Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Premierul explică Noua Strategie Naţională pentru Sport! Cele 10 obiective din document

Premierul explică Noua Strategie Naţională pentru Sport! Cele 10 obiective din document

Sporturi

Comentarii

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, marţi la Palatul Victoria, la prezentarea proiectului de Strategie Naţională pentru Sport. Ministrul Sportului, Eduard Novak a prezentat, în cadrul Grupului de lucru interministerial, draftul documentului strategic final, această etapă fiind premergătoare celei de dezbatere publică.

Noua Strategie Naţională pentru Sport

La şedinţă au mai participat vicepremierul Kelemen Hunor, precum şi reprezentanţi ai ministerelor Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Educaţiei, Sănătăţii, Apărării Naţionale, Muncii şi Solidarităţii Sociale, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, arată comunicatul de presă al Executivului.

„Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport este unul dintre obiectivele programului de guvernare şi este important să oferim, de la nivelul Guvernului, o perspectivă clară de dezvoltare şi modernizare pentru sportul românesc. Sportivii români ne-au oferit multe bucurii prin performanţele obţinute în competiţiile europene şi internaţionale. Şcoala trebuie să se afle la baza piramidei performanţei sportive. Prin descentralizare vom oferi autorităţilor locale instrumentele de care au nevoie pentru a oferi comunităţii infrastructura de bază pentru practicarea sportului. Alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi de ceilalţi parteneri instituţionali, Ministerul Sportului va trebui să găsească cele mai bune formule de sprijin, mai ales din perspectiva mecanismelor de finanţare, pentru a valorifica cât mai bine potenţialul şi motivaţia sportivilor români de a face performanţă la nivel înalt”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Strategia Naţională pentru Sport 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore, având ca funcţie principală direcţionarea şi coagularea tuturor eforturilor, resurselor şi acţiunilor întreprinse într-o direcţie coerentă, care să poziţioneze sportul ca o prioritate naţională.

„Elaborarea unei strategii naţionale pentru sport reprezintă o oportunitate pentru România, iar nevoia unei astfel de iniţiative şi a unor obiective clare s-a resimţit acut în ultimii 30 de ani. Strategia Naţională pentru Sport se bazează pe trei piloni de dezvoltare: sportul comunitar, sportul în educaţie şi sportul de performanţă. Vom continua dialogul cu partenerii noştri pentru ca, la finalul perioadei de dezbateri, să avem un document solid, viabil şi util pentru atingerea obiectivelor propuse”, a declarat Eduard Novak, ministrul Sportului, conform sursei citate.

Printre cele mai importante obiective strategice privind Sportul din România se numără:

1. Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiţie, care au adus performanţe României.

2. Crearea unui sistem sportiv predictibil şi transparent. 

3. Descentralizarea structurilor şi bazelor sportive din structurile de stat.

4. Finanţarea federaţiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice şi Paralimpice, dar şi obiective intermediare. 

5. Crearea unui sistem în care sportivii de performanţă să se poată antrena în cele mai bune condiţii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată. Conceptul de sistem de sport piramidal este construit în jurul unor centre regionale de excelenţă sau olimpice (6 de vara şi 3 de iarnă), care vor putea funcţiona pentru sporturile prioritare si voi fi independente.

6. Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare (în termen de 10 ani, în fiecare reşedinţă de judeţ să existe infrastructură pentru aceste sporturi prioritare).

7. Investiţii prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activităţi - plan concret pentru a da viaţă bazelor sportive (ex.: program special pentru a plăti antrenorii şi instructorii care să pună bazele sporturilor prioritare în zone în care ele nu sunt o tradiţie).

8. Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului.

9. Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor şi să asigure stabilitate.

10. Crearea unui sistem în care foştii sportivi de performanţă să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv.

Ministerul Sportului va continua procesul de definitivare a Strategiei, în acest sens urmând să lanseze procesul de dezbatere publică, conchide sursa menţionată.

 

Afla mai multe despre: noua strategie naţională pentru sport 

viewscnt
Articole similare