După Masters-ul organizat de Federaţia Internaţională de Judo la Budapesta, Adrian Croitoru, antrenorul lotului naţional de judo al Marocului, îşi continuă drumul spre cea mai înaltă performanţă alături de elevii săi.
Dat afară de la conducerea lotului masculin al Romaniei după ce a dat multe bătăi de cap federalilor, prin faptul că nu a fost de acord cu ceea ce se întâmplă în sportul pe tatami din România, Croitoru îşi demonstrează calităţile de mare antrenor printre străini. După ce a calificat echipa Marocului la Jocurile Olimpice, întreaga mişcare judokană de acolo îl consideră cel mai important antrenor pe care sportivii lor l-au avut de-a lungul timpului.
Revenit în Maroc el a acordat un interviu pentru Orange Sport.
După calificarea pe care ai obţinut-o cu echipa Marocului la J.O., calificare obţinută în Qatar la Campionatele Mondiale, cum ai fost primit în Maroc?
Li s-a părut ceva normal. Ideea e că nu am fost în Maroc după Mondiale, ci am continuat pregătirea la Budapesta unde stăm din ianuarie şi de abia în luna asta voi ajunge. Voi sta sta o lună de zile de acum încolo, în pregătire în Maroc, până la Campionatele Africane de Judo care vor avea loc la Casablanca
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Deci te-ai întors în Maroc şi vei continua pregătirea acolo?
Da, la rugăminţile preşedintelui ca să vadă şi ceilalti, juniorii, cadeţii cum se munceste. E puţin cam dezordine aş spune în pregătirea lor. Au un stil puţin mai relexat, mai dezordonat. Dacă la 10 ar trebui să înceapă antrenamentul, ei vin la 10:10-10:15. Am intrat puţin în ei. Ai mei, cei care au stat cu mine din ianuarie, am 5 sportivi cei mai buni, nu am nicio problemă legată de punctualitate .Vin cum trebuie, dar ceilalti aşa consideră ca e normal, să vină când vor ei. Iar acest lucru trebuie reglat în timp
Totuşi, dincolo de această stare de normalitate de care aminteai, a faptului ca ei aşteptau oarecum rezultate, care a fost însă reacţia lor imediat după calificarea la Olimpiadă?
Ce pot să spun? Au fost foarte bucuroşi în condiţiile în care ei niciodată nu au fost aproape de podium. Cel mai bun rezultat este un loc 5 la fete la Mondiale iar asta s-a intamplat acum 10 ani.A fost şi ideea mea, de a face o echipă. Ei au fost puţin, cum să zic...nu credeau că vom face echipă. Eu până în ultima zi la Mondiale i-am rugat să mă înscrie, nu ştiam dacă sunt înscris, fiindcă nu eu pot să fac înscrierile ci federaţia şi am tot intrebat, dacă au făcut înscrierile la echipe, la care ei au spus "daaa, să vedem". Erau foarte reticienţi. Până la urmă şi-au dat seama că am fost acolo, aproape de medalie, am mirosit-o.
Şi nu numai ca aţi fost aproape de medalie dar v-aţi calificat la JO, un lucru foarte important care nu este de neglijat.
Aşa este! E o performanţă fantastică.
Cât de mult ţi-a crescut cota ca antrenor după aceasta calificare la JO, chiar daca aveai o cotă bună şi înainte? Au început să curgă ofertele şi din alte părţi...
Eu sunt angrenat în proiectul asta şi nu am dat curs altor oferte dar toţi antrenorii m-au felicitat. Mi-au spus că se vede o schimbare în bine, e inca devreme, dar adevarul e ca se vede că s -a muncit bine. Marocul, de la competiţie la competiţie, se bate la medalii, adică a început să se uite lumea la noi altfel.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Încep sa se teamă de voi?
Da,da, da, păi luăm medalii mai peste tot, Acum la Jocurile Francofone, sportivul de la categoria 73 de kograme mi-a caştigat categoria ceilalti 4-5, au fost doar 2 din prima echipă, unul a luat aur şi unul bronz şi ceilalţi din a 2-a echipa, am echipa A si echipa B, toţi mi-au luat medalii. Am în jur de 6-7 medalii la Francofone, ceea ce nu s-a întamplat pană acum.
Cât de mult a contat cantonamentul făcut la Budapesta în centrul de pregătire al Federaţiei Internaţionale?
Foarte, foarte mult pentru că încă o dată mă repet, ei sunt învăţaţi cu un orar şi un tip de antrenament foarte lejer ceea ce la la acest cam de pregătire nu se întâmplă. Aici te trezesti la o oră, manânci, ai antrenament, te odihneşti, ai iarasi antrenament, apoi recuperare, fizioterapie. iar marţea plecam la Budapesta să ne batem cu lotul Ungariei şi cu înca vreo 10 cluburi care se strângeau. În jur de 80-100 de sportivi în fiecare saptămână. Miercurea aveam bazin cu saună. Per ansamblu toate aceste detalii mici au făcut să crească, să se vadă. Plus că antrenându-ne cu lotul Cubei, care lucrează foarte mult ca volum, a contat. Au campioni mondiali,medaliaţi la Grand Prix-uri, Grand Slam-uri. Antrenându-ne cu ei am văzut că nu e mare diferenţa, contează doar că trebuie sa munceşti şi să-ţi doreşti.
Domnul Marius Vizer, Preşedintele Federaţiei Internaţionale, a făcut un lucru fantastic atunci când a înfiinţat acest centru de pregătire aflat sub patronajul IJF. Datorită dânsului la acest camp au posibilitatea sa vină judokani din toată lumea. Este o facilitate unică pe care dânsul a creat-o.
Afla mai multe despre: adrian croitoru, adrian croitoru judo