Un băiat născut prematur la 6 luni, cu hipoacuzie profundă şi bipareză spastică, este primul român care a participat la Campionatul Mondial de Karate Fudokan, Belgrad 2023.
Mihai Măgureanu Poptean, astăzi un adolescent de 14 ani, nu numai că a fost primul român participant la probele IKKAIDO (destinate copiilor cu dizabilităţi), dar a şi câştigat 3 medalii de aur, fiind triplu campion mondial.
Mihai, campionul absolut al inimilor noastre
Mihai, născut la 27 de săptămâni, 900 de grame, 39 de centimetri, scor APGAR 1, diagnosticat cu hipoacuzie profundă, bipareză spastică şi alte tulburări neurologice cauzate de prematuritate, face karate de 5 ani.
După ce a câştigat prima sa medalie de aur în luna octombrie la Cupa Braşovului, Mihai a participat la Campionatul Mondial de la Belgrad unde a câştigat trei medalii de aur.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
“Povestea lui Mihai a început acum 15 ani, chiar de 1 decembrie, când am aflat că sunt însărcinată. A fost o sarcină cu risc şi am stat destul de mult în pat sau în spital. 6 luni mai târziu a venit pe lume, într-o zi de 8 mai, la ora 12.50. O făptură fragilă, de 900 de grame, 39 de centimetri, cu urechiuşele cât o boabă de fasole şi tălpiţele de un cm şi jumătate.
Cu totul, era cât o sticlă la jumătate. O făptură care nu putea să respire singură şi, pentru care, un medic rezident inimos i-a suflat mecanic timp de aproape o oră aer în plămâni, timp în care o doctoriţă curajoasă a luat elemente din 4 incubatoare stricate şi a făcut unul care să poată să-l ţină în viaţă pe micul prematur.
După mai multe resuscitări şi o operaţie de retinopatie de prematuritate, am plecat din terapie intensivă la 2 luni de la naştere, iar Mihai avea 1560 de grame. Era atât de mic, că veneau oamenii în parc să mă întrebe dacă e păpuşă, că nu-şi închipuiau că e copil.
Pe rând, am aflat diagnosticele de hipoacuzie şi de bipareză spastică. Au urmat sute de controale, mii de ore de kinetoterapie şi logopedie şi o voinţă incredibilă a micului meu luptător. Mihai a învăţat să zilele săptămânii, în funcţie de kineto sau logopedie. Nu a zis nici “pâs” ori de câte ori el n-a putut să se joace şi a fost nevoit să mai facă o operaţie sau să mai stea cu picioarele în ghips.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Pe la vreo 7,8 ani mă întreba până la ce vârstă poartă copiii orteze noaptea, ghete kiddie gate ziua şi aparate auditive? Că el aşa credea, că toţi copiii fac asta până la un moment dat. Au fost şi multe momente de respingere, de neacceptare, de marginalizare în parc, la şcoală şi chiar în unele cercuri de prieteni. Şi asta a fost cel mai greu de dus de mine, ca mama.
Acum 5 ani primăria a venit în şcoala lui cu un program de activităţi după ore: dansuri şi karate. Mihai şi-a dorit să meargă la karate. Domnul care derula programul mi-a spus că nu-l poate primi, că se dezechilibrează, cade şi karate-le nu sunt pentru el. Ce-i drept, Mihai era scutit de sport la şcoală.
Însă am văzut cât de mult îşi doreşte. I-am spus că e nevoie să vorbim cu medicul ortoped care îl urmăreşte şi dacă avem ok-ul lui, vom căuta o sală care să-l primească.
Mi-amintesc că nici n-am ajuns la centrul de kineto, că Mihai s-a furişat în cabinetul doctorului şi l-a întrebat ferm, privindu-l direct în ochi: “Pot să fac karate? Eu vreau să fac karate.” Evident că şi medicul a fost dezarmat de dorinţa sa şi i-a răspuns afirmativ.
Printr-o sincronicitate minunată am găsit un club care l-a primit cu braţele deschise, unde s-a integrat ca într-o adevărată familie. La primul examen de centura galbenă, când nu ştiam dacă se ve descurca la cele 3 probe, Mihai se întorcea din când în când şi mă întreba: “Vezi că pot?” Iar acela a fost momentul în care am înţeles că nici eu, nici nimeni nu îi poate spune că nu poate să facă ceva.
Apoi, la prima lui participare la o competiţie, la Cupa Braşov din octombrie 2023, când sensei-ul la luat aproape pe sus că începea proba mai devreme, m-a uimit concentrarea şi focusul, determinare şi faptul că a avut o execuţie impecabilă. Atunci a fost momentul când am înţeles că, indiferent ce obstacole va avea, Mihai va găsi concentrarea şi focusul pentru a găsi o soluţie.
Iar acum, la final de noiembrie, Mihai a reprezentat România la Campionatul Mondial de karate fudokan de la Belgrad. Cu acelaşi focus şi aceeaşi determinare a câştigat 3 titluri mondiale, fiind primul român care a participat vreodată la proba de ikkaido (o probă destinată copiilor cu dizabilităţi).
Nu există o concluzie, ci speranţa unei mame de copil special că aceşti copii pot face TOT ceea ce îşi doresc şi îşi pot transforma limitările în oportunităţi de creştere şi de evoluţie”, a povestit Bianca, mama lui Mihai.
VIDEO: Mihai în acţiune!
Afla mai multe despre: mihai măgurean poptean, campionat mondial karate fudokan, belgrad