Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Marea performanţă a FCSB-ului a fost şi meritul lui. Victor Piţurcă: ”Am muncit ani de zile cu ei” | EXCLUSIV

Marea performanţă a FCSB-ului a fost şi meritul lui. Victor Piţurcă: ”Am muncit ani de zile cu ei” | EXCLUSIV

FCSB

Comentarii

Victor Piţurcă (67 de ani) este unul dintre cele mai importante nume din istoria fotbalului românesc. Ca jucător a făcut istorie în marea generaţie a Stelei din anii 80, iar ca antrenor a devenit cunoscut mai ales datorită mandatelor sale ca selecţioner al echipei naţionale a României.

Victor Piţurcă a fost invitatul lui Dan Udrea în rubrica EuroCast 2024, o avancronică Orange Sport dedicată naţionalei României la turneul final de Campionat European din Germania. 

Pe parcursul acestui proiect, sunt invitaţi oameni care au făcut lucruri importante în ceea ce priveşte prezenţa României la ediţiile anterioare. Emisiunea poate fi urmărită, în exclusivitate, pe canalul nostru de YouTube.

Piţurcă şi impactul pe care l-a avut la FCSB

Iar printre aceste personaje relevante este şi Victor Piţurcă, fostul selecţioner al României. Acesta a condus, printre altele, naţionala tricoloră la Europeanul din 2008, găzduit de Elveţia şi Austria.

Printre echipele de club la care a fost antrenor se numără şi FCSB, pe care a pregătit-o în trei rânduri, cea mai lungă fiind perioada octombrie 2002 - iunie 2004.

În cele 38 de meciuri cu acesta la cârmă, formaţia roş-albastră a înregistrat 21 de victorii, 14 remize şi trei eşecuri. Piţurcă a rememorat acea perioadă şi a subliniat importanţa pe care el a avut-o în parcursul european la FCSB-ului din 2006, când echipa a fost la un pas de finala Cupei UEFA sub comanda lui Cosmin Olăroiu.

Toată povestea expusă de Victor Piţurcă a plecat de la întrebarea ce i-a fost adresată: ”Ce v-a plăcut mai mult? Perioada ca jucător sau cea de antrenor?”, iar acesta a răspuns în felul următor. 

”Nici nu trebuia să-mi pui întrebarea asta. Aş da orice să mai pot să joc. Orice elev de-al meu pe care l-am avut ca jucător l-am învăţat tot timpul că oricât mai are timp de jucat, să joace. Nu o să te mai întâlneşti niciodată cu asta. 

Mi-a plăcut cariera de jucător. Nici nu se pune problema. Ca antrenor n-am obţinut mare lucru. Ca antrenor, campionate, să câştigi Liga Campionilor, un campionat european. Sau să laşi în urma ta ceva. Din punctul ăsta de vedere, eu sunt mândru.

Eu am muncit cu echipele la care am fost. Dacă iau Steaua (n.r. FCSB) cu care Oli a ajuns în semifinale, cu mulţi dintre jucătorii care au jucat atunci eu am muncit vreo patru ani şi ceva cu ei. Era greu să ajungă fotbalişti mari Rădoi, Neşu, Paraschiv. Cu ei am muncit ani de zile. 

La noi, în România, din păcate, nu se mai munceşte astăzi. Se vine o oră şi se pleacă de la stadion. Ăsta e şi motivul pentru care mulţi jucători talentaţi de la noi se pierd sau merg în străinătate şi nu pot să dea randament. Nu se pot lupta. La noi, jucătorii care vin de la juniori sunt neinstruiţi, nepregătiţi fizic, psihic.

Eu cred că un antrenor bun la un club trebuie să munceasc doi-trei ani pe rupte cu ei. Altfel, rămânem tot la nivelul la care suntem”, a declarat Piţurcă, la EuroCast 2024, pentru Orange Sport.

După respectivul mandat al lui Victor Piţurcă, FCSB a mai fost pregătită în perioada de atunci de Walter Zenga (iunie 2004 - mai 2005), Dumitru Dumitriu (2005), Oleg Protasov (iulie - decembrie 2005) şi Cosmin Olăroiu (decembrie 2005 - iunie 2007).

Afla mai multe despre: fcsbvictor piturcasuperliga 

viewscnt
Articole similare