre în federaţie" | EXCLUSIVgalerie foto

Sporturi

Comentarii

Cunoscutul judokan Adrian Croitoru a devenit antrenorul coordonator al echipei naţionale a Marocului. Primit cu braţele deschise în Africa, românul spune însă că nu se va mai întoarce prea curând în judo-ul românesc. Are motive întemeiate. Orange Sport l-a întâlnit pe fostul mare judokan, care a povestit pe larg despre noua lui titulatură, cea de antrenor coordonator, într-o ţară africană.

  • 11 titluri de campion naţional, unul de campion european şi cinci cupe mondiale are Adrian Croitoru în palmares. De asemenea, are trei participări la Jocurile Olimpice. 

La Campionatul Mondial din Qatar ai reprezentat Marocul în calitatea de antrenor coordonator al lotului de judo de acolo. Cum ai ajuns să antrenezi în Maroc ?
Adrian Croitoru: Am avut alte oferte din alte ţări dar până la urmă m-am hotărât pentru Maroc. A fost cea mai bună opţiune pentru mine. Am găsit o echipă destul de bine pregătită pentru continentul african. Nu am luat o echipă de la zero. Am întâlnit, totodată, un colectiv tehnic foarte bun. Preşedintele federaţiei este doctor. Vicepreşedintele federaţiei este doctor. Deci, avem o relaţie destul de bună. Sunt la un nivel intelectual foarte ridicat. Vorbesc o engleză cursivă şi foarte bună. Ne înţelegem foarte bine şi pot spune că am tot sprijinul din partea lor. Mai mult de atât, domnul Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, ne-a oferit şansa să ne putem antrena la Budapesta unde IJF-ul are un loc special unde câţiva sportivi din toată lumea vin şi se antrenează. În jur de 30 de sportivi. Ni s-au oferit şi nou cinci locuri. Exact câţi sportivi am avut pentru Campionatele Mondiale , la masculin şi trei locuri la feminin. Ne-am hotărât ca fetele să meargă, totuşi, în Spania, la Valencia, iar băieţii să rămână în pregătire cu mine la Budapesta. 

Care este nivelul judo-ului marocan în momentul de faţă?

Adrian Croitoru: Depinde din ce unghi privim. În Africa, pentru că vorbim de un continent unde nivelul judo-ului nu este unul foarte ridicat, pot spune că anul ăsta e prima oară când am mers în Africa şi am văzut care este nivelul. Am mai fost o singură dată la un Grand Prix în Tunisia, dar este destul de bine pentru Africa. Dar nu putem face o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în Europa. Important e că sportivii sunt dornici de performanţă, vor, se implică, o primă condiţie pentru a face performanţă.

Există posibilitatea creşterii valorice a judo-ului marocan cu tine la conducere?
Adrian Croitoru: Evident. Tocmai din acest motiv am şi acceptat această ofertă. Dacă mă duceam doar ca să-i ţin la un nivel, nu acceptam postul. Dar cum am întreg sprijinul din partea conducerii şi a Comitetului Olimpic din Maroc, pentru că cei de la Comitetul Olimpic plătesc cele mai multe deplasări şi competiţii, lucrurile se pot înscrie pe o anumită linie a performanţei. Eu am dat un plan care a fost acceptat în unanimitate, existând doar mici ajustări. Până acum ne-am ţinut de plan şi am mers la toate competiţiile unde s-a putut. Le-am spus că trebuie să avem răbdare pentru a putea ridica nivelul valoric şi au fost de acord. La acest Campionat Mondial de la Doha, locul 7 obţinut în prima zi a competiţiei reprezintă cea mai bună performanţă din istoria federaţiei. Este un lucru bun că au intrat în primii şapte la nivel mondial. Am pus şi noi Marocul pe harta judo-ului mondial. Este, totodată, o premieră când Marocul aliniază şi o echipă la un Campionat Mondial. 

Cum se vede judo-ul românesc din exterior, nemaifiind implicat direct în ceea ce se întâmplă în procesul de pregătire din ţară?
Adrian Croitou: Am asistat şi eu la acest Mondial la meciurile sportivilor noştri. Şi eu aveam, nu speranţe, ci încredere că pot face mai mult. Nu pot să critic acum nici antrenorii, nici pregătirea pentru că nu cunosc foarte bine detaliile, dar după plecarea mea de acum cinci ani am crezut că se schimbă ceva, dar, din păcate, nu s-a schimbat nimic, cu toate că promisiuni de schimbare au fost. Din păcate judo-ul românesc se duce în jos. Nu are o constanţă. Nu ştiu dacă pregătirea sau antrenorii sunt de vină dar din păcate, din câte observ, nu vine nimic din urmă care să-ţi dea speranţe. Să crezi că se va mai lua o medalie. Ultima mea medalie la Mondiale a fost acum 24 de ani. De atunci nu s-a mai luat nici o medalie, la masculin. La feminin, nici acolo nu sunt mari speranţe. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece.

Ce şanse are România să ducă mai mulţi judokani la Jocurile Olimpice de la Paris?
Adrian Croitoru: Nivelul judo-ului mondial este foarte ridicat. Aducerea a doi sportivi din fiecare ţară pe categorie face şi mai dificilă calificarea, cu toate că la Olimpiadă vine doar un singur om de ţară, dar cum s-a putut vedea la Mondialul de la Doha. Japonezii sunt la putere, disputându-şi chiar finale între ei. Va fi destul de dificil. Trebuie să mergi la toate competiţiile iar pentru asta îţi trebuie un buget destul de mare, pentru că fiecare competiţie e destul de costisitoare. Deocamdată, din ceea ce am văzut eu sunt foarte puţine şanse. La plus sunt sportivi mai bine cotaţi, între primii douăzeci şi treizeci. Cei de la categoria 73 încearcă, dar, din câte am văzut şi la ultimul Grand Prix şi la Mondiale nu au obţinut niciun punct. Va fi foarte, foarte dificil. 

Când ţi-ai propus să te întorci să lucrezi în judo-ul românesc în calitatea de antrenor?
Adrian Croitoru: Din păcate acum sunt angrenat într-un proiect până la Olimpiada din 2024 , cu posibilitatea de a-mi prelungi contractul până în 2028, la Los Angeles. Aşa că nu aş putea să vorbesc acum despre o revenire. Recunosc însă că mi-aş dori să antrenez echipa naţională a României, dar după ultimele mele aventuri pe care le-am avut cu federaţia de judo din ţară, cu actual conducere nu am cum să lucrez. Dacă se va petrece o schimbare concretă în câţiva ani, atunci, cu siguranţă mă voi gândi foarte serios să mă întorc. 

Totuşi, sufleteşte eşti alături de judo-ul românesc
Adrian Croitoru: Fără doar şi poate. Nici nu ar putea fi altfel. Mă leagă patruzeci de ani de judo. Din păcate, dacă vă uitaţi în federaţie foarte puţine persoane care au făcut performanţă reală în acest sport, în România, pot fi întâlnite în federaţia noastră. În toate federaţiile europene şi internaţionale activează foşti sportivi de performanţă. La noi, cam nici unul. În afară de Fâşie, care ajută şi este un antrenor secund cam nimeni nu este pe acolo. De la Alina Dumitru, Căprioriu, la fete şi la masculin de la Nicolae Frăţică, Cioc. I-am amintit aici pe cei mai buni, cei mai medaliaţi judokani. Asta înseamnă că nu se doreşte ca sportivii care au reprezentat România la cel mai înalt nivel să intre în federaţie, într-un sistem pe care eu, unul, îl consider un pic cam învechit. 

Afla mai multe despre: adrian croitoru 

viewscnt
Articole similare