Marcel Puşcaş a vorbit despre unul dintre cele mai importante momente din istoria fotbalului românesc: privatizarea clubului Steaua.
Marcel Puşcaş a venit în conducerea Stelei în anul 1996 şi a rămas în continuare şi în mandatul de comandant al clubului deţinut de Cristian Gaţu.
"Lucrurile au fost simple. Eu credeam că e luxul luxului când am ajuns la Steaua, dar lucrurile nu erau aşa. Când am văzut datele financiare, cu colonelul contabil şef al clubului, Steaua avea un defiicit de 5 milioane de dolari, în 1996. Armata Română pentru clubul Steaua dădea cam 20 de miliarde de lei, banii de atunci, iar necesarul colorlalte secţii era de 40 de miliarde. Celelalte 25 de discipline sportive se înfruptau cu banii celor de la fotbal.
În situaţia asta, ţinând cont de datoriile respective, ţinând cont de faptul că întreg clubul folosea banii fotbalului, de birocraţia existentă, de imposibilitatea de a lucra în condiţii civilizate, normale, democratice, liberale, europene, cu sponsori, transmisii de meciuri, cu bani veniţi din diferite surse... Era dificil.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Pentru 10 mingi aveam nevoie de şapte semnături, când puteai traversa strada să le iei. Eu aveam nevoie de o lună ca să iau 10 mingi. La tragerea la sorţi de la Nyon, am mers cu maşina personală, iar când am venit înapoi, omul cu benzina mi-a spus că nu se poate. <<Trebuie să mergem cu maşina clubului>>, adică o Dacia din 1986, ruginită. Cum să parchez la Nyon cu Dacia ruginită? Detalii, mărunţişuri, care nu erau băgate în seamă, dar care contau.
Am ajuns să întârziem salariile, ţinând cont că în 1996-1997 au intrat vreo 5 milioane de dolari bani în cont de pe Doboş, Adi Ilie, Didi Prodan. Intrau banii şi nu aveam bani de salarii. Nu erau bani.
M-am dus la ministrul Babiuc <<Ce facem, domnule ministru?>>. Privatizarea secţiei de fotbal, iar atunci l-a chemnat pe Gaţu, m-a chemat pe mine la el, iar până pe 15 decembrie 1997 <<Puşcaş, privatizezi secţia de fotbal. Gaţu, reduci efectivele celorlalte secţii cu 20%>>.
Ce a făcut domnul Gaţu... A plecat Babiuc de la guvernare şi a revenit după vreo trei luni. Babiuc a plecat, m-am dus la Gaţu, mi-am făcut temele, am făcut separarea cu rugby-ul, cu inclusiv sigla nouă, statutul, bugetarea, în care am trecut că mai sprijinim şi două secţii ale clubului, handbalul şi baschetul, la alegere, ce mai voia clubul. Cam ăsta era planul" , a spus Marcel Puşcaş la Prima Sport.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Deciziile Curţii de Apel în procesul Steaua - FCSB
- CSA Steaua Bucureşti deţine perioada istorică 1947-1998.
- Palmaresul din perioada 1998-2003, dorit de "militari", rămâne în aer.
- În perioada 2003-2017, conform motivării deciziei Curţii de Apel, echipa patronată de Gigi Becali nu a avut "dreptul de a utiliza palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist Steaua Bucureşti".
Fostul conducător din Ghencea, care era în funcţie la finalul anilor '90, a dezvăluit că nimeni din cadrul clubului n-a dorit cu adevărat privatizarea Stelei.
"Nimeni din clubul Steaua nu a dorit privatizarea. Doar un nebun a vrut asta! Puşcaş! Nu că era dorinţa lui Puşcaş, dar era o necesitate, nu puteai continua, eram singurul club din blocul estic, dintre Polonia, Ungaria, Cehia, Serbia, care rămăsese cu armata pe cap. Erau private toate, eram singura enclavă comunistă din Europa, iar noi trebuia să jucăm cu Fenerbhace, cu Aston Villa, cu PSG. (n.r. - bugetul clubului de fotbal) Era oala comună la club, era coşul comun.
A fost momentul pe care lumea nu-l ştie. Faptul că nu s-a dorit privatizarea reală a clubului de nimeni: <<Aoleu, ne pierdem vrabia, aoleu, ce facem cu salariile, pensiile!>>. Când a revenit Babiuc... În alea trei luni de zile a fost mare vâlvătaie în club şi a început domnul Gaţu să atragă... De frica lui Babiuc, că i-a dat ordin, iar la armată nu se discută, ci se execută. Dacă ţi-a zis în vară că privatizezi secţia de fotbal şi nu o privatizezi... Nu se dorea. Ăsta a fost adevărul, că nu s-a dorit.
Atunci s-a făcut pripit (n.r. - privatizarea), FC Steaua... Gaţu a fost dat afară, pentru că nu i-a respectat ordinul, nu din cauza mea (n.r. - a fost dat afară Gaţu). Pe fondul ăla de pripă s-a făcut toată treaba. În 1998 s-au vândut Cătălin Munteanu, Şerban. În 1998-1999 au fost 5 milioane de euro în club. Ce s-a întâmplat cu banii?
Peste doi ani de zile, clubul FC Steaua, noul club, a ajuns la Gigi Becali, ori la vremea respectivă bugetul clubului nu depăşea 3 milioane de dolari. Din două transferuri trăiai un an şi jumătate, plus drepturi TV, participare în cupele europene, bilete.
Ce s-a întâmplat cu banii din 1998 în 2003, când s-a preluat oficial, în acte, clubul de către Gigi Becali? Eu cred că au dispărut mai mulţi bani decât trebuiau, că echipa era foarte tânără, cu titulari în naţionala de tineret" , a continuat Marcel Puşcaş.
Afla mai multe despre: steaua fcsb, gigi becali marcel puscas, gigi becali steaua