Supranumit şi Derby della Capitale, duelul dintre Lazio şi Roma se vede în ultimii ani la Telekom Sport. Site-ul www.telekomsport.ro va propune un scurt istoric al marelui derby din Capitala Italiei precum şi câteva episoade memorabile petrecute de-a lungul timpului.
Gara San Pietro din Roma a fost uşor modificată. La fel şi drumul care duce către stadion. Schimbări mai mari au suferit câteva fete de carabinieri, decişi să-şi facă meseria. În scurt timp, Stadio Olimpico, marele stadion din Capitală, s-a ondulat, derutant, învelit în fum bleu şi portocaliu, undeva la graniţa permeabilă care nu desparte infernul de discotecă şi furia de carnaval. Apoi s-au aprins petardele fosforescente.
Fotbalul s-a petrecut repede si fără dubii intr-un spaţiu de mare autoverosimil, în care evenimentele jocului înseamnă, într-adevăr, enorm. Au fost scântei, dueluri duse la limită, goluri spectaculoase şi show total în tribune. Apoi, centralul meciului, care tocmai anulase un gol al lazialilor, mult mai valabil decât observaţiile sociologice din presa de a doua zi, a pus capăt meciului. Imediat, Paolo di Canio şi-a incendiat suporterii executând statuar salutul fascist. Infern de nedescris, scandări triviale şi susţinere necondiţionată. Din faţa televizorului totul se vede ca şi cum merită trăit de fapt de la faţa locului. Cel puţin aceasta a fost opinia celui care vă scrie acum, la câteva minute după ce asistase atunci, la primul Derby della Capitale din viaţa sa.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Procesul verbal de mai sus se descompune într-o idee clară: italienii şi-au demolat amfiteatrele, şi în esenţă, ei îşi trăiesc viaţa. Aşa cum e ea! Pentru un scop bine stabilit, cu două constante: fotbalul şi istoria. Ele sunt predate din generaţie în generaţie sub formă unei foarte ramificate pedagogii a spectacolului şi adversităţii. Lovite nemilos în centrul lor istoric şi nervos, inhibiţiile cad, iar derby-ul se deschide. Pe teren, în tribune, pe străzi, peste tot. Pentru romani, fotbalul a incetat sa fie un joc şi a pătruns insistent între formele de viaţă pe care oamenii le joacă de fapt în locul vieţii.
Lazio - Roma: scurt istoric
Pe 1 septembrie, la Telekom Sport s-a jucat cel de-al 189-lea meci direct dintre Lazio şi Roma. S-a terminat la egalitate, 1-1. Mai jos, ai un rezumat al partidei de sâmbătă.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
173 din aceste meciuri au fost oficiale, iar 16 sunt considerate neoficiale. Pentru a cunoaşte mai bine Derby della Capitale, să facem o scurtă incursiune în istorie.
AS Roma este un club fondat în 1927 ca rezultat al fuziunii dintre trei echipe: Foot Ball Club di Roma, Alba-Audace şi Fortitudo. Sub imperiul dominării fotbalului italian de către cluburile din nord, dictatorul fascist Benito Mussolini a decis să creeze în Capitală un club puternic. Datorită influenţei generalului (fascist) Giorgio Vaccaro, Lazio a fost singurul club din Roma care a avut şansa să se opună fuziunii, de aici şi rivalitatea dintre cele două formaţii, care a pornit aproape instant şi oarecum prematur.
Lazio a fost fondată în zona Prati (o zonă bogată a Romei), iar primele meciuri le-a jucat pe Rondinella, în timp ce AS Roma juca pe Motovelodromo Appio. În funcţie de aceste zone, tifoseriile şi-au împărţit locaţiile de pe viitorul Stadio Olimpico: partea de nord revine celor de la Curva Nord (Lazio), iar partea de sud celor de la Curva Sud (Roma). Conducătorul fascist, Benito Mussolini o adora pe Lazio şi sigla ei semeaţă. Vulturul, era pe emblema clubului, dar şi pe uniforma sa! AS Roma şi-a ales, în schimb, culorile oraşului, roşu şi galben, iar pe siglă a apărut lupoaica, simboluri care au atras ca un magnet suporterii. Preşedintele ei era Italo Foschi, secretar al Partidului Naţional Fascist, iar baza „romanilor” s-a stabilit la Testaccio, într-un cartier muncitoresc sărac. AS Roma se prezenta ca „echipa poporului”, a celor care trăiau în mijlocul cetăţii, muncind din greu pentru copii. Chiar si astăzi, romanii se identifică mai degrabă cu stânga, cea care îi ajută pe cei mulţi, pe cei săraci, în timp ce „Lazialii” au rămas la dreapta (chiar dreapta extremă).
Unul dintre motivele pentru care Derby della Capitale este atât de încins se leagă de regionalismul atât de puternic din rândul fanilor. Aceştia consideră că cele două cluburi duc o luptă reală pentru a reprezenta oraşul Capitală în restul ţării.
În plus, acest lucru este parţial alimentat de faptul că fotbalul italian a fost dominat în mare parte de trei cluburi din nordul Italiei: Juventus Torino şi rivalele locale, AC Milan şi Inter Milano. De-a lungul timpului, Derby-ul a fost scena mai multor acţiuni legate de politică. O minoritate a ultraşilor laziali obişnuia să folosească svastica şi alte simboluri fasciste pe bannerele lor, iar comportamentul lor rasist este arhicunoscut în întreagă Europa. Rămâne memorabil momentul din sezonul 1998-1999 când lazialii au afişat un banner de 50 de metri în jurul Curvei Nord pe care scria: "Auschiwitz este oraşul vostru, cuptoarele sunt casele voastre". De multe ori, fotbaliştii de culoare care au jucat pentru Lazio au fost din păcate taxaţi de către fani care nu s-au sfiit să afişeze un comportament rasist şi ofensator la adresa lor.
5 episoade de neuitat din Lazio - Roma, Derby della Capitale
1. În noiembrie 2015, ultraşii celor două formaţii au boicotat Derby della Capitale, încheiat cu victoria Romei, scor 1-0. A fost o mişcare de protest a acestora împotriva măsurilor de securitate excesive (în opinia lor) de pe Stadio Olimpico. Prefectul Romei, Franco Gabrielli a fost iniţiatorul proiectului care a implicat inclusiv instalarea unor pereţi despărţitori din sticlă şi plastic între Curva Sud şi Curva Nord. Secţiunile au fost împărţite, iar ultraşii celor două formaţii şi-au dat mâna, refuzând să mai participe la Derby.
2. În mai 2004, Poliţia a arestat 18 ultraşi în timpul unei bătălii desfăşurate în afara stadionului, bătălie care a rănit aproape 200 de persoane şi a durat aproximativ 6 ore. Violenţele au izbucnit ca urmare a unui zvon fals răspândit în jurul stadionului Olimpico potrivit căruia un tânăr a fost ucis de o maşină de poliţie. Căpitanul Romei, Francesco Totti a cerut oprirea derby-ului după ce a discutat cu un fan care intrase pe teren. S-a ajuns la ameninţări, fanii solicitând întreruperea meciului, ceea ce de altfel s-a şi întâmplat. O parte a ultraşilor Romei au dat foc teraselor din jurul arenei, însemintând spaima între ceilalţi suporteri prezenţi la meci. În afara terenului, sute de fani care purtau culorile ambelor părţi au aruncat flăcări, sticle şi cuţite din spatele baricadelor la poliţie, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Preşedintele Ligii de fotbal din Italia de la acea vreme, Adriano Galliani a ordonat şi meciul oprit prin telefon din motive de ordine publică. Nu mai puţin de 175 de poliţişti au fost răniţi în acea zi. La acel incident a fost martor şi Cristian Chivu, fotbalist al Romei la acea vreme.
3. Pentru a afla ce face acest derby atât de special nu trebuie decât să aruncaţi o privire peste meciul derby din anul 2000, când Lazio a câştigat ultimul Scudetto. După ce în tur pierduseră cu 4-1, Lazio avea toate motivele din lume să se răzbune, mai ales că puteau câştiga titlul în acel sezon. Până la urmă au făcut exact asta. În ciuda faptului că Roma a pornit mai bine şi a deschis scorul prin Montella deşi nu avea niciun obiectiv real. Lazio a revenit şi s-a impus magistral, acel meci fiind unul dintre motivele reale pentru care trupa lui Sven-Goran Eriksson s-a impus la finalul campionatului şi a pus mâna pe titlu.
4. În 1979, o racheta de semnalizare din sectorul fanilor lui AS Roma s-a înfipt direct în ochiul lui Vicenzo Paparelli, un fan al celor de la Lazio. Acesta venise la meci alături de soţia sa, care a încercat să facă imposibilul. Femeia a făcut totul pentru a-i scoate din ochi tubul de fier care ardea. Momentele de coşmar s-au transformat rapid in tragedie, iar Giovanni Fiorillo, puştiul de 18 ani care aruncase acea torţă s-a refugiat în Elveţia de frică. Ulterior, s-a predat poliţiei, nu înainte de a suna familia lui Paparelli pentru a-şi cere scuze pentru ceea ce făcuse. N-a mai contat.
5. Spune-i unui fan Lazio numele lui Senad Lulic şi îţi va vorbi minim o oră despre el. Asta pentru că în sezonul 2012-2013, Lulic a marcat golul care a adus Cupa Italiei lazialilor în faţa eternei rivale locale. În schimb, ceea ce a făcut ca ziua să devină cea mai memorabilă a fost modul în care oraşul aparent s-a împărţit în jumătate după fluierul final.
Menţiuni memorabile
Rivalitatea dintre formaţiile din Capitala Italiei este una imensă. Asta nu i-a împiedicat pe fanii laziali să se despartă de duşmanul de moarte, Francesco Totti. "Duşmanii de-o viaţă îi spun la revedere lui Totti!" au scris ultraşii lui Lazio, pe un banner membrii fracţiunii dure a peluzei. Mesajul a fost afişat la partida dintre Lazio şi Inter, după ce Totti şi-a anunţat retragerea din fotbal.
Top marcatori în istoria derby-urilor Lazio - Roma
1. Francesco Totti 11 goluri
2. Dino da Costă 11 goluri
3. Marclo Delvecchio 9 goluri
4. Vincenzo Montella 8 goluri
5. Rodolfo Volk şi Silvio Piola 7 goluri
Recorduri
- Francesco Totti este fotbalistul care a jucat cele mai multe derby-uri (44). Cele mai multe derby-uri în tricoul lui Lazio le are Giuseppe Wilson (23)
- Francesco Totti este şi cel mai bun marcator din istoria derby-urilor Lazio - Roma (11 goluri)
- Vincenzo Montella deţine recordul pentru cele mai multe goluri marcate într-un singur meci derby (4)
- Arne Selmosson şi Aleksander Kolarov sunt singurii doi jucători care au marcat în Derby della Capitale pentru ambele formaţii
- Fulvio Bernardini, Arne Selmosson, Lionello Manfredonia, Luigi di Biagio, Diego Fuser şi Aleksander Kolarov au evoluat pentru ambele formaţii
articol de Florin Codreanu
Afla mai multe despre: lazio, as roma, lazio - roma, derby della capitale