You are here:

PREMIUM | Moştenirea lui Hendrik Johannes. Povestea omului care a transformat FC Barcelona într-un gigant

PREMIUM | Moştenirea lui Hendrik Johannes. Povestea omului care a transformat FC Barcelona într-un gigant

Premium

Comentarii

Partidele bune ale Barcei se simt precum cântecele legendare ale celor de la The Beatles: îţi intră rapid şi direct la inimă. Simţi asta astăzi, dar poate nu realizezi instantaneu că Barca îi datorează acest dar, unui om care iubea fotbalul spectacol şi mingea, fără să resimtă vreo secundă obsesia organizării sau sistemelor de joc.

Chiar dacă discipolii săi au căutat echilibrul între fotbalul său efervescent şi eficacitatea defensivă, nimeni nu a uitat stilul şi mesajul său iniţial. Dacă îţi place Barcelona de astăzi, se prea poate să o faci datorită lui Cruyff ... Hendrik Johannes Cruyff.  

Barcelona poate că seamănă astăzi cu dozatorul de vise din reclamele în care joacă marile sale staruri, dar gruparea catalană ascunde în spatele profilului sau elegant şi spectaculos, munca, nopţile pierdute, nervii şi viziunea unui om de fotbal fără egal. Fidelitatea filosofiei sale se exprimă în zilele noastre prin creativitatea, frumuseţea şi fascinaţia pe care le provoacă de obiecei fotbalul oferit de FC Barcelona.

Uşa către o lume nemaivăzută

Olandezul este omul care a cronometrat perfect ascensiunea fotbalului spectacol de pe Camp Nou. A fost un proces larg şi lung, de durată, dominat de rafinamentul şi inteligenţa fostului mare fotbalist olandez, cel care a lucrat din umbră la reabilitarea artei în fotbalul iberic. Noutatea adusă de el a fost electrizantă, precum schiţa care anunţă o adevărată capodoperă.

"Ne-a deschis uşile către o lume pe care niciunul dintre noi nu o mai văzuse" explica impactul pe care l-a avut Johan asupra Barcei, Pep Guardiola, fostul său elev şi unul dintre urmaşii săi. Un mare inovator, intuitiv şi genial, un vizionar care a transformat definitiv fotbalul de pe Camp Nou dintr-un element de decor în temă centrală, Johan Cruyff a fost singurul şi ultimul iniţiat în misterele sportului rege jucat cu zâmbetul pe buze. El a fost omul care a reuşit să transforme complet filosofia grupării catalane şi, totodată, omul care a arătat Spaniei că regionalismul nu e decorativ. Ba chiar dimpotrivă, Cruyff a arătat că orizontul naţional nu e nicidecum cel mai puternic, şi cu siguranţă nu e singura realitate oficială acceptată.

"Madridul era Everestul în fotbal. Dar eu nu eram alpinist!"

Ce făceaţi pe 4 mai 1988, undeva pe la 13:00 după amiază? Poate că nu vă aduceţi aminte, dar e bine să vă notaţi această dată, pentru că atunci a început FC Barcelona să existe cu adevărat, când Johhanes a aterizat pe aeroportul El Prat. A fost ziua în care Cruyff a revenit pe Camp Nou, de această dată, în calitate de antrenor. De aici încolo, totul e istorie. O istorie care consemnează un "înainte şi după, marele Johan Cruyff".

Jose Luis Nunez, fostul preşedinte al catalanilor, s-a luptat cu toată lumea pentru el. A reuşit să-şi împlinească dorinţa la începutul lunii mai, a anului de graţie 1988. "Avea ceva în jurul sau, o aură care te făcea să te simţi norocos că îi eşti alături. Te făcea mai sigur pe ziua de mâine. Din primele priviri pe care ţi le adresa, te blocai. Capacitatea lui de convingere era uriaşă. Cruyff putea să-ţi vândă pe loc un pix folosit şi să te convingă de fapt că îţi vinde un stilou de aur" explica însăşi Nunez la câţiva ani distanţă. Fără să aibă vreo legătură directă cu FC Barcelona şi istoria sa, Jose Nunez a fost adoptat rapid de suporteri şi numit Josep, în buna tradiţie a catalanilor. Ambiţiile acestuia s-au întâlnit la mijlocul drumului spre glorie, cu filosofia lui genialului Hendrik Johannes Cruyff.

În 1973, Barca plătea 6 milioane de guldeni pentru a-l transfera pe triplul câştigător al Balonului de Aur, de la Ajax.  Un transfer record la acea vreme, care avea să fie probabil cea mai importantă investiţie realizată vreodată de formaţia blaugrana. "Au vrut să mă vândă la Real Madrid" mărturisea Cruyff peste ani. "Madridul era Everestul la acea vreme pentru un fotbalist, iar Ajax a vrut să mă dea acolo. Dar eu nu eram alpinist. Eram fotbalist! Şi mi-am dorit să joc pentru Barcelona. Am simţit că Barca e mai mult decât un club de fotbal. Am primit oferta lor ca pe o provocare" avea să explice cel supranumit "El Salvador". (Salvatorul)

Cei cinci ani petrecuţi că fotbalist pe Camp Nou l-au transformat pe Cruyff într-un "catalan convins", iar "Mes Que un Club" (”mai mult decât un club de fotbal”) tronează astăzi pompos pe scaunele grandioasei arene catalane şi pe orice fular sau steag al grupării blaugrana. 

4 mai 1988 este ziua în care Cruyff s-a întors ca antrenor. Johann a îmbrăcat mantia magului capabil să schimbe totul într-o secundă, a păşit curajos pe drumul către Les Corts, şi n-a mai plecat niciodată.

A promovat ca antrenor un fotbal colorat, bazat pe posesia mingii şi spiritul eminamente ofensiv. Dream Team-ul creat de Johan  a adus în Catalunya 4 titluri de campioană până în 1994, Cupa Cupelor (1988-1989), Cupa Spaniei (1989-1990), Supercupa Spaniei (1991, 1992, 1994), Supercupa Europei (1992) şi marea dorinţa a tuturor fanilor blaugrana, Uefa Champions League (1991-1992).  Dar peste toate a pus bazele unei noi filosofii, a unei concepţii unice, care dăinueşte de peste două decenii în Catalunya. Fotbalul echipei sale, cu acel aer înfricoşător şi seducător, ca o doctrina secretă, există şi astăzi, chiar dacă Barca a schimbat antrenori, jucători, conducători. Cruyff trăieşte azi prin ceea ce a lăsat moştenire pe Camp Nou.

Între fotbaliştii care au lucrat sub comanda lui Cruyff la Barca au fost şi doi români, Gică Hagi şi Gică Popescu. Ultimul a ajuns chiar să poarte banderola de căpitan a catalanilor: "Nimeni nu m-a facut să joc cu mai multă încredere decât a facut-o el. Dacă m-ar fi lăsat, aş fi dormit în vestiar. Glumind, aş spune că dacă Cruyff era femeie l-aş fi cerut în căsătorie în fiecare zi." explică Popescu. "Un om care s-a nascut să facă pentru fotbal ceea ce a facut. El a adus Barcelona la perfecţiune" a completat şi Hagi.



Echipa sa avea vedete fără biografii de idoli, care puteau însă despărţi apele cu zâmbetul pe buze. Cruyff a fost capabil să reinventeze o echipă pierdută, fără un palmares european impresionat, apoi să o reconstruiască de la zero şi să o facă în cele din urmă campioana Europei. Asta este însă doar suprafaţa efectului Cruyff la Barcelona. Influenţa sa asupra grupării catalane a fost decisivă şi inanalizabilă, iar moştenirea imprimată atât de adânc în filosofia clubului este cel mai important ”trofeu”. Ea rămâne evidentă şi azi, în era Lionel Messi. Şi va mai rămâne probabil pentru multă vreme, pentru că mulţi fani o asimilează ca fiind "ADN-ul Barcei".

  • Barca lui Cruyff din 1992: Zubizarreta - Ferrer, R. Koeman, Nando, Juan Carlos - Guardiola, Eusebio, Bakero - Salinas, Laudrup, Stoichkov
  • Barca lui Cruyff din 1993: Zubizarreta - Ferrer, Nadal, Koeman, Sergi - Bakero, Guardiola -  Goikoetxea, Stoichkov, Laudrup - Romario
  • Barca lui Cruyff din 1995: Busquets - Celades, Popescu, Nadal - Amor, Guardiola, Bakero, Sergi Barjuan- Hagi, Figo - Jordy Cruyff

Câteva dintre citatele care-i descriu filosofia despre fotbal

"Fiecare antrenor vorbeşte despre mişcare şi despre cât de bine este să alergi cât mai mult. Eu spun că nu trebuie să alergi mult. Fotbalul este un joc pe care îl joci cu creierul. Trebuie doar să fii acolo unde trebuie în momentul potrivit. Pentru asta nu trebuie să alergi mult. Ci să o faci cu cap"

"Pentru mine, portarul este primul atacant, iar atacantul este primul apărător"

"În momentul în care ai realizat că nu poţi câştiga un meci, asigura-te că nu vei pierde"

"Calitatea fără rezultate nu înseamnă nimic. Rezultate fără calitate sunt însă plictisitoare"

"Să câştigi e fascinant. Dar să ai propriul tău stil, să-i faci pe oameni să te copieze, să te admire, să-şi dorească să fie ca tine, asta nu se poate compara cu nimic"

articol scris de Florin Codreanu

Afla mai multe despre: johan cruyfffc barcelona 

viewscnt
Articole similare