You are here:

Mircea Lucescu, subiectul unui super editorial BBC: „Cum ar fi ca Alex Ferguson să preia Liverpool”

Mircea Lucescu, subiectul unui super editorial BBC: „Cum ar fi ca Alex Ferguson să preia Liverpool”
Comentarii

În timp ce Dinamo Kiev se pregăteşte pentru derbyul cu Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu a fost protagonistul unui articol dedicat din partea celor de la BBC.

Conform bbc.com, Mircea Lucescu este catalogat drept „Antrenorul care a ajuns la clubul care îl detestă”.

„Imaginaţi-vă că Sir Alex Ferguson preia pe Liverpool. Vi se pare imposibil? Acesta e scenariul care s-a derulat în Ucraina în această vară, când Dinamo Kiev a decis să rişte şi să-l aducă pe Mircea Lucescu, simbolul celor mai înverşunaţi duşmani, Şahtior Doneţk.

Fanii ambelor echipe au fost şocaţi atunci când a fost făcut anunţul oficial pe 23 iulie. Greu de spus care dintre cele două tabere era mai furioasă. Pentru suporterii lui Şahtior, gestul lui Lucescu era unul de trădare, în timp ce ultraşii lui Dinamo Kiev nu l-au acceptat pe noul antrenor”, au scris cei de la BBC.

Jurnaliştii BBC explică de ce „Il Luce” este privit ca un rival de moarte la Kiev. Mircea Lucescu a stat 12 ani pe banca lui Şahtior Donţek. În acea perioadă, „minerii” au detronat-o pe Dinamo, echipă care era de zeci de ani la timona fotbalului ucrainean.

„Un om dorea să stopeze această hegemonie. Rinat Akhmetov, cel mai bogat om de afaceri din ţară, a devenit preşedintele lui Şahtior în 1996 şi a făcut investiţii enorme pentru a o transforma într-o superputere.

A fost nevoie de timp, dar momentul cheie a fost numirea lui Lucescu în 2004”, scrie în acelaşi articol. 

„Mircea Lucescu a fost adus ca un salvator de Igor Surkis”

BBB reamineşte şi că antrenorul român a arătat mereu cu degetul spre echipa din Capitală că este favorizată şi a construit o imagine în care Şahtior avea de înfruntat şi alte forţe decât cele sportive, succesele „minerilor” fiind prezentate drept fapte eroice.

Dinamo Kiev nu s-a redresat nici măcat după plecarea lui Mircea Lucescu de la Doneţk. Prin urmare, după ce a schimbat mai mulţi tehniceni, patrolul lui Dinamo, Igor Surkis, l-a adus chiar pe român la Kiev în calitate de salvator.

Surkis a trecut şi peste faptul că Lucescu avusese o replică acidă la adresa legendei lui Dinamo Kiev, Valery Lobanovsky. Decedat în 2002, fostul tehnician ucrainean a fost clasat pe locul 6 în topul marilor antrenori, iar Lucescu doar pe poziţia 41.

„Am fost surprins de locul ocupat de Lobanovsky. El nu a obţinut niciun mare rezultat în Europa”, a fost replica lui Mircea Lucescu care i-a deranjat pe fanii lui Dinamo Kiev.

Mircea Lucescu are însă ocazia să le producă o nouă bucurie fanilor lui Dinamo. După ce a câştigat Supercupa Ucrainei în faţa lui Şahtior, Lucescu poate să obţină un nou succes cu marea rivală, în campionat. Înaintea derbyului din etapa a noua, Dinamo Kiev e lider în Ucraina, cu 20 de puncte, patru peste Şahtior Doneţk.

Afla mai multe despre: mircea lucescu 

viewscnt
Articole similare