Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu şi echipa sa de expediţie au ajuns la 4.700 de metri, la tabăra de bază a muntelui Dhaulagiri (8.167 metri), pe care vor să deschidă o nouă rută.
Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hamor, trei sportivi de performanţă care şi-au propus pentru anul acesta un proiect ambiţios în Himalaya, au ajuns în tabăra japoneză a muntelui Dhaulagiri, cea care le va servi în următoarele săptămâni ca tabără de bază, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanţii alpinistului.
După şase zile de urcare, cei trei alpinişti, Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hamor, se vor odihni, îşi vor aştepta echipamentul, urmând să înceapă ascensiunea spre taberele superioare intermediare.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
"A fost un trekking lung, obositor, iar vremea nu ne prea ajută în aceste zile, sunt zile cu vânt, ninsoare, parţial furtună. Încă nu avem tot echipamentul de care avem nevoie pentru că au fost probleme cu măgarii folosiţi pentru cărat. Vom folosi aceste zile pentru odihnă, iar după ce vor ajunge şi bagajele noastre ne putem organiza pentru turele de ascensiune. Ne vom aclimatiza în următoarea perioadă ca să putem începe montarea taberelor superioare în care ne vom căra echipament pentru ascensiune", a spus Horia Colibăşanu.
Conform planului de expediţie, cei trei alpinişti mai au aproximativ o lună până la fereastra de vârf, momentul în care vremea le va permite să urce spre vârful Dhaulagiri.
Ei vor urca pe o rută nouă, pe coasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Sportivii au planificat întoarcerea în ţară la începutul lunii iunie.
Aceasta este cea de-a 21-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 16-a în Himalaya.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, având în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.
Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a acordat lui Horia Colibăşanu, în iunie 2017, cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda: Ordinului Naţional "Steaua României", grad de Cavaler.
Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013).
Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611 metri), Manaslu (8.163 metri), Dhaulagiri (8.167 metri), Shishapangma (8.027 metri), Annapurna (8.091 metri), Makalu (8.463 metri), Lhotse (8.516 metri), Everest (8.848 metri).
Horia Colibăşanu este singurul alpinist român care a primit distincţia "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, primul şi cel mai prestigios club montan din lume.
Afla mai multe despre: alpinistul timişorean horia colibăşanu