You are here:

"Numele meu e Thomas şi sunt daltonist!". Povestea admirabilă a unui star de la EURO 2020. Ce vede în timpul meciurilor

"Numele meu e Thomas şi sunt daltonist!". Povestea admirabilă a unui star de la EURO 2020. Ce vede în timpul meciurilor

EURO 2020

Comentarii

Thomas Delaney (29 ani), unul dintre fotbaliştii cu care Danemarca scrie istorie la EURO 2020, e daltonist şi şi-a făcut curaj să vorbească despre problema sa după ce danezii s-au calificat în semifinale. Delaney a marcat în victoria cu Cehia, care a dus Danemarca în careul de aşi la turneul final.

Delaney a deschis scorul în victoria cu Cehia, 2-1 la Baku, cu specialitatea casei, lovitura de cap. La finalul meciului, fotbalistul danez a vorbit despre performanţa sa şi a echipei sale, dar a făcut şi o dezvăluire. "Numele meu e Thomas şi sunt daltonist. Mi-a fost foarte dificil să-mi dau seama cine e coechipiere cu mine şi cine e adversar în meci!", a dezvăluit Delaney, conform Marca.

"E dificil de descris. E ca şi cum ai vedea nuanţe diferite din aceeaşi culoare", a mai spus Thomas Delaney, care a devenit un simbol pnetru cele pese 350 de milioane de cazuri de daltonism din întreaga lume.

Delaney are probleme în special cu culorile roşu şi verde. La meciul Cehia - Danemarca 1-2, cehii au jucat în echipament roş-albastru, iar danezii în alb, ceea ce i-a creat dificultăţi mari mijlocaului. "De obicei jucăm cu şorturi diferite, dar de această dată am avut şi pantalonii şi tricourile albe, ceea ce mi-a făcut situaţia şi mai dificilă. Încercăm să mă uit la feţe, dar trebuia să o facă repede ca să nu pierd mingea. Când sunt în apropiere, pot distinge jucătorii, dar când viteza de joc e mare şi fotbaliştii sunt departe e foarte greu", a mai spus Delaney.

Ce este daltonismul şi cum se manifestă

Daltonismul, denumit ştiinţific cecitate cromatică, este o stare patologică, o tulburare a vederii cromatice, constând în incapacitatea de a deosebi unele culori de altele (mai ales roşu si verde), deoarece fie receptorul responsabil pentru culoarea verde fie cel pentru culoarea roşie nu funcţionează deloc şi astfel persoanele văd în negru sau gri. Cecitatea pentru roşu se numeşte protanopie iar cecitatea pentru verde deuteranopie. Aceste forme de cecitate exprimă faptul că persoanele respective confundă roşul cu verdele şi chiar cu alte culori de aceeaşi strălucire sau saturaţie cum ar fi albastrul sau cenuşiul.

Afla mai multe despre: thomas delaneydaltonismeuro 2020danemarcaproblema 

viewscnt
Articole similare