Românul Vlad Iacob (31 de ani - foto, al doilea din stânga, rândul de jos) se numără printre absolvenţii din 15 ţări ai masterului în "Football Business" organizat de Institutul Johan Cruyff în colaborare cu FC Barcelona. Fostul mare fotbalist italian Gialluca Vialli face şi el parte din "promoţia 2019", însă a completat cursurile în varianta online.
A fost al doilea an în care institutul Johan Cruyff a oferit acces la aceste cursuri, în care studenţii au putut lua lecţii de la profesionişti din industria fotbalului şi în management sportiv.
- Fondat în 1999, Institutul Johan Cruyff are sedii în Spania (Barcelona), Olanda (Amsterdam, Groningen, Roosendaal, Enschede, Tilburg), Suedia (Stockholm), Mexic (Ciudad de Mexico) şi Peru (Lima), dar oferă acces la cursuri şi online. Abia din 2017 a introdus şi acest master dedicat 100% afacerilor din fotbal, în parteneriat cu FC Barcelona.
- Cea mai bună explicaţie pentru ceea ce înseamnă acest program e oferită de Marta Plana, director al FC Barcelona ce coordonează proiectul Barça Innovation Hub: "Alături de institutul Johan Cruyff ne-am propus realizarea acestui master pe modelul de business al FC Barcelona deoarece suntem un club diferit şi credem că şi alţii pot învăţa din ceea ce facem noi. Suntem convinşi că putem contribui la construirea viitorilor lideri din managementul sportiv şi că astfel putem aduce îmbunătăţiri industriei fotbalului şi, fără dubii, să devenim şi noi mai buni!"
Printre profesori s-au numărat cunoscutul scriitor David Goldblatt şi Daniel Martin (Deloitte - Football Money League şi fost şef al departamentului financiar de la Celtic Glasgow), iar printre absolvenţii din acest an îl regăsim şi pe legendarul Gianluca Vialli. Programul a fost coordonat de Oliver Seitz, unul din cei 7 doctori în fotbal de pe planetă, titlu obţinut la Universitatea din Liverpool.
Absolvent al ASE-ului, Vlad Iacob spune că experienţa de la cursuri a fost una cu adevărat specială, diferită de cea regăsită în "şcoală românească": "Cursurile sunt predate într-un format atractiv, participativ şi inovator. Cu greu reuşeam să facem distincţia dintre profesori şi colegi. Aceştia aveau mereu timp pentru noi, erau fericiţi să ne răspundă întrebarilor şi îşi petreceau adesea pauzele de prânz împreună cu noi. Metodologia de evaluare a proiectelor a fost ceva special şi cu totul nou pentru mine şi am fost surprins să vad calitatea si amplitudinea feedback-ului primit împreună cu fiecare notă".
Speră să aplice ce a învăţat în Liga 1
Ce urmează însă pentru Vlad Iacob, care în prezent lucrează ca agent de jucători, fiind licenţiat de Federaţia Engleză de Fotbal (FA)? Iacob şi-a înfiinţat o agenţie de impresariat în Londra - MBS Sport - şi recunoaşte că, deocamdată, nu reprezintă vreun jucător cunoscut din România. Se mândreşte însă cu faptul că în sezonul recent încheiat, un jucător aflat sub contract cu el - Dragoş Penescu - a reuşit să debuteze în Liga 1, pentru FC Botoşani.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Speră să poată aplica ce a învăţat în fotbalul românesc, însă nu e dispus la compromisuri şi spune că nu ar accepta o colaborare cu un club unde nu ar avea resursele necesare pentru a face cu adevărat diferenţa. "Da, mi-ar plăcea să lucrez în fotbalul românesc şi chiar am avut nişte discuţii cu un club din Liga 1. Nu aş merge însă la un club unde să nu am măcar un buget minim care să-mi permită să pun în aplicare măcar o parte din lucrurile învăţate. Intenţionez să-mi completez studiile şi cu cursuri de scouting", spune Vlad Iacob, conştient însă că între fotbalul autohton şi cel din Vest există un decalaj uriaş în acest moment.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: vlad iacob, johan cruyff institute