You are here:

Creatorul de miracole! Cum a transformat Loţi Boloni o formaţie fără pretenţii, într-o forţă a Belgiei. Mostră de management pentru Liga 1

Creatorul de miracole! Cum a transformat Loţi Boloni o formaţie fără pretenţii, într-o forţă a Belgiei. Mostră de management pentru Liga 1galerie foto
Comentarii

La Antwerp se vorbeşte de minuni. Iar numele lui Loţi Boloni este rostit în aceeaşi frază cu mândrie maximă de către suporterii formaţiei de pe Bosuilstadion.

Ladislau Boloni a fost numit antrenor principal la Royal Antwerp pe 1 iulie 2017. De atunci a condus gruparea belgiană de la nivelul ligii secunde (Antwerp era nou promovată) până spre Cupele Europene. În 75 de meciuri ca antrenor al formaţiei de pe Bosuilstadion, Boloni a câştigat 31 de meciuri şi a remizat în alte 21.

În total, formaţia sa a primit doar 98 de goluri, antrenorul român având o medie de 1.6 puncte câştigate pe meci. Mult peste aşteptările unui club care în 2017 îşi propunea să lupte din greu pentru evitarea retorgadării din Jupiler League. La doi ani distanţă, Royal Antwerp a ajuns să aibă chiar şi şanse la titlul de campioană a Belgiei şi pare foarte aproape de un obiectiv la care, cei 14-15 mii de spectactori care frecventează în media arena Bosuilstadion nici nu sperau: prezenţa în Cupele Europene.

"V-o spun: nu este un antrenor obişnuit. Este printre cei mai buni. În acest sezon au venit 25 de jucători noi. Nu e simplu să gestionezi această situaţie. Împreună cu directorul sportiv Luciano D'Onofrio, antrenorul nostru nu se opreşte niciodată. Oamenii aceştia lucrează deja pentru sezonul viitor" a mărturisit Paul Gheyssens, patronul lui Antwerp. Boloni şi directorul sportiv Luciano D'Onofrio au o relaţie mai veche, de prietenie. D'Onofrio este omul care l-a adus prima dată în Belgia pe român: ”Este un antrenor de top, peste nivelul unei echipe din partea a doua a campionatului. A trebuit să ne mişcăm repede, pentru că interesul în jurul său e întotdeauna mare” explica acesta în august 2017. 

Nu tot ce e gratis e slab! ”Boloni, model de management sportiv”

Didier Lamkel Ze, un camerunez în vârstă de 22 de ani este cel mai scump fotbalist pe care Loţi Boloni l-a transferat până acum la Royal Antwerp. Pentru majoritatea cluburilor din Liga 1, suma de 1 milion de euro plătită în vară de Antwerp către Niort, înseamnă enorm. Pentru un club cu pretenţii ca FCSB, suma nu e chiar deloc una mare. În timp ce pentru granzii din Belgia, pare o glumă, în contextul în care pe Anderlecht, Nicolae Stanciu, Boubacarr Sanneh şi Sven Kums au costat-o 28 de milioane de euro.

Două dintre cele mai importante transferuri ale echipei sale, Omar Govea şi Dieumerci Mbokani (foto sus) au venit gratis, în timp ce Jonathan Bolingi a costat doar 700 de mii de euro. Boloni a ştiut însă să-şi creioneze un lot pe care l-a schimbat aproape în totalitate după promovarea din liga secundă.

La ultima victorie din campionat, 2-1 cu Standard Liege, formaţia lui Boloni a aliniat un prim 11 pe care românul a plătit 1.7 milioane de euro!!

Portarul Sinan Bolat, fundaşul dreapta Daniel Opare, centralul Van Damme şi lateralul stânga, Jukelord, nu l-au costat niciun ban pe fostul selecţioner al României. Doar Arslanagic a fost adus pentru 400 de mii de euro.

Cei doi mijlocaşi centrali, Omar Govea şi Faris Haroun vine de la echipele secunde ale celor de la FC Porto şi Club Brugge, în timp ce din zona ofensivă, Rafaelov şi Mbokani au venit gratis, iar Amara Baby şi Lamkel Ze au costat împreună 1.3 milioane de euro. Aşadar, cu mai puţin de 2 milioane de euro investite în transferuri, Ladislau Boloni a transformat complet gruparea de pe Bosuilstadion într-o forţă a campionatului belgian. ”Românul e un model de management sportiv” a confirmat Le Soir.

Cât au investit cluburile de top din România în ultimii doi ani

  • FCSB - 10 milioane de euro
  • CFR Cluj - 3 milioane de euro
  • U Craiova - 3.7 milioane de euro

Cotele jucătorilor de la Antwerp au crescut în ultimii doi ani

O mare parte dintre jucătorii pe care Boloni îi are acum sub comandă sunt curtaţi acum de cluburi importante din Belgia, Franţa sau Anglia. Fundaşii Aurelio Buta şi Simen Juklerod şi-au triplat cota de piaţă, în vreme ce jucători ca Dino Arslanagic, Ivo Rodrigues, Dylan Batubinisika, Jonathan Bolingi, Didier Lemkel Ze sau Yehor Nazaryna au cotă de piaţă mult mai bună faţă de acum doi ani.

"Perioada de trasnferuri din vară a fost foarte bine gândită. Din toate punctele de vedere. Dieumerci Mbokani nu înscrie prea mult, dar este foarte util. Este mereu disponibil, ştie să ţină de minge, să-i facă să joace pe coechipierii săi, să dea pase decisive. Apoi, mai e acest Lior Refaelov, care aduce un plus de tehnică, de creativitate, de leadership, de experienţă, de eficacitate. Totul se datorează acestui om care a schimbat complet orice expectativă. Boloni este un antrenor de top" explica fostul mare internaţional belgian, Marc Degryse într-o analiză pentru Sport Foot Magazine.

Cine este Royal Antwerp

Gruparea antrenată de Ladislau Boloni este controlată de omul de afaceri Paul Gheysens şi condusă de Jan Michel. Clubul a fost fondat în 1880 ca Antwerp Cricket Club de către câţiva studenţi britanici, cu 15 ani înainte să se nască Royal Belgian Football Association. În Belgia, clubul de fotbal pe care îl conduce acum Boloni este considerat cel mai vechi din această ţară.

Antwerp a câştigat în istoria sa patru titluri de campioană a Belgiei, dar toate datează din urmă cu 60 de ani cel puţin. În 1992, Antwerp a jucat finala Cupei Cupelor contra celor de la AC Parma, dar au pierdut finala de pe Wembley cu scorul de 3-1. Alex Czerniatynski a fost atunci golgheter al competiţiei. Aceasta a fost de altfel şi ultima mare performanţă a unui club care vreme de câţiva ani s-a zbătut între anonimat şi faliment. Astăzi, fanii ”The Great Old” visează din nou frumos. Iar Ladislau Boloni are un merit uriaş în asta.

Boloni, 66 de ani, a fost selecţioner al naţionalei României (2000-2001) şi a antrenat echipe ca Sporting Lisabona (2001-2003), Rennes (2003-2006) AS Monaco (2006), RC Lens (2011) sau PAOK Salonic (2011-2012). În ultimii ani, el a antrenat în Qatar, pe Al-Khor (între 2012 şi 2015), şi în Arabia Saudită, pe Al-Ittihad (iulie-noiembrie 2015). Cu Sporting Lisabona el a reuşit eventul în 2002. 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: ladislau boloni 

viewscnt
Articole similare