FCSB şi CFR Cluj joacă duminică, de la ora 20:30, în derby-ul etapei cu numărul 10 din Liga 1. Partida va fi transmisă în direct de Telekom Sport 1.
Chiar dacă ocupă doar locul 10 în campionat, FCSB pare privită de la Cluj în continuare drept principala adversară la titlul de campioană. Formaţia lui Bogdan Argeş Vintilă a recuperat în ultimele două runde puncte importante, dar şi moral. FCSB a câştigat partidele derby cu Viitorul şi Universitatea Craiova (ambele la limită) şi s-a apropiat la 10 puncte de CFR, liderul la zi. Clujenii au pierdut primul meci la Giurgiu, 2-3, dar au spulberat-o apoi pe FC Voluntari, scor 5-0. Cam aşa găseşte derby-ul din această seară cele două rivale.
FCSB, lot mai bine cotat decât CFR Cluj
Analiza celor două loturi arată că Bogdan Argeş Vintilă are la dispoziţie un lot mai bine cotat decât Dan Petrescu.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Conform site-ului de specialitate, Transfermarkt, Vintilă conduce un lot evaluat la 39.40 de milioane de euro, cea mai mare cotă din Liga 1. Dennis Man este cel mai bine cotat fotbalist din lot, având o cotă de 5.5 milioane de euro. El este urmat de noua achiziţie, Cristian Manea, cotat la 4 milioane de euro şi de Florinel Coman, cotat la 3.5 milioane.
Dan Petrescu are la dispoziţie un lot cotat de 27.70 milioane euro. Din lotul clujenilor, George Ţucudean este cel mai bine cotat fotbalist, cu o cotă de piaţă de 3.5 milioane de euro. El este urmat de Damian Djokovic cu o cotă de piaţă de 2 milioane de euro şi de Giedrius Arlauskis, cotat la 1.9 milioane de euro.
Tănase vs Omrani, duelul celor mai buni marcatori
FCSB nu are un debut de sezon prea bun, iar asta se vede în cifre. Formaţia patronată de Gigi Becali are în Florin Tănase cel mai bun marcator din lot. Decarul roş-albaştrilor a marcat 5 goluri în actuala stagiune, fiind urmat de Florinel Coman cu 4 goluri.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
La CFR, lucrurile sunt mult mai clare. Omrani are 9 goluri în actualul sezon competiţional, el fiind urmat de Ciprian Deac cu 7 goluri şi de Alexandru Păun cu 6 reuşite.
În Liga 1, CFR are 25 de goluri marcate în primele 9 etape ale sezonului. FCSB stă mult mai prost, cu 10 goluri marcat în aceeaşi perioadă. Nici defensiv lucrurile nu stau mai bine pentru echipa lui Vintilă! Gruparea roş-albastră are 17 goluri primite, adică o medie de aproape două goluri per meci. CFR Cluj a încasat doar 8 goluri în primele 9 runde, trei dintre ele de la Astra Giurgiu, în ceea ce a fost prima înfrângere a sezonului.
Bogdan Vintilă vs Dan Petrescu. Duel fără o bază solidă
Duelul tehnicienilor pare o joacă pentru Petrescu, de trei ori campion al României şi unul dintre cei mai bine cotaţi tehnicieni români. În urmă cu câteva zile, Petrescu l-a învins pe Simone Inzaghi, unul dintre antrenorii momentului din fotbalul italian. E drept, Vintilă răspunde cu două victorii de răsunet: succese în faţa lui Hagi şi Piţurcă!
Palmaresul incontestabil al lui Dan Petrescu nu poate fi pus însă lângă cel al lui Vintilă. Noul antrenor al FCSB-ului şi-a început cariera de antrenor acum 9 ani de zile, la Concordia Chiajna, ca interimar. A trecut apoi la Viitorul Constanţa, dar după o pauză de trei ani! În 2014 a fost selecţioner la nivelul Under 17, dar a pierdut toate cele trei meciuri şi a fost demis. Fără victorie la Voluntari între iulie 2015 şi august 2015, Bogdan Vintilă a preluat-o pe Metaloglobus în iulie 2016. A rezistat până în decembrie 2017, bifând 24 de victorii în 49 de meciuri. La FCSB a fost numit după doi ani de pauză, iar tehnicianul în vârstă de 47 de ani a debutat cu două înfrângeri.
Dan Petrescu în schimb a fost desemnat cel mai bun antrenor român în 2008, 2009 şi 2011. A cucerit trei titluri în România, două cu CFR Cluj şi unul cu Unirea Urziceni.
A promovat în 2010 cu ruşii de la Kuban Krasnodar, iar în 2015 a cucerit Cupa Chinei cu Jiangsu Suning. La CFR Cluj a strâns 36 de victorii şi 17 remize, pierzând doar 11 meciuri. În iunie 2018 a mers în China la Guizhou, pe care a preluat-o într-o situaţie dezastruoasă şi a fost la un pas să o salveze de la retrogradare.