You are here:

MTS a oferit un răspuns în scandalul privind diminuarea bugetelor alocate unor Federaţii Sportive

MTS a oferit un răspuns în scandalul privind diminuarea bugetelor alocate unor Federaţii Sportive

auxiliare

Comentarii

Referitor la informaţiile vehiculate de mass-media privind diminuarea bugetelor alocate prin MTS Federaţiilor Sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului face următoarele precizări:

”1. Sesiunea de finanţare din luna ianuarie este doar o primă etapă prin care MTS vine în întâmpinarea cererilor de bugete solicitate de Federaţiile Sportive. Noua Metodologie de finanţare, promovată la finalul anului trecut, prevede explicit, spre deosebire de anii precedenţi, posibilitatea de organizare pe întreg parcursul anului de noi sesiuni de finanţare. Această măsură nouă vine practic să încurajeze un altfel de ritm al Federaţiilor Sportive în epuizarea integrală a bugetelor pe care le au la dispoziţie şi în planificarea de noi investiţii în sportul românesc. 

2. Bugetele alocate Federaţiilor Sportive, diferă între acestea de la un an la altul şi în funcţie de dinamica şi responsabilitatea organizării în România de competiţii internaţionale. Chiar şi aşa, dincolo de susţinerea mai mare a Federaţiilor care sunt angajate anul acesta în competiţii de renume, bugetele alocate în prima sesiune de finanţare din 2018 sunt în mare parte similare cu anul trecut. Precizăm că anul trecut cele mai mari bugete au fost alocate următoarelor Federaţii (in ordinea enumerată): Canotaj , Handbal, Atletism, Scrimă, Rugby, Baschet, Judo, Lupte, Schi, Haltere. Anul acesta, Federaţiile Sportive care beneficiază de cele mai mari finanţări din bugetul MTS sunt aceleaşi: Canotaj, Atletism , Lupte, Handbal, Baschet, Scrimă, Judo, Schi, Rugby, Haltere. 

3. Totodată, facem precizare că anul acesta au fost depuse cereri de finanţare de către mai multe Federaţii Sportive Naţonale faţă de 2017 (61 în 2017 şi 65 în 2018). Chiar dacă până la această oră au fost aprobate bugetele pentru 57 dintre acestea, obligaţia MTS este de a se asigura că va dispune de buget si pentru restul Federaţiilor care pot depune în termen de 60 de zile noi documente pentru bugetele solicitate şi neaprobate încă. Dacă documentele nu vor fi depuse, bugetul reţinut de MTS pentru accesul tuturor Federaţiilor la finanţare va fi redistribuit într-o nou sesiune. 

4. În privinţa Federaţiilor menţionate de presă ca fiind  afectate de scădere a bugetelor faţă de 2017, punctăm următoarele: atât Federaţia de Handbal cât şi Federaţia de Scrimă au rambursat la finalul anului trecut o parte din bugetul alocat în 2017, sumele neputând fi cheltuite integral. Cât priveşte Federaţia de Judo, se poartă discuţii de către aceasta cu Federaţia Internaţională pentru a organiza în anul 2020 Campionatul European de Seniori. Astfel, în cazul în care discuţiile se concretizează, Ministerul Tineretului şi Sportului va susţine Federaţia de Judo chiar începând din acest an cu un buget distinct pentru organizare. Cât priveşte Federaţia Română de Tenis ne manifestăm regretul privind problemele juridice în care aceasta se află şi care împiedică deocamdată eligibilitatea la finanţare. Sperăm ca în termenul de 60 de zile, stipulat de Metodologie, Federaţia de Tenis să depăşească această dificultate juridică şi să poată depune cererea de finanţare conform criteriilor de eligibilitate. Nu în ultimul rând, facem precizarea că Federaţiile beneficiază prin noua Metodologie de două categorii distincte de finanţări, pe lângă cele clasice: copii sub 8 ani şi şi juniori mici şi persoane cu dezabilităţi. Dacă anul trecut Federaţia de Rugby a solicitat o jumătate de milion de lei pentru categoria juniorilor mici, anul acesta Federaţia a solicitat doar 35.000 de lei doar pentru persoane cu dezabilităţi, sumă aprobată integral de MTS. Ca atare, diferenţa de buget provine din această structură a cererii de finanţare dar şi ca urmare a trecerii Stadionului Arcul de Triumf din folosinţa Federaţiei în administrarea MTS, stadionul urmând a fi predat Companiei Naţionale de Investiţii în vederea modernizării pentru Campionatul European de Fotbal din 2020. 

În final, vrem să reiterăm interesul MTS de a susţine toate sporturile de performanţă şi de a o face la un nivel care să permită buna pregătire a sportivilor noştri şi cât mai multe medalii pentru ţară. Credem că sportul este cea mai bună cale de popularizare a identităţii noastre naţionale şi de câştiga un plus de renume pentru România. De aceea, toate eforturile noastre vor fi aplecate spre a duce performanţa românească cât mai sus pe podium, în cât mai multe ramuri sportive”, se arată în comunicatul de presă al MTS.

Afla mai multe despre: ministerul tineretului si sporturilor mtsbuget federatii,  

viewscnt
Articole similare