You are here:

Mărturisiri tulburătoare ale celebrului Mo Farah: “Deseori mă încuiam în baie şi plângeam”. El spune că a fost introdus ilegal în Marea Britanie când era copil şi forţat să muncească

Mărturisiri tulburătoare ale celebrului Mo Farah: “Deseori mă încuiam în baie şi plângeam”. El spune că a fost introdus ilegal în Marea Britanie când era copil şi forţat să muncească

Alte sporturi

Comentarii

Mo Farah, multiplu campion olimpic, mondial şi european la atletism, a mărturisit, într-un documentar BBC, că a fost introdus ilegal în Marea Britanie când era copil şi forţat să fie servitor.

Mărturisiri tulburătoare ale celebrului Mo Farah: “Deseori mă încuiam în baie şi plângeam”. El spune că a fost introdus ilegal în Marea Britanie când era copil şi forţat să muncească

Numele său real este Hussein Abdi Kahin. A primit numele Mohamed Farah la aproximativ nouă ani, din partea persoanei care l-au dus din Djibouti în Marea Britanie, o femeie pe care nu o mai întâlnise niciodată. Apoi, a fost forţat să fie servitor şi să aibă grijă de copiii altei familii, povesteşte celebrul sportiv.

Farah spusese anterior că a ajuns în Marea Britanie din Somalia, împreună cu părinţii săi, ca refugiat.

Însă într-un documentar BBC care va fi difuzat miercuri, el a mărturisit că părinţii săi nu au ajuns niciodată în Marea Britanie. Mama şi cei doi fraţi stăriesc la ferma familiei, în Somaliland. Tatăl său, Abdi, a fost ucis de un glonţ rătăcit atunci când Mo Farah avea patru ani, în timpul violenţelor civile din Somalia, Somaliland şi-a declarat independenţa în 1991, însă aceasta nu este recunoscută internaţional.

Mo Farah spune că avea opt sau nouă ani când a fost luat de acasă pentru a locui la rude în Djibouti. Apoi, el a fost dus cu avionul în Marea Britanie de o femeie pe care nu o mai întâlnise niciodată şi care nu îi era rusă. Ea i-a spus că îl duce în Europa ca să trăiască acolo cu rude, perspectivă care l-a încântat. “Nu mai zburasem niciodată cu avionul”, îşi aminteşte el.

Femeia i-a spus că numele lui este Mohamed. Ea avea documente de călătorie false pentru copil, iar pe ele numele trecut era Mohamed Farah.

Când au ajuns la Londra, femeia l-a dus la apartamentul ei din Hounslow şi a luat de la băiat bucata de hârtie pe care erau scrise datele de contact ale rudelor lui. “A rupt hârtia în faţa mea şi aruncat-o la gunoi. Atunci am înţeles că aveam probleme”.

Mo Farah a trebuit să facă treburi casnice şi să aibă grijă de copii pentru a primi hrană. Femeia i-ar fi spus: “Dacă vrei să îţi mai vezi vreodată familia, să nu spui nimic”.

“Deseori mă încuiam în baie şi plângeam”, spune el.

În primii ani în Marea Britanie, familia respectivă nu i-a permis să meargă la şcoală. La 12 ani s-a înscris la o şcoală, unde angajaţii ştiau că el este refugiat din Somalia. Băiatul era neîngrijit, vorbea foarte puţin limba engleză şi era emotiv.

Cei care s-au prezentat ca fiind părinţii săi nu au mers deloc la şedinţele cu părinţii.

Profesorul de educaţie fizică al lui Farah, Alan Watkinson, a observat o schimbare la băiat atunci când acesta era pe pista de atletism. “Singura limbă pe care părea să o înţeleagă era cea a educaţiei fizice şi a sportului”, povesteşte Watkinson.

În cele din urmă, Farah i-a mărturisit lui Watkinson identitatea sa reală şi prin ce a trecut. Profesorul a contactat serviciile sociale şi l-a ajutat pe Mo Farah să ajungă în grija altei familii din Somalia.

“Încă îmi lipseşte familia mea adevărată, dar din acel moment totul a fost mai bine. Am simţit că s-a ridicat o greutate mare de pe umerii mei, am simţit din nou că sunt eu. Atunci a apărut Mo, adevăratul Mo”, a afirmat sportivul.

Mo Farah a început să devină cunoscut în atletism când avea 14 ani. El a fost invitat să concureze pentru şcolile engleze la o cursă în Letonia, însă nu avea documente de călătorie.

Alan Watkinson l-a ajutat să facă toate demersurile necesare pentru a primi cetăţenia britanică, iar în iulie 2000 Mohamed Farah a devenit cetăţean britanic.

Avocatul Alan Briddock spune în documentar că practic Mo Farah a obţinut cetăţenia britanică prin “fraudă sau declaraţii false”.

Guvernul britanic poate retrage cetăţenia cuiva dacă aceasta a fost obţinută prin fraudă, notează bbc.com.

Însă Alan Briddock spune că în cazul lui Farah riscul este scăzut. “În cazul tău, ai fost obligat, copil fiind, să ai grijă de copii mici şi să fii servitor. Şi apoi le-ai spus autorităţilor relevante, ‘acesta nu este numele meu’. Aceste elemente fac ca riscul ca Home Office să îţi retragă cetăţenia să fie mai mic”.

Mo Farah spune că prin povestea sa vrea să atragă atenţia asupra traficului de persoane şi sclaviei.

“Nu ştiam că atât de mulţi oameni trec exact prin ce am trecut şi eu. Am avut foarte mare noroc. Ceea ce m-a salvat, ceea ce m-a făcut diferit a fost faptul că puteam alerga”, a conchis el.

Mo Farah, acum în vârstă de 39 de ani, are în palmares patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, şase de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi cinci de aur şi una de argint la Campionatele Europene, alături de numeroase distincţii la alte competiţii. În 2017, el a devenit Sir. 

Afla mai multe despre: mo farah 

viewscnt
Articole similare