You are here:

TURNEUL CELOR 6 NAŢIUNI | Portret de legendă: Brian O’Driscoll, ”Dumnezeul” trifoiului

TURNEUL CELOR 6 NAŢIUNI | Portret de legendă: Brian O’Driscoll, ”Dumnezeul” trifoiuluigalerie foto

Rugby

Comentarii

Să vorbeşti despre Irlanda fără să vorbeşti despre rugby, ar fi o greşeală enormă. Să vorbeşti despre rugby-ul irlandez fără să vorbeşti despre Brian O’Driscoll, considerat de mulţi specialişti cel mai bun centru din lume, este o blasfemie.

 de Marian Vişu

Ce faci când te invită la nuntă familia regală britanică? Investeşti în haine, te aranjezi, anunţi prietenii… Nu a fost şi cazul legendarului Brian O’Driscoll, când în 2011 a declinat invitaţia de a fi prezent la marea nuntă a nepotului reginei, Prinţul William, cu Kate Middleton. Şi-a trimis doar soţia, el a preferat antrenamentul alături de colegii de la echipa de club, Leinster, înaintea semifinalei din Heineken Cup. ”Este o mare onoare să fiu invitat, dar nu le pot cere colegilor să se antreneze la şase seara ca eu să pot merge la nuntă la Westminster Abbey. De-a lungul carierei am învăţat că bucuriile personale trec în plan secund, în prim plan, după 12 ani de carieră, fiind spiritul echipei. Soţia mea va merge din partea noastră şi simt că va reprezenta Irlanda la fel de bine. Va fi un eveniment special, urmărit de două miliarde de oameni din lumea întreagă, dar eu voi fi acasă, pregătindu-mă pentru meciul cu Toulouse”, şi-a motivat O’Driscoll gestul.

Cine este sportivul care şi-a permis o astfel de “aroganţă”? Cel mai bun centru din lume conform majorităţii specialiştilor. Cel care a tras cu încăpăţânare echipa după el când totul părea pierdut, iar la victorii a ieşit din lumina reflectoarelor arătând cu degetul spre echipă. Cu o lună înainte de a refuza invitaţia la nunta regală, năruia speranţele Angliei la un Grand Slam (victorii la toate celelalte 5 echipe) în Turneul celor 6 Naţiuni cu o prestaţie de poveste pe terenul din Dublin, scor final 24-8. Eseul lui din minutul 47 depăşea un record vechi de 78 de ani, devenind jucătorul cu cele mai multe încercări din istoria competiţiei: 25! Recordul îi aparţine şi acum, dar e de 26. În aceaşi zi în care făcea fericiţi milioane de irlandezi, mai egala un record, bifând a 75-a selecţie din postura de căpitan al Naţionalei, ca şi sud-africanul John Smit. S-au adunat 84 în cele din urmă, dar tot a fost depăşit şi el, de alt nume uriaş al rugby-ului mondial, neo-zeelandezul Richard McCaw, flankerul care-l depăşeşte şi în numărul de selecţii all-time în meciuri test, cu 148 faţă de 141 de selecţii ale lui O’Driscoll. O rivalitate superbă începută cu debutul jucătorului din emisfera sudică în 2001 la Naţionala All-Blacks tocmai la Dublin în faţa irlandezilor.

Titular la Naţională înainte de a fi la echipa de club!

În 2001, la doar un an de la debutul său la Naţionala ”Trifoiului”, O’Driscoll era deja o vedetă în plină ascensiune. Poate singurul jucător din lume titularizat la echipa reprezentativă (la 20 de ani, pe 12 iunie 1999) înainte să fi fost în primii 15 în echipa de seniori a clubului său, Leinster. Ieşise campion mondial cu echipa U-19 în 1998, iar la U-21 a prins doar patru selecţii fiind dorit la Naţionala mare. Explozia pe plan mondial s-a produs în ediţia din 2000 a Turneului celor 6 Naţiuni, la Paris, unde Irlanda nu mai câştigase din 1972. La al 4-lea său meci printre ”Trifoii” mari într-o competiţie oficială, O’Driscoll culca de 3 ori mingea în terenul de ţintă francez în faţa a 80.000 de spectatori vrăjiţi de jocul numărului 13 de la ”verzi”. A fost începutul unei legende. În curând Irlanda îi spunea ”Dumnezeu” (”God”)! Nu O'Driscoll, nu Brian, doar… ”Dumnezeu”. ”

Lucrurile nu stau chiar aşa. De fapt este doar un joc de cuvinte cu iniţialele numelui meu: BOD”, explica modest jucătorul în timp ce tricourile verzi cu mesajul ”IN BOD WE TRUST!” făceau încasări record. În Noiembrie 2002 purta prima dată banderola de căpitan al Naţionalei în memorabilia victorie, 18-9, în faţa Australiei. Ultima data când Irlanda bătuse Wallabies era anul naşterii lui O'Driscoll! În 2003, legendarul căpitan Keith Wood îi pasa definitive banderola. Cu ea pe braţ devenea cel mai bun jucător al Turneului celor 6 Naţiuni în 2006, 2007 şi 2009, Irlanda lua Tripla Coroană în aceiaşi ani şi reuşea un Grand Slam de poveste în 2009. Pentru prima data după 61 de ani! Anul 2009 a fost cel în care BOD reuşea eseuri în toate meciurile din competiţie cu excepţia unuia. Ziarele din Marea Britanie deja publicau sondaje conform cărora era mai cunoscut decât celebrul Bono (solistul trupei U2)! Nunta din 2010 cu actriţa irlandeză Amy Huberman strângea 1000 de invitaţi, dar la biserica dintr-un sătuc irlandez au înfruntat burniţa rece alte mii de fani, dornici să fie alături de idolul lor. La mai mulţi ani după nuntă, Lough Rynn Hotel, care a găzduit banchetul, a anunţat că evenimentul le-a generat o publicitate gratuită de aproximativ un million de euro! Cariera lui O'Driscoll a continuat fulminant, s-a implicat în acţiuni caritabile, cărţile sale autobiografice s-au vândut ca pâinea caldă.



Arc peste timp, victorie istorică la Paris

Pe 8 Martie 2014, în ultimul lui meci pentru Irlanda pe teren propriu, ”BOD” şi-a condus echipa într-o victorie cu 46-7 împotriva Italiei în Turneul celor 6 Naţiuni. Omul meciului, cine altcineva decât Brian O'Driscoll, autorul a 3 eseuri. O săptămână mai târziu a jucat ultimul lui meci international, ”finala” turneului, la Paris, unde cu 14 ani înainte deschisese atât de frumos povestea ta. Irlanda s-a impus şi a câştigat competiţia. BOD punea capăt unei cariere fantastice, în care dragostea pentru balonul oval a fost plătită cu sânge, sudoare şi lacrimi. ”Sunt 45 de minute de când meciul s-a terminat şi tot nu vreau să-mi dau tricoul jos. Asta fiindcă ştiu că atunci când o voi face, va fi pentru ultima data…”, spunea Brian O'Driscoll după partidă. ”Dumnezeul” Trifoiului. Cel mai bun centru din istoria rugby-ului.

CITATE

”Cred că să te antrenezi şi să fii dedicat este foarte important, dar un aspect după care îmi voi ghida întotdeauna viaţa va fi să mă bucur de ceea ce fac!”

”Este o mare onoare să fiu invitat, dar nu le pot cere colegilor să se antreneze la şase seara ca eu să pot merge la nuntă la Westminster Abbey. De-a lungul carierei am învăţat că bucuriile personale trec în plan secund, în prim plan, după 12 ani de carieră, fiind spiritul echipei. Soţia mea va merge din partea noastră şi simt că va reprezenta Irlanda la fel de bine. Va fi un eveniment special, urmărit de două miliarde de oameni din lumea întreagă, dar eu voi fi acasă, pregătindu-mă pentru meciul cu Toulouse”

”Sunt 45 de minute de când meciul s-a terminat şi tot nu vreau să-mi dau tricoul jos. Asta fiindcă ştiu că atunci când o voi face, va fi pentru ultima data…”

CARTE DE VIZITĂ

Nume: Brian Gerard O'Driscoll
Data naşterii: 21 Ianuarie 1979
Căsătorit cu Amy Huberman, împreună au doi copii
Echipă de club: Leinster, 1999 – 2014 (311 puncte)
Echipa naţională a Irlandei: 1999 – 2014 (245 puncte)

Al doilea cel mai selecţionat rugbyst din lume: 141 meciuri test
Centrul cu cele mai multe eseuri din istoria rugby-ului în meciuri test: 47
Cele mai multe eseuri pentru Naţionala Irlandei: 46
Cele mai multe eseuri din istoria Turneului celor 6 Naţiuni: 26
Cel mai bun jucător în Turneul celor 6 Naţiuni: 2006, 2007, 2009
Cele mai multe eseuri înscrise de un irlandez în Heineken Cup: 30
Jucătorul deceniului Rugby World Magazine 2010
Membru World Rugby Hall of Fame din 17 Noiembrie 2016

 Galerie foto

Afla mai multe despre: irlandabrian o’driscollturneul celor sase natiuni 

viewscnt
Articole similare