You are here:

PREMIUM | Arhitectul "arhitectului". Andrea Pirlo, faţă în faţă cu omul care l-a inventat, Mircea Lucescu: "Maestru vs Discipol"

PREMIUM | Arhitectul "arhitectului". Andrea Pirlo, faţă în faţă cu omul care l-a inventat, Mircea Lucescu: "Maestru vs Discipol"galerie foto

Premium

Comentarii

Marţi, 20 octombrie, în UEFA Champions League, Juventus dă piept cu Dinamo Kiev. Partida reprezintă un duel interesant între cei doi antrenori. Mircea Lucescu este tehnicianul care l-a aruncat în fotbalul mare pe Andrea Pirlo, antrenorul de astăzi al lui Juventus şi unul dintre marii mijlocaşi din fotbalul italian. Dinamo Kiev - Juventus va fi transmis în direct de Telekom Sport, marţi, 20 octombrie, de la 19:55.

Pretenţiile subversive ale fotbalului dopat comercial de astăzi, nu şi-au făcut niciodată loc lângă marele Lucescu. Experimentatului tehnician român nu i-au plăcut niciodată "antreprenorii" care ordonă şi finanţează succesul imediat şi gigantic al propriilor cluburi. Lucescu a fost mereu omul care a lucrat cu convingeri.

Antrenorul s-a vrut mereu un formator, un vizionar, un promotor al fotbaliştilor tineri şi al proiectelor care îi vizează. Un om de sport, care a pus serios umărul la naşterea acelui fotbal cu adevărat instrumental, care ameninţa încă din anii 90 că va prelua viitorul.

De la această filosofie, Lucescu a pornit în cariera sa prodigioasă de antrenor. Şi a ales, am spune noi, drumul cel mai corect.

Drumul spre elita fotbalului pleaca din Viareggio si trece prin Ferlo

Pe coasta Marii Tireniene, într-o comună cu peste 60 de mii de locuitori, Andrea, Ivan şi Silvia şi-au petrecut cele mai multe dintre vacanţe alături de părinţii lor, Livia şi Luigi.  Nimeni n-avea cum să anticipeze, că pe nisipul fierbinte al celui de-al doilea oraş ca mărime din provincia Lucca avea să se nască unul dintre cei mai importanţi mijlocaşi din istoria fotbalului italian.

Orice italian de bun simţ, pe care îl vei întâlni în zonă, îţi va spune că Viareggio a oferit două detalii măreţe pentru istoria ţării sale: carnavalul, începând cu 1873 şi pe Andrea Pirlo, supranumit "l'architetto", de prin 1986. Cel care avea să devină peste ani unul dintre cei mai importanţi fotbalişti italieni nu s-a născut în Viareggio, dar acolo şi-a dat seama că iubeşte cu adevărat fotbalul. Şi tot acolo, mergea alături de familia sa pentru a exersa suplimentar intrarea în rândul lumii şi accesul la maturitate.

I-a ieşit. De fapt le-a ieşit, pentru că Pirlo este astăzi, mai important pentru italieni decât carvanalul local.

Brescia, Via Luigi Bazoli, 1995 - "Puştiule, ascultă-mă bine: ai încredere în tine, pentru ca vei ajunge un fotbalist mare!"

Nimeni nu celebreaza, deschis, in Lombardia, vreun alt cult, in afara celor doua confesiuni admise: San Paolo di Flero si "Le Rondinelle", adică echipa de fotbal, Brescia Calcio. Un club mic la nivel naţional, propulsat de o ambitie provinciala salbatica si ornat de binecuvantata nevoie de spectacol si valori care ii fascineaza pe italieni. O echipă frumoasă, cu suporteri şi mai frumoşi,  care pluteste de 109 ani, deasupra arenei Mario Rigamonti, mai bine decat un imperiu obosit.

În 1994, puştiul Andrea Pirlo a făcut pasul spre Brescia. Un vis măreţ, pentru orice localnic. A ars cu repeziciune etapele Flero Calcio şi Voluntas şi a fost transferat de cea mai importanta echipă din zona. La numai 15 ani, Mircea Lucescu l-a chemat la prima echipă, iar la primele antrenamente i-a cucerit pe toţi. Povestea spune că la unul dintre aceste antrenamente, doi dintre veteranii din lot l-au apostrofat pe micutul pletos pentru felul în care îi "evita" prin dribling şi pasă. Aparent jenat şi simţindu-se cumva umilit, unul dintre ei l-a luat tare şi i-a transmis un ameninţător: "Băiete, la mine nu vii cu din astea!".

Era un mesaj categoric pornit dintr-un ego profund, direcţionat către copilul tupeist care îndrăznise să-şi exprime talentul. Lucescu l-a admonestat verbal,  atât cât veteranii să-şi hrănească orgoliul. Glasul antrenorului a acoperit imediat baza de antrenament a Bresciei, iar "veteranii" şi-au văzut liniştiţi de treabă. Teribil, taios ca un strigat de mama sfasiata de instrainarea silita a copilului, glasul lui Lucescu i-a calmat. Când apele s-au liniştit, la finalul antrenamentului, Lucescu l-a luat de-o parte pe Andrea şi i-a transmis: "Puştiule, ascultă-mă bine: ai încredere în tine, pentru ca vei ajunge un fotbalist mare!". Cumva ochiul ager al antrenorului român a simţit capacitatea stranie, sublima si devastatoare a pustiului de a gandi si crea integral. Cumva, lui Mircea Lucescu i-a placut atitudinea şi dezinvoltura puştiului care într-adevăr avea să ajungă mare. Foarte mare!

Stadio Giglio, Regio Emilia, 21 mai 1995

Un grup de barbati îngrijiţi, prosperi şi oarecum ofensati stau la coadă şi privesc suspect spre marginea terenului. Antrenorul Mircea Lucescu îl trimite în teren pe tânărul Andrea Pirlo (16 ani) în locul lui Marco Schenardi. Uluiala lui Giunta, Gallo, Corini, Balotta sau Adani nu înseamnă nimic.

Nici măcar experimentaţii adversari, Michele Padovano sau Paolo Futre nu înţeleg mare lucru. Un singur om era extrem de sigur pe ceea ce face în acel moment.

Numele său, Mircea Lucescu, cel care în acea zi de 21 mai 1995 l-a oferit fotbalului mondial pe Andrea. Unul dintre cei mai buni mijlocaşi pe care i-a văzut dreptunghiul verde din acel moment. Un moment care marchează o profundă relaţie de admiraţie reciprocă între doi oameni de fotbal grei.

"Lucescu m-a adus la echipa mare la 15 ani. Mi-a oferit lecţii de tactica, de tehnică şi mi-a explicat ce trebuie să faci când joci alături de profesionişti. Am debutat în echipa mare a Bresciei la 16 ani şi două zile. Clubul a cerut o derogare ca să pot juca înaintea vârstei normale (16 ani - n.r.). Lucescu era nerăbdător să mă vadă pe teren, dar nu am primit derogarea, pentru că eram prea slab din punct de vedere fizic. Aşa că, după ce am împlinit 16 ani, am debutat" - Andrea Pirlo

Octombrie 2020, UEFA Champions League: "Maestru vs Discipol"

Peste ani, aceasta admiratie tinde să devină un episod semnificativ intr-o lume care are o nevoie disperata de recunoastere si care a invatat sa se autosatisfaca prin falsuri, nu prin performanta proprie, prin egoism, nu prin respect.

Elevul Andrea Pirlo a ajuns astăzi antrenor. Iar marţi va sta faţă în faţă cu antrenorul care în urmă cu 25 de ani l-a avertizat că, având suficienta încredere în el, puştiul va ajunge foarte mare. Un pariu pentru care zeul fotbal îi va fi mereu recunoscător. Cei doi s-au reîntâlnit apoi în perioada în care Mircea Lucescu a antrenat-o pe Internazionale Milano, iar Andrea Pirlo evolua pentru nerazzuri.

Acum, se vor reîntâlni din nou, din postura de adversari, ca antrenori.

Cariera lui Andrea Pirlo

  • Cluburi: Brescia (1994-1998), Inter Milan (1998-1999), Reggina (loan/1999-2000), Inter Milan (2000), Brescia (2001), AC Milan (2001-2011), Juventus (2011)
  • Meciuri in echipa nationala: 116
  • Goluri: 13
  • Debut in nationala: 07/09/2002, Azerbaijan-Italy (0-2)
  • Ultimul meci la nationala: 05/03/2014, Spain-Italy (1-0)

Trofee

  • International
  • 1 Cupa Mondiala (2006)
  • Campionat European (finalist 2012), sferturi de finala (2008), prima runda (2004)
  • Cupa Confederatiilor: locul 3 (2013), (2009)
  • Club
  • 2 Champions Leagues (2003, 2007), finalist (2005)
  • 1 Clubs World Club (2007)
  • 2 Supercupe ale Europei (2003, 2007)
  • 5 titluri de campion al Italiei (2004, 2011, 2012, 2013, 2014)
  • 1 Cupa a Italiei (2003)
  • 3 Supercupe ale Italiei (2004, 2012, 2013)

 

  • Altele:
  • 1 Medalie olimpica de bronz (2004)
  • 1 Titlul european la tineret(2000)

Dinamo Kiev - Juventus Torino, marţi, ora 20:00, Telekom Sport

Dinamo Kiev şi Juventus Torino se întâlnesc marţi, 20 octombrie, de la ora 20:00, în direct la Telekom Sport. Partida se va disputa pe NSK Olimpiyskiy Stadium din Kiev.

Cele două echipe s-au mai întâlnit până acum de patru ori. Gruparea ucrainiană nu a reuşit să câştige niciodată! În stagiunea 1997-1998, Juventus a eliminat-o pe Dinamo Kiev în sferturile de finala ale competiţiei, după 1-1 la Torino şi 4-1 la Kiev. În 2002-2003, Juventus a învins-o pe Dinamo în grupa E: 2-1 la Kiev şi 5-0 la Torino.

Înaintea meciului direct, Andrea Pirlo a vorbit la superlativ despre Mircea Lucescu: "De-a lungul anilor am inceput sa studiez, am vazut acest lucru ca o pasiune, iar asta a crescut de la zi la zi. Pasul pe care l-am facut ca sa devin antrenor a fost automat. Am fost destul de norocos sa am antrenori mari. De la Mircea Lucescu, care a fost printre primii la Brescia si era ca un profesor, la Marcelo Lippi, Ancelotti, Conte si Allegri.” a declarat Pirlo.

Din pacate, inainte de meciul cu Dinamo Kiev, Pirlo a primit o lovitura grea: nu se va putea baza pe Cristiano Ronaldo, care a fost depistat pozitiv la COVID-19. Superstarul lui Juventus a fost testat pozitiv, în timp ce se afla convocat la echipa naţională a Portugaliei. Cu toate acestea, lusitanul nu are nicio problemă de sănătate, este asimptomatic şi a intrat în izolare. Ronaldo va rata astfel meciul dintre Portugalia şi Suedia, din etapa a patra a UEFA Nations League.

Formatii probabile:

  • Dinamo Kiev: Bushchan - Kedziora, Zabarnyi, Mykolenko, Karavaev - Sydorchuk, Buyalski, Shaparenko - Rodrigues, Supryaga, De Pena
  • Juventus: Szczesny - Danilo, Chiellini, Bonucci - Kulusevski, Rabiot, Arthur, Cuadrado - Ramsey, Chiesa - Morata

articol de Florin Codreanu

 Galerie foto

Afla mai multe despre: mircea lucescuandrea pirlo,  

viewscnt
Articole similare