adplus-dvertising
Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Răspunsul oficial al Jandarmeriei, după protestele rapidiştilor. Cum au fost motivate controalele aplicate suporterilor

Răspunsul oficial al Jandarmeriei, după protestele rapidiştilor. Cum au fost motivate controalele aplicate suporterilor

Rapid

Comentarii

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a oferit explicaţii legate de controalele aplicate suporterilor la mai multe meciuri, după ce fanii s-au plâns de comportamentul forţelor de ordine.

Potrivit Jandarmeriei, aceste măsuri preventive au fost dispuse în scopul prevenirii şi combaterii violenţei în sport, respectiv pentru siguranţa tuturor participanţilor la manifestările sportive.

"Regulile de acces au fost stabilite strict în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările şi completările ulterioare şi au constat în efectuarea controlului corporal preventiv, respectiv prezentarea documentelor de acces şi a celor de identitate premergător pătrunderii în baza sportivă.

Sub un alt aspect, trebuie reţinut faptul că pe durata meciurilor de fotbal anterioare au fost folosite materiale pirotehnice în exces şi au avut loc acţiuni de tulburare a ordinii publice, situaţii care au impus luarea unor măsuri de securitate sporite de către forţele de ordine pentru desfăşurarea jocului sportiv în condiţii de deplină siguranţă şi cu protecţia tuturor participanţilor.

De asemenea, reamintim faptul că înaintea debutului a două meciuri de fotbal anterioare, pe timpul controlului specific al arenei sportive, au fost depistate mari cantităţi de materiale pirotehnice ascunse în stadion, ceea ce ne indica intenţia grupurilor de suporteri de a comite fapte antisociale prin folosirea acestora. Subliniem faptul că astfel de acţiuni generează riscuri deosebite de vătămare corporală a suporterilor şi a forţelor de ordine.

În acest sens, facem trimitere către prevederile Legii nr. 550 din 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cu modificările şi completările ulterioare:

Art. 27
(1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, personalul militar al Jandarmeriei Române este învestit cu exerciţiul autorităţii publice.

(2) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, personalul prevăzut la alin. (1) are următoarele drepturi şi obligaţii:
b) să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârşit, săvârşeşte sau se pregăteşte să săvârşească o faptă ce constituie infracţiune ori contravenţie, precum şi persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricţionat;

(3) În exercitarea atribuţiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia, în următoarele situaţii:
c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase.

De asemenea, pentru reiterarea obligaţiilor spectatorilor, facem trimitere către prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările şi completările ulterioare:

Art. 18
(2) La solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, spectatorii au obligaţia de a prezenta documentele de acces şi, după caz, actele de identitate.

Art. 20
Spectatorilor le este interzis:
f) să refuze prezentarea documentelor de acces şi, după caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;
g) să refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine.

Aceste măsuri preventive au fost dispuse în scopul prevenirii şi combaterii violenţei în sport, respectiv pentru siguranţa tuturor participanţilor la manifestările sportive, fiind absolut necesare pentru preîntâmpinarea escaladării comportamentului agresiv şi antisocial al unor grupuri de suporteri manifestat la ultimele meciuri de fotbal.

Mai menţionăm faptul că aceste măsuri de securitate au fost anunţate de către Jandarmeria Capitalei premergător fiecărei partide de fotbal, fiind de altfel impuse tuturor grupurilor de suporteri constituite", subliniază Jandarmeria.

Jandarmeria susţine că astfel de măsuri de verificare şi control au fost luate în contextul mai multor  partide de fotbal catalogate cu grad mediu sau ridicat de risc şi desfăşurate in ultima vreme, cum ar fi cel dintre echipele reprezentative ale României şi Bosniei Herţegovina, FCSB-UTA Arad, FC Rapid Bucureşti -FC Farul Constanta, FC Rapid Bucureşti - CFR Cluj, Steaua Bucureşti-ASC Oţelul Galaţi, FCSB-FC Rapid Bucureşti, FC Dinamo Bucureşti-OSK Sepsi.

După derby-ul cu FCSB, Rapid a denunţat comportamentul abuziv al Jandarmeriei, spunând că fanii au fost dezbrăcaţi, fotografiaţi şi inventariaţi, fiindu-le încălcat dreptul la demnitate.

viewscnt
Articole similare