You are here:

PREMIUM | Orientarea sexuală. Partea "sensibilă" a sportului

PREMIUM  | Orientarea sexuală. Partea "sensibilă" a sportului

Premium

Comentarii

Sportul naşte trăiri intense. Dragoste, bucurie, ambiţie, ură, invidie sau tristeţe. Îl iubim atât de mult, dar suferim atât de tare. Şi totuşi, cum să nu-ţi placă? Implicăm atât de multe sentimente puternice, însă, ce ne facem când sportivii pe care-i urmărim pas cu pas, clipă de clipă, şochează o lume întreagă cu o veste neaşteptată?

Discutăm de sentimente, de veşti surprinzătoare şi ... poate că v-aţi prins. Da, e vorba despre orientarea sexuală. Complicat subiect, nu-i aşa? Cunoaştem cu toţii prea bine clasicele lozinci "Fiecare face ce vrea" sau "Ei n-ar trebui judecaţi". Dar parcă ar fi prea frumos să fie adevărat. Trebuie să recunoaştem că vorbim despre un subiect sensibil şi extrem de controversat, care, fie că ne place, fie că nu, întotdeauna a împărţit lumea în două tabere. Cu atât mai mult când vine vorba despre persoane publice, aşa cum sunt sportivii. Vă invităm la o incursiune în lumea tumultoasă, plină de scandaluri şi de suferinţe a sportivilor care au recunoscut: "Da, sunt homosexual".

Începuturile. Legendara Billie Jean King

Unii oameni sunt născuţi pentru a scrie istorie, iar Billie Jean King a ştiut cum să facă asta. 129 de titluri, dintre care 39 de Grand Slam, au transformat-o într-o adevărată legendă a sportului alb. Un sport alb pe care, în opinia unora, l-a pătat cu alegerile făcute în viaţa personală.

Totul a început în 1968, când, la vârsta de 25 de ani, Billie Jean a realizat că este lesbiană. Iar secretul, secret a rămas. Era deja măritată de trei ani cu Larry King, iubitul din liceu, şi campioană la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open. Ce să mai... Toate turneele de Grand Slam. Deşi drepturile gay intrau pe linia cea bună în America anilor '60-'70, Billie Jean nu şi-a permis să facă anunţul.

După un avort şi nenumărate neîmpliniri alături de soţul ei, marea lovitură a venit pentru jucătoarea de tenis în 1981. Amanta sportivei şi fosta sa secretară, Marilyn Barnett, a dat-o în judecată. Motivul pare greu de înţeles, însă totul capătă sens când ne gândim că Billie Jean, la acea vreme, devenise prima sportivă care câştigase peste 100 de mii de dolari într-un singur an. Iar totul se datora "Bătăliei Sexelor", meciul legendar câştigat în faţa tenismenului Bobby Riggs.

Aşadar, Barnett  a declarat că, atunci când şi-a început relaţia cu Billie Jean, a renunţat la locul său de muncă dintr-un salon din Beverly Hills pentru a fi alături de sportivă în toate momentele, King promiţându-i, de altfel, "un cămin şi ajutor financiar pentru tot restul vieţii". Pusă în faţa situaţiei, jucătoarea de tenis şi-a recunoscut înclinaţiile sexuale într-o conferinţă de presă, care a făcut-o prima figură gay proeminentă din istoria sportului. Acum, a depăşit toate problemele, iar de 30 de ani, este măritată cu fosta jucătoare de tenis Illana Kloss.

Continuarea. Navratilova şi Mauresmo

Tot în 1981, tenisul mondial a fost lovit de o nouă veste surprinzătoare. La doar 25 de ani, Martina Navratilova, pe atunci cu trei titluri de Grand Slam la activ, şi-a făcut publice sentimentele şi a recunoscut că a avut o relaţie cu scriitoarea Rita Mae Brown. La fel ca Billie Jean King, şi Navratilova s-a zbătut ani la rând, şi o face în continuare, pentru drepturile gay şi pentru egalitate în lume.

Revenind în timpurile noastre, cazul lui Mauresmo este mult mai controversat. Fosta sportivă şi-a recunoscut homosexualitatea în 1999, iar în luna aprilie a acestui an a devenit mamă pentru a doua oară. 

După ce şi-a încheiat cariera, Mauresmo a fost căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a Franţei, iar între iunie 2014 şi mai 2016 l-a pregătit pe fostul lider mondial ATP, Andy Murray. Decizia de a o angaja pe Mauresmo a fost intens criticată în tenisul mondial, după cum a recunoscut chiar tenismenul britanic.

Criticile. "Tenisul e plin de lesbiene"

Fosta jucătoare de tenis Margaret Court, deţinătoarea recordului de trofee obţinute la turneele de Grand Slam, a surprins pe toată lumea cu declaraţii extrem de dure făcute în urmă cu doar patru luni.

"Tenisul este plin de lesbiene. Şi atunci când jucam eu erau vreo două, dar acelea le-au dus pe cele tinere la petreceri şi în alte părţi şi astfel fenomenul s-a propagat. Acum sunt peste tot. Vă spun sincer, dacă nu ai părinţi care să te crească aşa cum trebuie şi ai părinţi cărora nu le pasă şi eşti rănit sau ofensat de ce îţi spune cineva, ajungi astfel. Un copil poate să înceapă să se gândească «Poate sunt o fetiţă», atunci când este băiat sau «Poate sunt băiat şi sunt fetiţă»" , a spus Margaret Court.

Tot atunci, fosta jucătoare a declarat că nu va mai zbura cu o companie aeriană australiană pentru simplul motiv că aceasta susţine casătoriile între persoane de acelaşi sex. Iar reacţiile din tenisul mondial n-au întârziat să apară. Andy Murray, Martina Navratilova, Casey Dellacqua, Samantha Stosur şi Nick Kyrgios i-au reproşat fostei sportive atitudinea de care a dat dovadă şi au susţinut că vor să boicoteze arena care poartă numele Margaret Court la ediţia următoare a Australian Open.

Fotbalul. Cazuri celebre

Cu siguranţă, cea mai cunoscută şi cea mai recentă poveste este cea a lui Thomas Hitzlsperger. Fostul jucător al lui Bayern Munchen, VfB Stuttgart, unde a fost coleg cu Marica, sau Lazio, a recunoscut în 2014 că este gay.

"În ultimii ani, mi-am dat seama că-mi doresc să trăiesc alături de un bărbat. A fost un proces lung şi plin de dificultăţi până m-am convins de acest lucru" , declara atunci fostul internaţional german.

Justin Fashanu va rămâne în istorie drept primul fotbalist care a recunoscut că este gay, după ce a confirmat în 1990 că are o relaţie cu un parlamentar. Fostul jucător trecut pe la Manchester City şi pe la West Ham a avut o soartă teribilă. Acuzat în martie 1998 că a agresat sexual un adolescent de 17 ani din SUA, Fashanu s-a spânzurat după doar câteva luni în garajul casei sale.

Handbalul. Momente de neuitat cu Pessoa

În mai 2016, "Apără Pessoa!" a devenit la fel de celebru ca "Apără Duckadam!". Brazilianca a făcut minuni în poarta CSM-ului, la loviturile de departajare, şi a adus trofeul Ligii Campionilor la Bucureşti, după o finală de infarct cu Gyor. Nici în afara terenului de handbal n-ai cum să n-o iubeşti pe Mayssa Pessoa. Plină de viaţă, excentrică, o personalitate puternică, dar mereu cu zâmbetul pe buze. 

A recunoscut fără probleme că este îndrăgostită de sexul frumos. Nu s-a ferit. A înfruntat situaţia şi n-a avut nimic de pierdut. Iar românii au adorat-o. Pessoa n-avea o problemă să se afişeze public cu logodnica sa, chiar şi-n Bucureşti. Capitala noastră a demonstrat că a depăşit de mult barierele comuniste, iar comunitatea gay nu mai reprezintă o problemă atât de mare precum era înainte. Poate că suntem pe drumul cel bun. Oricum, pentru handbalista ajunsă acum la Rostov Don, oraşul Bucureşti a devenit o a doua casă, după cum declara în urmă cu patru luni pentru Telekom Sport.

"Mă gândesc să mă întorc în Bucureşti, pentru că în 12 ani în care am jucat în afara Braziliei, în Bucureşti mi-a plăcut cel mai mult. M-am simţit ca acasă, poate datorită oamenilor latini. Limba, de asemenea, o înţeleg, e latină. Poate peste câţiva ani mă voi întoarce, de ce nu?" , a spus Pessoa pentru Telekom Sport.

Acestea au fost câteva exemple din sutele de poveşti despre "partea controversată" a sportului. Interesante, nu? Cert este că tot mai mulţi sportivi şi-au făcut curaj de-a lungul timpului şi au recunoscut că sunt homosexuali. Iar cel mai recent caz vine din tenis. Johanna Larsson, locul 85 WTA, a recunoscut, la începutul lunii septembrie că este lesbiană. Şi nimeni n-a arătat-o cu degetul. Şi nimeni n-a blamat-o. Şi mulţi poate că au învăţat ceva. Poate că, până la urmă, cam asta e "partea frumoasă" a sportului şi de asta îl iubim!

Afla mai multe despre: billie jean kinglarssonamelie mauresmoandy murraytenishandbalpessoacsm bucuresti 

viewscnt
Articole similare