Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Oscar Pistorius poate fi eliberat condiţionat la zece ani de la asasinarea iubitei sale

Oscar Pistorius poate fi eliberat condiţionat la zece ani de la asasinarea iubitei sale

Sporturi

Comentarii

Fostul campion paralimpic sud-african Oscar Pistorius, condamnat pentru asasinarea iubitei sale, modelul Reeva Steenkamp, poate opta pentru eliberare condiţionată, a decis Tribunalul Constituţional din Africa de Sud.

Pistorius a solicitat Curţii Constituţionale să-l declare eligibil pentru eliberare condiţionată, după ce aceasta i-a fost refuzată, în martie, de o instanţă, care a motivat decizia prin faptul că fostul atlet nu şi-a încheiat perioada minimă de detenţie.

Sportivul în vârstă de 36 de ani a susţinut că atât timpul său de închisoare, cât şi minimul necesar de a se califica pentru această măsură au fost mărite pe nedrept, ceea ce reprezintă o ''încălcare'' a drepturilor sale fundamentale.

Pistorius a cerut Înaltei Curţi din Pretoria în 2022 să dispună o audiere pentru eliberare condiţionată, susţinând că a ispăşit mai mult de jumătate din pedeapsă, o cerinţă conform legislaţiei sud-africane pentru a beneficia de acea măsură. Dar pe 31 martie, comisia pentru eliberare condiţionată a concluzionat că ''deţinutul nu a încheiat perioada minimă de detenţie'' şi a marcat luna august 2024 pentru un alt proces de deliberare.

Cu toate acestea, Curtea Constituţională a confirmat luni că ''până la 21 martie 2023, reclamantul ispăşise jumătate din pedeapsă''.

După un proces care a atras atenţia presei mondiale, Pistorius a fost condamnat iniţial în octombrie 2014 la cinci ani de închisoare pentru omucidere din imprudenţă, când justiţia a luat în considerare unele circumstanţe atenuante, dar Parchetul a făcut recurs la hotărâre.

În noiembrie 2015, Curtea Supremă de Apel din Africa de Sud a anulat această condamnare şi l-a găsit vinovat de crimă, trimiţând cazul înapoi instanţei de judecată care, în iulie 2016, l-a condamnat pe Pistorius la şase ani de închisoare pentru omor.

După un alt recurs al Parchetului, Curtea Supremă de Apel a majorat pedeapsa în noiembrie 2017 la cincisprezece ani, minimum prevăzut de lege în cazurile de omor, cu excepţia situaţiilor excepţionale.

Acea dată, din 2017, a fost cea pe care Curtea Supremă de Apel a luat-o în considerare în cele din urmă ca punct de plecare pentru a stabili în martie trecut că sportivul nu a ajuns la jumătate din pedeapsă.

Concret, acea sentinţă însemna treisprezece ani şi cinci luni de închisoare, după deducerea timpului pe care Pistorius - care a petrecut o perioadă pe cauţiune şi în arest la domiciliu - îl petrecuse deja în stare de reţinere.

Pistorius a fost condamnat pentru asasinarea logodnicei sale, modelul Reeva Steenkamp, pe care a împuşcat-o în casa sa din Pretoria în ziua de Sfântul Valentin în 2013. Fostul atlet a negat întotdeauna că şi-a ucis prietena într-un acces de furie, el afirmând că a crezut că în casă a intrat un hoţ.

Născut cu o problemă genetică care i-a determinat pe părinţi să decidă amputarea ambelor picioare sub genunchi la vârsta de 11 luni, Pistorius a atins faima mondială alergând la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 cu două proteze de carbon.

El a obţinut şase titluri de campion paralimpic, la Atena (2004), Beijing (2008) şi Londra (2012).

Afla mai multe despre: pistorius 

viewscnt
Articole similare