La 35 de ani, Florin Mergea a fost nevoit să ia o pauză forţată de la turneele de tenis, din cauza pandemiei. Sportivul (locul 136 ATP dublu) se bucură de timpul petrecut la Târgu- Jiu alături de soţia, Daiana, şi de fiul său, Noah.
- Florin, cum este această perioadă pentru tine? Cum trece timpul acum când trebuie să ne distanţăm social?
- Sunt acasă, dar nu pot să spun că este o schimbare mare pentru noi. Mereu am petrecut timpul acasă, atunci când am fost în ţară. Am preferat mereu să stau acasă cu familia. Nici eu, nici Daiana nu ne dăm în vânt după ieşiri, evenimente, petreceri.
- E greu totuşi pentru o persoană activă să stea mai mult în casă?
- Noi ne petrecem toată ziua în curte, alergăm după Noah, însă fac şi pregătire fizică, am şi un teren de tenis unde pot să mă antrenez. Suntem destul de activi, chiar dacă nu am mai ieşit pe stradă de câteva săptămâni.
- Ai revenit în circuit anul în urmă cu un an, după o pauză de câteva luni, şi ai avut program încărcat, ai avut multe turnee, diferiţi parteneri. Povesteşte-mi puţin despre perioada asta.
- În 2019, am jucat doar 3 turnee în prima jumătate a anului trecut din cauza sistemului care era atunci când ITF a scos punctele ATP de la Futures-uri. Nu mai aveam clasament şi nu eram dispus să încep din nou cu turneele Futures. Astfel am vorbit cu Andre Begeman să aşteptăm o ocazie în vară să intrăm la un Challenger. Am primit un Wild Card la Geneva şi, apoi, Poznan, unde am făcut semifinala, punctele acelea fiind extrem de importante. Urma să mai primesc unul la Meerbusch, turneu pe care ulterior l-am şi câştigat. Am intrat ultimii pe tablou la Praga, apoi ultimii pe tablou la Sopot, turneu pe care din nou l-am câştigat împreună cu Andre. Şi din acel punct am avut asigurată intrarea pe toate tablourile turneelor Challenger. Am făcut un tur de forţă acolo, am legat 8 săptămâni la rând care m-au dus la finalul anului pe locul 150.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
- Tu ai mai avut o pauză în urmă cu ceva ani. Revenirea aceasta în circuit a fost mai uşoară?
- Da, a fost mai altfel. Altă vârstă, altă experienţă, fusesem deja acolo sus, ştiam ce îmi trebuie pentru a urca din nou. Rezultatele pe care le-am avut în trecut şi faptul că toată lumea mă cunoştea m-au ajutat să obţin câteva Wild Card-uri şi un partener în jurul locului 100, ocazii de care am profitat ca să trec peste etapa turneelor Futures şi să joc direct Challenger-uri. Astfel am putut să urc mult mai repede în clasament. În plus, am găsit din nou plăcerea de a juca, de a pleca de acasă, totul într-o nouă formulă. Eu, Daiana, Noah şi Minnie (căţeluşa) este trupa pentru o nouă aventură, care ne place la nebunie. Suntem mult mai relaxaţi şi ne bucuram de fiecare moment şi de fiecare loc în care mergem împreună.
- Vorbeşti despre familie şi aş vrea să ştiu cât de mult te-ai schimbat de când ai devenit tată?
- Cred că se schimba totul, se schimbă priorităţile, felul de a gândi, evoluezi foarte mult. Nu este o responsabilitate mai mare pe lumea asta decât să fii părinte. Până la urmă formăm generaţii, iar noi, părinţii, schimbăm lumea astfel. Îţi doreşti să faci totul cât mai bine faţă de copil, iar pentru asta, în primul rând, trebuie să îţi găseşti tu echilibrul pe care poate nu l-ai avut până atunci, să îţi rezolvi probleme din trecut. De multe ori, până să apară un copil, nici nu îţi dai seama că sunt acolo, că ele exista. Îmi doresc fiu cel mai bun exemplu pentru el, să fiu cea mai buna variantă a mea. Sunt implicat în tot ceea ce îl priveşte pe Noah, nu îmi imaginez să fiu altfel, dar în perioada aceasta au fost momente când Daiana a trebuit să se ocupe mai mult pentru a-mi permite să mă antrenez, să mă concentrez la meciuri. Dar am fost mereu acolo, am fost o echipă, ca de fiecare dată.
- Noah a călătorit peste tot cu voi. Cum este el, e interesat şi înţelege ce faci tu pe teren?
- Noah este foarte curios, aşa este de când era bebeluş. Analizează foarte mult şi vrea sa facă şi el tot ce vede în jur. Şi acasă şi la turnee facem absolut totul împreună cu el, este fascinant să îl vedem atât de interesat şi de implicat.
- Anul trecut spuneai că în 2020 ţinteşti Roland Garros. Cum schimbă calculele pandemia aceasta?
- Nu se ştie când vom începe să jucam din nou, când se va stinge această pandemie. Tot ce pot să fac este să mă antrenez şi să fiu cât mai bine pregătit pentru acel moment fără să mă gândesc neapărat la clasament şi turnee. Cred ca multe lucruri se vor schimba, nu numai în tenis, ci în general. Este greu de prezis, rămâne să urmărim şi să vedem.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
- Cum este decizia aceasta de a amâna Jocurile Olimpice pentru 2021?
- Era decizia pe care toata lumea o aştepta. Aproape jumătate din sportivi nu ar fi avut cum sa se califice, fără sa mai vorbim de faptul că foarte mulţi nu au cum să se antreneze în această perioadă.
- Se schimbă ceva în planul de a concura, din nou alături, de Horia Tecău la Jocurile Olimpice?
- În momentul acesta nu se schimbă nimic. Planul rămâne în picioare, dar nu ştim ce se va întâmpla până la anul. Noi vom continua să ne pregătim.
- Ce îţi lipseşte cel mai tare in aceasta perioada?
- Ne lipsesc prietenii. Ne vedem mereu pe Facetime, vorbim zi de zi, ne facem planuri pentru momentul în care totul va trece. Deocamdată nu ne lipsesc turneele, dar cu trecerea săptămânilor cu siguranţă ni se va face dor şi de viaţa de pe tur.
Unul dintre cei mai talentaţi tenismeni ai României, Florin Mergea a câştigat 7 titluri ATP, argintul la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016, alături de Horia Tecău, şi a jucat finala Turneului Campionilor la dublu. În 2015, Mergea a fost numărul 7 modial.
În perioada junioratului a fost numărul 2 mondial şi numărul 1, la dublu. În acea vreme îi bătea în circuit pe Andy Murray, Gael Monfils sao Jo-Wilfried Tsonga. A câştigat în 2002 Australian Open la dublu, alături de Horia Tecaău, iar, în 2003, Wibledonul, la simplu.
Corina Marinaş
Afla mai multe despre: florin mergea, horia tecău