You are here:

Regretatul Ilie Balaci, "nemuritor" şi peste hotare. "Cu el, ne-am distrat jucând fotbal. A pus o etichetă acestui club"

Regretatul Ilie Balaci, "nemuritor" şi peste hotare. "Cu el, ne-am distrat jucând fotbal. A pus o etichetă acestui club"

Fotbal

Comentarii

Fostul mare fotbalist şi antrenor român, Ilie Balaci, a rămas pentru totdeauna în sufletele foştilor săi elevi ce la Club Africain, formaţie pe care a condus-o către singurul trofeul al Ligii Campionilor Africii din istoria tunisiunilor, în 1991, după 7-2 la general cu Villa SC din Uganda.

Tunisianul Lotfi Mhaissi era om de bază în centrul apărării pe care Ilie Balaci o gândise la Club Africain, în anul 1991. Ajuns al 55 de ani, Mhaissi, marcator a două goluri în manşa tur a finalei Ligii Campionilor Africii din acel sezon, încheiată 6-2, a acordat un interviu presei franceze în care a vorbit despre influenţa pe care a avut-o "Minunea Blondă" asupra jocului echipei, în acea perioadă de glorie.

În acele vremuri, Ilie Balaci a avut în jurul său destul de mulţi contestatari, care l-au considerat ca fiind doar un antrenor norocos. Legendarul jucător al celor de la Club Africain, "luptătorul" Lotfi Mhaissi a ţinut să demonteze acest mit răutăcios. Pentru Balaci, era al treilea club pe care îl antrena, după Pandurii Târgu Jiu şi Drobeta Turnu-Severin, şi primul din străinătatate.

"Spuneau aceste lucruri fiindcă venea după o carieră genială ca jucător şi nu avea prea multă experienţă pe bancă. Oricât de mult s-ar fi spus că avea noroc, acesta te ajută un meci sau două, nu o campanie întreagă. Cu el, ne-am pus adversarul într-un colţ şi i-am aplicat o ploaie de lovituri. Au fost victorii mari. Balaci a ajuns în elită de tânăr. Ştia perfect cum să ne integreze în grup şi să ne simţim ca într-o familie. Ne-a vorbit foarte mult, a pus o etichetă acestui club. Cu el, ne-am distrat jucând fotbal", a declarat Loffi Mhaissi, jucător cu şapte selecţii în naţionala Tunsiei.

Cine a fost Ilie Balaci

Ilie Balaci s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 21 octombrie 2018, în urma unui atac cerebral, la doar 62 de ani.  A fost produs al şcolii de fotbal craiovene. Născut la Bistreţ, judeţul Dolj, a debutat la Universitatea în august 1973 şi a fost motorul echipei spre primul titlu de campioană, în 1974. Este al treilea cel mai tânăr debutant la echipa naţională, în perioada de glorie a acesteia, la 17 ani, 6 luni şi 10 zile. Debutul lui Balaci sub tricolor s-a produs pe 23 martie 1974, pe Parc des Princes, la un meci cu Franţa. A câştigat 3 titluri naţionale şi 4 cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universităţii. A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 şi 1982. În divizia A are 349 de prezenţe şi 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariţii, în vreme ce la naţională are 65 de selecţii şi 8 goluri.  

Ca antrenor, Balaci a pregătit mai multe echipe din Zona Golfului şi din nordul Africii, cu care a obţinut numeroase performanţe. El a câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1991, cu Club Africain  (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994, cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain, Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.

Afla mai multe despre: ilie balaci 

viewscnt
Articole similare