Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Profesorul cu lipici la aur! "Am fost campion olimpic în calitate de sportiv, acum îmi doresc şi ca antrenor"

Profesorul cu lipici la aur! "Am fost campion olimpic în calitate de sportiv, acum îmi doresc şi ca antrenor"galerie foto

Sporturi

Comentarii

Antrenorul Florin Popescu, medaliat cu aur la canoe, la Jocurile Olimpice de la Sydney, visează la momentul în care actualii săi elevi, Victor Mihalachi şi Cătălin Chirilă, vor câştiga medalia de aur la Tokyo!

În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, Florin Popescu şi Mitică Pricop cucereau medalia de aur în proba de 1000 de metri. Au trecut 20 de ani de la această performanţă, vreme în care canoea românească nu a mai bifat nici o medalie olimpică. Astăzi, Florin Popescu, olteanul cu sânge fierbinte, este antrenorul principal al lotului olimpic de canoe al României şi are un singur vis: să cucerească o medalie de aur olimpică şi din postura de antrenor. Iar Victor Mihalachi şi Cătălin Chirilă, sportivii pe care-i pregăteşte, sunt destul de aproape pentru ca, anul viitor, la Tokyo, să-i îndeplinească acest vis.

Am fost medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, în calitate de sportiv, acum îmi doresc din nou această medalie şi din postura de antrenor. M-aş declara un om împlinit, în totalitate, din punct de vedere sportiv. Mai e însă un an de aşteptare. Pare puţin şi, totuşi, e atât de mult. Dar băieţii sunt în grafic. Se pregătesc foarte bine şi scot timpi tot mai buni la pistele de antrenament”, a declarat Florin Popescu pentru Telekom Sport.

Dar când vine vorba despre medalia olimpică de aur, gândul îi zboară automat la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani. O poveste pe care a acceptat să o recompună pentru Telekom Sport, ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri.

În ziua cursei de 1.000 de metri, îmi aduc aminte că m-am trezit foarte de dimineaţă. Pe la 5.30. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă uit pe geam, la steagurile din faţa locaţiei noastre, pentru a-mi da seama cum bate vântul, din ce direcţie. Cursa am avut-o la ora zece. Înainte de a urca în barcă am spus Tatăl Nostru, iar domnul Ivan Patzaichin, care ne era antrenor, ne-a spus doar atât:” Făceţi-vă treaba, ca la antrenamente”. Şi am devenit campioni olimpici...Abia când am revenit în ţară am realizat dimensiunea performanţei pe care am obţinut-o”, a povestit Florin Popescu.

 

A mâncat doar fructe!

În ziua finalei, Florin îşi aminteşte că nu a putut să mănânce nimic altceva în afară de fructe. „Simţeam că nu intră nimic în mine. Când am ajuns în baza sportivă, după ce devenisem campion olimpic, mi-am umplut o farfurie cu mâncare de care însă nu m-am putut atinge”. A doua zi, în finala de 500 de metri, doar vântul a făcut ca posibila medalie de aur să fie transformată într-o medalie mai puţin strălucitoare, cea de bronz.

 

S-au antrenat într-o barcă mai grea cu un kilogram

Perioada de pregătire făcută în România a fost una la intensitate maximă. Barca în care Florin Popescu şi Mitică Pricop s-au antrenat a fost însă una mai grea cu un kilogram. La Sydney au schimbat-o cu una mai uşoară în care au şi concurat. „Faptul că ne-am pregătit într-o barcă mai grea ne-a ajutat” , a mai spus Florin Popescu pentru Telekom Sport.

 

Trage şi acum alături de elevii lui

Când simte că are de arătat chestiunii care ţin de fineţea tehnicii unui antrenament Florin Popescu urcă el însuşi în barcă pentru a le arăta elevilor săi ce trebuie să facă. „Îmi amintesc cum era pe apă, in calitate de sportiv. E o plăcere să urc in barcă. Sigur că nu mai am condiţia fizică de acum 20 de ani, dar la tehnică mă descurc”, a mai spus medaliatul cu aur de la Sydney.

Articol realizat de Răzvan Ionaşcu.

Afla mai multe despre: kaiac 

viewscnt
Articole similare