Jamie Cureton este singurul fotbalist din istoria fotbalului britanic, care a marcat în primele 9 ligi din Anglia. Povestea sa senzaţională, pe scurt, astăzi pe www.telekomsport.ro
Londra e agitată în ultimele 48 de ore. Poate cel mai frumos oraş european aşteaptă dis de dimineaţă evenimente care îl pot deturna de la normal. Oraşul unde disperările sunt tăcute şi coapte în mizeria blocurilor e străbătut de Tamisa. Tot în Capitală curge, direct în sange, perfuzia cu nonvalori, administrată cetăţenilor, dimineaţa la metrou, de tabloidele britanice.
Ultimele ştiri anunţă detalii care de care mai interesante, menite să ascundă normalitatea şi să transforme banalul. Zăpada ameninţă Londra conform ultimelor prognoze, în timp ce compania Uber a pierdut licenţa de operare a vehiculelor private, după ce autorităţile au descoperit că peste 14.000 de curse au fost efectuate de şoferi neasiguraţi. Undeva spre Nordul Londrei, Jose Mourinho susţine o conferinţă de presă înainte de primul său meci oficial pe Tottenham Hotspur Stadium în Liga Campionilor. Şi promite! Multe.
Spre Sud Est, in Bermondsey, fanii lui Millwall plâng după Neill Harris şi îşi contestă patronul american, în ciuda numirii talentatului Gary Rowett la cârma echipei. Fanaticii suporterii ai "leilor" sunt totuşi cuminti, pentru că urmăresc meciurile fie în stare de arest pe stadion, sectorizaţi şi păziţi de camere şi stewarzi, fie in stare de arest la domiciliu. Cine a avut onoarea şi oroarea să fie surprins într-o gară de sosirea suporterilor lui Millwall ştie despre ce vorbesc. Spre centru, celebra companie Razor îşi deschide primul magazin de gaming din Europa. Ne îndreptăm atenţia spre altă zonă a Capitalei. Undeva la 16 kilometri nord-est de centrul Londrei pare linişte. Poate singurul loc în care lumea londoneză e cu adevărat paşnică zilele astea. În market town-ul Enfield, pe micuţa arenă de 2.000 de locuri intitulată Woodside Park îşi joacă meciurile de pe teren propriu Enfield Town FC, o grupare fondată acum 18 ani.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Acolo, la 44 de ani împliniţi în vară, numele lui Jamie Cureton, un fost atacant al echipelor Reading sau Norwich City, a devenit cu adevărat legendar. Culmea, media britanică a remarcat şi asta, iar efectul e febril, excitant si consistent.
Jamie Cureton, singurul fotbalist care a marcat măcar un gol la toate nivelurile fotbalului britanic: "E mult mai cool când marchezi în faţa a 60 de mii de oameni, dar şi atunci când o faci în faţa a 60 de fani rătăciţi, senzaţia este minunată"
Pe 24 octombrie, când Jamie Cureton marca pentru Enfield Town, el avea să stabilească un record extrem de puţin probabil şi uşor, foarte uşor remarcabil. Simpaticul fotbalist care între timp a fost şi antrenor la juniorii lui Arsenal a devenit primul fotbalist care marchează măcar un gol la toate nivelurile fotbalului britanic, începând cu Premier League şi terminând cu liga a 9-a (Essex Senior League). Deşi a ajuns la vârsta de 44 de ani, Cureton a sărbătorit golul marcat în octombrie, cu aceeaşi bucurie cu care sărbătorea hattrick-ul istoric marcat pe Highbury contra lui Arsenal. "Mi-a plăcut" recunoaşte el. "Să marchez îmi provoacă aceeaşi bucurie din totdeauna, nu mă pot sătura. Sigur, e mult mai cool când marchezi în faţa a 60 de mii de oameni, dar şi atunci când o faci în faţa a 60 de fani rătăciţi, senzaţia este minunată. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, poate chiar mai mult, pentru că la vârsta mea, fiecare gol pe care îl marchezi s-ar putea să fie ultimul".
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Cureton este multifuncţional. Antrena juniorii lui Arsenal în calitate de secund şi juca fotbal în ligile inferioare. Din pasiune. Acum el este manager jucător la Bishop's Stortford FC în Isthmian League Premier Division, o echipă care face parte din liga a 8-a a fotbalului britanic. O necunoscută cu nume amuzant, care e în principal un angrenaj englez, placat de cateva piese de import venite ca forţă de muncă brută şi care, ocazional, joacă fotbal. Pentru că da, britanicii au început sa importe chiar şi la acest nivel, pentru a forţa sau măcar simula ieşirea din derizoriu.
Din acest sezon, cei de la Bishop's au primit undă verde să joace, în calitate de chiriaşi, pe Woodside Park, terenul celor de la Enfield FC, care joacă la nivelul ligii a 9-a. Într-o zi, Cureton a vorbit cu managerul lui Enfield, care i-a mărturisit că dacă vrea vreodată să joace pentru ei, o poate face, ca delegat. O chichiţă de regulament de care Cureton a profitat: "Iniţial, nu mi-am dorit acest record, pentru că sincer, nu ştiam în ce ligă joacă cei de acolo. Nu mi-a trecut prin cap şi nu m-am gândit la el. Dar mi-a surâs ideea de a juca din nou, fără presiune, iar managerul lor mi-a zis că au un meci miercuri seara. Am fost liber in acea zi, aşa că am zic: ok, de ce nu? Ulterior mi-am dat seama că joacă în liga a 9-a, aşa că, atunci când mi-a spus că pot începe miercurea următoare, cu siguranţă mi-am dorit să bat recordul. Am şi marcat, iar ei au câştigat meciul, aşa că am simţit că am contribuit, nu a fost totul, doar despre mine” mărturiseşte Jamie în Telegraph.
"Deşi am jucat până la 41 de ani, cred că m-aş fi luptat din punct de vedere mental dacă aş fi cedat atunci când nu am mai fost fotbalist profesionist”, explică el în timp ce stă în barul biroului său de la Bishop's Stortford. "Văd o mulţime de jucători care se retrag şi se luptă cu decizia asta. Şi sunt fericit să recunosc că probabil şi eu aş fi făcut-o. Aşa, trăind ceea ce trăiesc acum, este vorba despre o ruptură cât mai lentă faţă de cariera mea" îsi spune Jamie.
Prietenii săi, mulţi dintre ei încă fotbalişti profesionişti, îl abordează, ba chiar ironizează: "Cum puteţi să jucaţi pe un teren de rahat, cu duşuri cu apă rece? Sau alături de colegi care nu ştiu să lovească o minge?". Well, Jamie e sincer: "Pentru mine, împrejurimile nu contează şi nu fac diferenţa. Asta este esenţa fotbalului, asta înseamnă să iubeşti acest fenomen. Îmi place să câştig, îmi place scorul şi urăsc să pierd. Da, când eşti profesionist, nu faci mare lucru. Vii cu o sacoşă pe care o dai la spălat şi cam asta e tot. Totul e acolo, la dispoziţia ta. Sigur, pe măsură ce scazi ca nivel, trebuie să faci câte ceva, uneori din ce în ce mai multe. Poate chiar să-ţi speli echipamentul, sau să îţi aduci propriul prosop. Aşa şi? Scopul final este distracţia, iar eu mă bucur, mă simt bine şi fac ceea ce iubesc mai mult. Atât timp cât fizic fac faţă, de ce nu să nu fac asta?" îsi face curaj Jamie Cureton. Şi are dreptate! Probabil că mulţi dintre noi, în graba noastră după senzaţional, atât cel palpabil, cât şi cel care e intangibil, am uitat de ce iubim cu adevărat acest sport. Replica lui Cureton ne demontează mitul că fotbalul profesionist e şi cel adevărat. Sau singurul! Şi caută să ne explice că acel fotbal, nu este automat superior din naştere, celui amator. Ideea după care tot ce e "nouveau si riche" sau sfidează tradiţia nu e prin definiţie superioara. Sigur, lipsa de organiazare, suficienţa şi mitologia favorabilă dau atmosfera publică din care s-a adăpat credinţa în perpetuitatea gratuită, dar farmecul e acolo. Şi ce ar fi fotbalul, fără farmec?
Cum îşi face loc anonimul Jamie Cureton, lângă Roberto Carlos, Raul sau Xavi Hernandez
Da, probabil că sună ciudat, dar Jamie Cureton chiar îşi face loc pe o listă cu nume grele. Ce are în comun Cureton cu Roberto Carlos, Xavi sau Raul Gonzalez? Simplu: Jamie a devenit al 29-lea fotbalist care a jucat vreodată 1000 de meciuri la senzori! Peste 700 de suporteri, dublul mulţimii medii de la Bishop's Stortford, s-au adunat recent pentru a-l urmări la lucru într-un meci în care a marcat două goluri în victoria, 3-2 cu Brightlingsea Regent. "Oh Doamne, ce onoare, ce emoţii..." spune el. "Sunt nume grele pe acea listă, apoi vine Jamie Cureton. Şi când mă gândesc că unii dintre băieţi se retrag după 200 de meciuri....Eu îmi amintesc aproape toate meciurile în care am jucat. Mai ales cele în care am marcat..."
Rămâne optimist. Simte că vor urma multe altele. Acum a preluat funcţia de manager jucător, îmbinându-şi îndatoririle cu conducerea academiei clubului, într-o şcoală din apropiere, astfel că joacă din ce în ce mai puţin. „Una dintre cele mai grele părţi ale postului meu este să ştiu dacă ar trebui să joc eu sau nu”, spune el. „Uneori, mă aleg, dar doar dacă simt că pot face o treabă mai bună. Există un echilibru în deciziile mele. Pentru că, cu siguranţă, când eşti acolo pe teren, nu puteţi coordona echipa de pe bancă şi trebuie să te concentrezi asupra propriului joc" mai spune Jamie.
„Eu m-aş retrage mâine dacă mi s-ar fi oferit un post de fotbal cu normă întreagă" anunţă el. Fotbalistul în vârstă de 44 de ani mărturiseşte şi ce îl poate determina să agaţe definitiv ghetele în cui: "Există doar două opţiuni pentru ca eu să îmi închei cariera. Fie corpul meu îmi va spune că nu mai pot face acest lucru, fie cineva îmi va spune că 'aici este un job cu normă întreagă pentru tine', iar eu voi accepta. Media, coaching, management: sunt foarte multe locuri de muncă în fotbal, şi sincer, cred că aş putea aduce un plus de valoare” mărturiseşte, cu oarecare timiditate în glas, Cureton.
Între timp, Bishop's Stortford joacă sâmbătă la Haringey Borough. Şi Cureton, managerul, sugerează că va alege un anumit titular pentru a începe jocul. "Echipa nu a înscris de câteva săptămâni, avem nevoie de goluri”, spune el. "Aşa că voi începe titular, da..."
- - 1993 este anul în care Jamie Cureton a debutat la Norwich City
- - După câteva luni, Cureton a refuzat un transfer la Manchester United
- - 68 de goluri a marcat Jamie pentru echipa oraşului său natal, Bristol Rovers
- - 2003 este anul în care Cureton bifează prima experienţă în afara Angliei; Alege Coreea de Sud
- - 2007 este momentul în care revine la Norwich. Marchează 16 goluri in trei ani apoi pleacă la Exeter City
- - 2012 sau momentul în care cariera lui Jamie se îndreaptă spre ligile inferioare; Este desemnat cel mai bun jucător din League Two!
- - 118 goluri a marcat din acel moment la echipe modeste precum Dag & Red, Farnborough, Eastleigh, St Albans, Cheltenham, Enfield sau Bishop's Stortford
Articol de Florin Codreanu
Afla mai multe despre: jamie cureton, premier league, fotbal anglia