You are here:

Mircea Lucescu a vorbit în presa din Turcia, după calificarea "Semilunei" la EURO 2020. "Nu merit şi eu nişte mulţumiri?"

Mircea Lucescu a vorbit în presa din Turcia, după calificarea "Semilunei" la EURO 2020. "Nu merit şi eu nişte mulţumiri?"

Fotbal

Comentarii

Mircea Lucescu a acordat un interviu publicaţiei din Turcia - Fanatik, în care a vorbit despre calificarea echipei naţionale a "Semilunei" la Campionatul European de Fotbal din 2020. Reputatul tehnician consideră că şi-a adus şi el aportul la frumoasa performanţă reuşită de formaţia lui Senol Guneş.

Mircea Lucescu devenea selecţionerul Turciei în luna august a anului 2017, având ca obiectiv calificarea la Campioantul Mondial din 2018. Campania nu a fost una de succes, iar în februarie 2019, IL Luce era îndepărtat de la naţională şi înlocuit cu turcul Senol Guneş.

"În primul rând, îi felicit pe Senol Gunes şi pe fotbalişti. Au făcut o treabă foarte bună. Bine, poate nu a fost chiar atât de bună. Dar ca om de fotbal, care a turnat fundaţia acestei echipe strălucitoare, nu merit şi eu câteva mulţumiri?", a spus Lucescu, pentru Fanatik.

În cele 17 meciuri la cârma Turciei, Lucescu a câştigat patru, a remizat şase şi a pierdut altele şapte. Un bilanţ vizibil negativ, iar în memoria recentă a turcilor n-au rămas decât insistenţele presei de a-l îndepărta pe român. Cu greu, dar au reuşit, în finalul iernii anului 2019, chiar înaintea începerii calificărilor pentru Campionatul European din 2020.

"La începutul lunii februarie am mers la preşedintele federaţie şi i-am spus să găsească alt antrenor, fiindcă mie îmi expiră contractul în august, şi nu are rost să rămân doar pentru patru meciuri din calificări. I-am spus să mă înlocuiască, dar să o facă neapărat cu un antrenor turc, deoarece avem foarte mulţi jucători tineri. Calificările trebuiau să înceapă cu un nou tehnician", a explicat Mircea Lucescu, în Fanatik.

Turcii l-au instalat pe Senol Guneş, iar rezultatele au început să apară. Cel mai de răsunet succes este cel obţinut în faţa Franţei, la Konya, scor 2-0. Presa din Turcia a exclamat ca fiind momentul zero al unei generaţii de mare viitor. Mircea Lucescu consideră că a avut şi el un aport considerabil la formarea acestei generaţii, însă prea puţini i-au apreciat munca. 

"De exemplu, Zeki Celik, ajuns acum la Lille. I-am spus preşedintelui federaţei să nu-l rateze, chiar dacă venea din ligile inferioare. Dar nimeni nu m-a ascultat. Vorbeam foarte des cu tinerii Merih Demiral, Kenan Karaman, Berkay Ozcan, Suat şi Salih. Trebuia să-i fac să creadă că pot îmbrăca tricoul naţional al Turciei. I-am oferit oportunitatea lui Irfan Kahveci să debuteze. Să nu uităm de Caglar Soyuncu, care nu prea jucase în ultimul an. Am vorbit cu antrenorii de la Leicester de nenumărate ori. I-am spus să nu renunţe şi să fie pregătit. Iar acum, au nişte cariere fantastice în faţă. Am făcut foarte multe lucruri bune, dar presa nu le-a aflat. Poate nu mi-am îndeplinit obiectivele, dar am muncit, chiar foarte mult", a adăugat Lucescu.

Mircea Lucescu a vorbit în presa din Turcia, după calificarea "Semilunei" la EURO 2020. "Nu merit şi eu nişte mulţumiri?"

În calificările pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018, Turcia a încheiat grupa pe locul 4, cu 15 puncte, în spatele Islandei, Croaţiei şi Ucrainei. Turcii au pierdut neverosimil acasă cu Islanda, scor 0-3, iar din deplasare nu au adus decât cinci puncte, din Croaţia şi Finlanda câte un punct, şi trei din Kosovo.

"Am preluat naţionala cu două săptămâni înaintea meciului cu Ucraina.  Aşa că am ales să mă bazez pe jucătorii de experienţă. Nu am vrut să apelez la foarte mulţi tineri. Am vorbit cu Arda Turan, Burak Ilmaz, Selcuk Inan, Mehmet Topal, despre o stabilitate pe termen lung şi foarte lung. Am pierdut în Ucrainia, apoi acasă cu Islanda. Am mers la preşedintele federaţiie şi i-am spus că trebuie să întinerim naţionala, iar acesta a fost de acord. Dar apoi o altă problemă a apărut, jucătorii tineri, talentaţi ai Turciei nu jucau la echipele lor de club. Atunci am început să mă întâlnesc cu antrenorii şi să le povestesc experienţa mea din Turcia. La Campioantul Mondial din 2002, când Turcia a cucerit bronzul, eu aveam opt jucători de la Galatasaray în acea echipă fantastică", a explicat reputatul antrenor.

Mircea Lucescu a militat împotriva valului de jucători străini veniţi din Europa, în mare parte blazaţi, plătiţi regeşte, care jucau în faţa unor jucători turci talentaţi. Aşa le-a fost înfrânată ascensiunea jucătorilor turci care evoluau la granzii Galatasaray, Fenerbahce sau Besiktas.

"Nu înţeleg la cluburuile mari din Turcia de ce aproape tot lotul este format din jucători străini. Da, haideţi să ne uităm la cei mai buni jucători din turcia. Pentru jucătorii care au evoluat mult în Europa, Turcia nu este importantă. Pentru ei contează doar să obţină un contract bun, la vârste înaintate, fără a mai da randamentul pe care îl avea în Europa. Nu este normal. Dacă există 4-5 jucători turci talentaţi în echipă, de ce să nu investeşti în ei?", a adăugat Lucescu, pentru Fanatik.

 

Afla mai multe despre: fotbalmircea lucescu 

viewscnt
Articole similare