You are here:

Prezenţe notabile în Superliga! "Fotbaliştii să nu ne vadă ca pe nişte femei / În Liga 3 mai sunt câţiva care nu sunt de acord să fim acolo". Ele sunt arbitrele de succes din România

Prezenţe notabile în Superliga! "Fotbaliştii să nu ne vadă ca pe nişte femei / În Liga 3 mai sunt câţiva care nu sunt de acord să fim acolo". Ele sunt arbitrele de succes din Româniagalerie foto

Superliga

Comentarii

Patru dintre femeile de succes care arbitrează în fotbalul românesc, dar şi la nivel internaţional, şi-au spus povestea pentru Orange Sport, înainte de startul sezonului.

Cariera femeilor care arbitrează în fotbalul românesc

Comisia Centrală de Arbitri, prin preşedintele Kyros Vassaras, le-a propus pe Iuliana Demetrescu, Alina Peşu, Ana Maria Terteleac şi Roxana Timiş pe lista arbitrilor FIFA. Cu zeci de meciuri conduse atât în Superliga masculină, Cupa României, cât şi pe plan internaţional, ele au recunoscut că simt că lucrurile sunt normale atunci când se află pe teren, în preajma bărbaţilor. 

Arbitrii din România au participat la seminarele de vară, unde membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) au transmis noile instrucţiuni ce vor fi aplicate în acest sezon. Printre cele mai importante instrucţiuni transmise se numără reglementările privind comunicarea pe teren, care trebuie să se desfăşoare exclusiv între oficialul de joc şi căpitanul echipei, precum şi poziţionarea mingii şi abaterile în timpul executării loviturilor de pedeapsă.

Iuliana Demetrescu: "Fotbaliştii sunt amabili, respectuoşi"

"Am avut un sezon bun, niste meciuri frumoase. Am învăţat multe lucruri noi. Presiunea e şi puţin mai mare. Este altceva. Cred că o să fie un sezon important. Va fi şi participarea la Campionatul Mondial U20 din Columbia. Cel mai important e să fiu sănătoasă.

(n.r. - E mai provocator un meci în care arbitrezi bărbaţi?) Lucrurile pentru mine stau la fel. Viteza jocului este diferită. Cu altceva nu este nimic deosebit. (n.r. - Sunt mai drăguţi cu o femeie la centru)? Câteodată, da. Sunt foarte amabili, sunt respectuoşi. Dacă dai respect, primeşti respect.  

Nu stiu dacă este mai uşor pentru o femeie arbitru. Pregătirea fizică este mult mai grea. Trebuie să ne aliniem nivelului băieţilor. Munca este mult mai multă, dar este frumos. Mă bucur că membrii comisiei au grijă de noi. Contează să ne facem treaba foarte bine", a spus Iuliana Demetrescu. 

Ea a recunoscut că a avut şi de trecut peste obstacole: "De multe, de percepţii, de foarte multe lucruri, de greutăţi, de meciuri grele, de decizii luate greşit, dar sunt şi atâtea lucruri frumoase care te fac să continui. Nu m-am oprit, pentru că-mi place. Am momente pe teren în care realizez că-mi place", a adăugat Iuliana Demetrescu. 

Alina Peşu: "Fotbaliştii n-ar trebui să ne vadă ca pe nişte femei"

"Am jucat fotbal în Liga 1 feminină şi ştiu că îmi doream să fie serioşi arbitrii când veneau, să aibă aceeaşi responsabilitate ca la băieţi şi să fim tratate ca la băieţi, atitudinea e importantă. Consider că lucrurile au evoluat în România. Văzând că pe plan internaţional femeile sunt integrate, şi la noi au început să fie integrate, avem mare sprijin din partea domnului Vassaras şi a CCA. Suntem pe un drum bun. Vreau să fie un sezon pentru mine cu meciuri arbitrate foarte bine, să am cât mai puţine greşeli. 

Fotbaliştii n-ar trebui să ne vadă ca pe nişte femei, noi suntem oficiali ai jocului, arbitri şi atât. Nu am observat diferenţe. În afara terenului sunt o fire pozitivă, îmi place să citesc, să fiu înconjurată de oameni buni, oameni care ştiu ce vor de la viaţă, că cinci prieteni din jurul nostru contează foarte mult. Cum sunt ei suntem şi noi. Familia mereu m-a susţinut, restul nu contează", a spus Alina Peşu. 

Ana Maria Terteleac: "Poate în Liga 4, Liga 3 mai întâlneşti câţiva care nu sunt de acord să ne vadă acolo"

"Băieţii sunt obişnuiţi cu noi, nu mai văd diferenţe. Poate la nivelul de Liga 4, Liga 3, poate mai întâlneşti câţiva care nu sunt de acord să ne vadă acolo, dar majoritatea ne tratează la fel, sunt obişnuiţi. De la tata am furat meserie, că a fost arbitru, mergeam la meciuri cu mama şi mă uitam la el, iar de acolo a venit dorinţa de a fi arbitru. Încerc să învăţ de la fiecare meci câte puţin.

Sunt profesoară de sport, predau la clasele primare. La fel, sportivă, îmi place să călătoresc, cam astea sunt hobby-urile mele", a spus Ana Maria Terteleac.

Roxana Timiş: "Dificil a fost să revin după ce am născut"

"Am susţinerea familiei, a soţului. Este o provocare, dar cu ajutorul soţului reuşesc, merg dimineaţa la 7 la antrenament şi după începe ziua. Mi-aş dori să învăţ şi să ajung cât mai sus. M-am uitat, am furat meserie de la fiecare persoană.

Cel mai greu moment? Dificil a fost să revin după ce am născut. Atunci am simţit fizic că e greu să revin, dar sunt aici. Fotbalul feminin e dezvoltat la noi în ţară şi consider că suntem văzute altfel acum, acceptate. După fiecare meci arbitrat mă uit la meci şi îmi fac o evaluare, îmi fac un formular şi completez la el. Sunt multe greşeli, dar învăţăm din toate. Avem nevoie şi de pregătire psihică şi trebuie să treci peste acel moment", a spus Roxana Timiş. 

 

 

 
 
 
 
 
 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: iuliana demetrescuarbitru iuliana demetrescu 

viewscnt
Articole similare