adplus-dvertising
You are here:

Revelaţia Cupei Mondiale din Qatar a chemat la negocieri un antrenor român! Oferta pentru postul de selecţioner, trimisă prin ambasadorul ţării în România

Revelaţia Cupei Mondiale din Qatar a chemat la negocieri un antrenor român! Oferta pentru postul de selecţioner, trimisă prin ambasadorul ţării în Româniagalerie foto

Cupa Mondială

Comentarii

Unul dintre cei mai apreciaţi antrenori români care a activat în Asia a fost chemat la negocieri de una dintre revelaţiile Cupei Mondiale din Qatar. Tehnicianul s-a deplasat la Teheran şi a discutat personal cu şefii federaţiei.

Antrenorul român care ar fi putut antrena revelaţia de la Cupa Mondială din Qatar

După ce Arabia Saudită a învins Argentina, scor 2-1, iar Japonia s-a impus identic cu Germania, Iran a furnizat o altă surpriză în Qatar şi a câştigat cu Ţara Galilor. Cu Carlos Queiroz pe banca tehnică, iranienii au şanse de calificare din grupa B, din care mai fac parte Anglia şi SUA. 

Totuşi, în urmă cu câţiva ani, federaţia din Iran i-a oferit postul de selecţioner unui antrenor român. 

Mircea Radulescu (81 de ani), câştigător al Cupei Arabiei cu tunisienii de la Club Africain Tunis, a primit propunerea prin ambasadorul Iranului în România. După ce a fost selecţioner al Românei U21, Egiptului, Siriei şi Algeriei, antrenorul român a primit oferta de a prelua o altă naţională din afara Europei aflată în ascensiune. 

"Iranul este una dintre echipele care m-au curtat pe mine, făceam a cincea echipă naţională. Mi-au trimis şi bilete de avion, am făcut un drum la Teheran. S-a întâmplat înainte să se tragă la sorţi jocurile preliminariilor pentru Mondialul din Rusia, în 2014 sau 2015, dar am avut o aventură extraordinară. Iniţial nu am vrut să merg, eu fusesem la naţionala Siriei, a Egiptului şi a Algeriei când m-au căutat ei.

M-am pomenit cu un telefon de la Ambasada Iranului de la noi din România şi mi-a spus că domnul ambasador doreşte o discuţie cu mine. A fost foarte respectuos şi mi-a spus să intrăm în subiect că Federaţia de Fotbal din Iran a rămas fără antrenor şi mi-a spus ca cei de la federaţie m-au recomandat pe mine. Domnul ambasador mi-a cerut condiţiile, le-am pus că nu erau prea greu de rezolvat, pentru transport, cazare, durata contractului, obiective, tot ce conţine un contract. După care, am fost întrebat când doresc să merg, la vremea aceea era o cursă directă Bucureşti – Teheran, chiar în câteva zile mi-au trimis biletele de avion, m-am dus acolo, m-au aşteptat nişte reprezentanţi, iar a doua zi la ora nouă mi-au spus să fiu la preşedintele federaţiei. Federaţia din Iran este într-un zgârie nori, cu tot felul de firme şi de societăţi, parteneri ai federaţiei", a spus Mircea Rădulescu pentru Sport Total FM

  • Alireza Jahanbakhsh, Mehdi Taremi, Sardar Azmoun şi Milad Mohammadi sunt cei mai importanţi fotbalişti iranieni în acest moment. 

Foto: Mircea Rădulescu

"Am cerut apartament cu două camere, îmi dădeau garsonieră"

Negocierile au picat după ce şefii fotbalului din Iran au oferit sub aşteptările lui Mircea Rădulescu.

"M-am dus acolo şi am terminat într-o sală lungă de protocol, aşa de lungă că nu se mai termina. Când am ajuns eu, nu era nimeni şi m-am aşezat în capătul mesei. A venit preşedintele cu doi aghiotanţi şi s-au aşezat în capătul celălalt şi am stat aşa într-o linişte deplină şi mă întrebam ce s-a întâmplat, eu tot mă gândeam cum o să ne înţelegem ca limbă. Eu cu franceza mă înţeleg mai bine şi nu ştia franceză preşedintele, mai vorbeam şi puţină engleză, dar mi-a spus scurt <<Ştim cine sunteţi, ne-am luat informaţii, ştim că aţi lucrat şi prin alte părţi şi aţi fost apreciat pe unde aţi fost prin clădirea de noi echipe naţionale, dar am în faţă condiţiile care ni le-aţi pus şi dacă mai aveţi alte condiţii>>. 

Clar i-am răspuns că nu mai am alte condiţii şi mi s-a spus că din tot ce eu ceream mi se poate oferi doar jumătate, dacă am cerut apartament cu două camere îmi dădeau garsonieră, ca să dau un exemplu. Am zâmbit ironic în stilul meu caracteristic şi i-am spus că dacă lucrurile stăteau aşa nu trebuia să bat drumul până la Teheran. Putea să-mi spună prin fax această concluzie. Mi-a menţionat că în anul respectiv nu avea niciun joc oficial, avea în iarnă un turneu în New York, unde participă Brazilia, Iranul şi încă vreo două echipe şi voiau ca la turneul respectiv să facem o figură frumoasă, iar eu să-mi creionez jucătorii aşa cum îi vedeam eu. 

Mi s-a mai spus că există o informaţie din Siria, de la Damasc, după ce am am fost în 1997 şi 1998, că am făcut o echipă de tineret olimpică super care va fi echipa întâi peste un an sau doi, şi asta voiau şi ei. I-am spus că eu sunt un antrenor care am o anumită experienţă, nu mai sunt debutant, nu mai sunt la început, dacă eram la noi vorbeam pe alt limbaj şi mă înţelegeau mai bine ai noştri, dar acolo nu puteam, trebuia să mă ridic la nivelul la care eram.

Eram totuşi într-un bloc în care erau cele mai mari societăţi de petrol, că ei cu petrolul fac bani. Le-am spus ca să ne înţelegem, să mă ajute să mă întorc cu bine acasă, iar dacă mai aveau ceva de corectat sau de îmbunătăţit faţă de propunerea pe care o făcea, luăm legătura cu ambasada şi rezolvam. Nu m-a sunat nici până în ziua de azi. 

După episodul cu mine au mai fost vreo doi sau trei antrenori, iar acum este portughezul Carlos Queiroz. Preşedintele de atunci mi-a spus că sunt pe primul loc în fotbalul asiatic şi chiar aşa era”, a adăugat Mircea Rădulescu pentru sursa citată. 

După victoria împotriva Ţării Galilor la Cupa Mondială din Qatar, naţionala Iranului a stabilit o premieră în istoria participărilor la turneele finale

Legăturile cu fotbalul iranian au fost dezvăluite şi de Florin Răducioiu, care a dezvăluit că a antrenat în secret o echipă din Iran

viewscnt
Articole similare